Fully compressing a blue belt with one box

Circuit-free solutions of basic factory-design to achieve optimal item-throughput.
Involving: Belts (balancers, crossings), Inserters, Chests, Furnaces, Assembling Devices ...
Optimized production chains. Compact design.
Please provide blueprints!
Forum rules
Circuit-free solutions of basic factory-design to achieve optimal item-throughput
golfmiketango
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 549
Joined: Fri Jan 29, 2016 2:48 am
Contact:

Fully compressing a blue belt with one box

Post by golfmiketango »

I didn't realize this was possible, but, I used to use a modified version of this arrangement; when I fixed it up a bit for 0.16 side-loading.... Lo and behold.... see for yourself. After a bit of stuttering at startup, I am pretty sure it could go on and on like this for days.
Fully compressing a blue belt from a single box in 0.16.16
Fully compressing a blue belt from a single box in 0.16.16
FullBeltOneBox.png (1.27 MiB) Viewed 3417 times
Obviously with four ex-serters on the box, and no "sides" left for in-serters this requires robots or hand-feeding.

This notably strongly suggests that at least three full blue belts must be extractable from a train-car with the right amount of spaghetti.

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

I think I can improve it a little bit.
We can make it shorter and splitter is not needed actually.
2021-05-01 19_51_57-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 19_51_57-Factorio 1.1.32.png (112.06 KiB) Viewed 735 times
or, if you need more space
2021-05-01 20_00_41-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 20_00_41-Factorio 1.1.32.png (107.43 KiB) Viewed 735 times
Also, as 1 chest > blue belt this setup does its job, meanwhile, it's easier to have 3-wide setup instead of 5-wide, but it will require 2 chests.
2021-05-01 19_52_23-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 19_52_23-Factorio 1.1.32.png (99.76 KiB) Viewed 735 times

User avatar
disentius
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 537
Joined: Fri May 12, 2017 3:17 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by disentius »

You can do it in a 5x5 square.
2021-05-01 21_35_28-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 21_35_28-Factorio 1.1.32.png (671.65 KiB) Viewed 722 times

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

That's impressive ) I'll take it )

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

disentius wrote: ↑
Sat May 01, 2021 7:36 pm
You can do it in a 5x5 square.
Actually, that doesn't seem to work for me. Am I doing something wrong?
2021-05-02 14_56_02-Factorio 1.1.32.png
2021-05-02 14_56_02-Factorio 1.1.32.png (1.17 MiB) Viewed 656 times

User avatar
disentius
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 537
Joined: Fri May 12, 2017 3:17 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by disentius »

No, I did something wrong :)
To get full compression, there need to be at least one belt segment after the inserters to buffer the swings. I knew that! Damn...
Two solutions. the second one is inside a 5x5, lucky me.
2021-05-02 16_18_40-Factorio 1.1.32.png
2021-05-02 16_18_40-Factorio 1.1.32.png (1.25 MiB) Viewed 646 times

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

I like the lower one. Thanks :)
BTW - how do you spawn these purple undergrounds in Sandbox? I assume it's unlimited consumption belt? I haven't found a console command for it.

User avatar
disentius
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 537
Joined: Fri May 12, 2017 3:17 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by disentius »

I use the mod "editor extentions" in editor mode for testbuilds.

User avatar
ptx0
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1012
Joined: Wed Jan 01, 2020 7:16 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by ptx0 »

KAA wrote: ↑
Sun May 02, 2021 2:55 pm
I like the lower one. Thanks :)
BTW - how do you spawn these purple undergrounds in Sandbox? I assume it's unlimited consumption belt? I haven't found a console command for it.
it's built in as an infinity chest; these editor extensions entities are all working via lua on_tick scripting and it's expensive. of course you might not care if you're just setting up a small thing here and there.
My Mods - Fish Per Minute base size metric - Use your crashed spaceship as a belt balancer?
β€’ β€’ β€’
Base: Bob's @ 1 Million SPM
β€’ β€’ β€’
Linear search and overflows are indicative of sloppy coding practices.

User avatar
disentius
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 537
Joined: Fri May 12, 2017 3:17 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by disentius »

The editor extensions version is a loader and infinty chest combined, and you can set items per lane. Not sure about the "on tick"stuff, as far as i can see this is only used for something to do with the infinity wagon.

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

ptx0 wrote: ↑
Sun May 02, 2021 3:34 pm
it's built in as an infinity chest;
I have vanilla infinity chest. With loader, it provides belt of stuff. Can it gather it from the belt? How?
ptx0 wrote: ↑
Sun May 02, 2021 3:34 pm
and it's expensive.
Expensive in terms of what?

SoShootMe
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 142
Joined: Mon Aug 03, 2020 4:16 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by SoShootMe »

KAA wrote: ↑
Sun May 02, 2021 4:40 pm
I have vanilla infinity chest. With loader, it provides belt of stuff. Can it gather it from the belt? How?
Rotating (default key: R) after placing will switch between load/unload. The infinity chest should have "Infinity filters" empty and "Remove unfiltered items" set to create an infinite sink.

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

Wow. Tricky stuff. Works, though. :)

User avatar
ptx0
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1012
Joined: Wed Jan 01, 2020 7:16 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by ptx0 »

KAA wrote: ↑
Sun May 02, 2021 4:40 pm
Expensive in terms of what?
CPU time cost :lol:
My Mods - Fish Per Minute base size metric - Use your crashed spaceship as a belt balancer?
β€’ β€’ β€’
Base: Bob's @ 1 Million SPM
β€’ β€’ β€’
Linear search and overflows are indicative of sloppy coding practices.

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

ptx0 wrote: ↑
Mon May 03, 2021 12:47 am
KAA wrote: ↑
Sun May 02, 2021 4:40 pm
Expensive in terms of what?
CPU time cost :lol:
But it's a Sandbox! It's about experiments )

User avatar
NotRexButCaesar
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 936
Joined: Sun Feb 16, 2020 12:47 am
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by NotRexButCaesar »

disentius wrote: ↑
Sun May 02, 2021 4:23 pm
The editor extensions version is a loader and infinty chest combined, and you can set items per lane. Not sure about the "on tick"stuff, as far as i can see this is only used for something to do with the infinity wagon.
Raiguard switches the inventory of an infinity chest and a wagon to simulate an infinity wagon.
Sarcasm and insults are generally neither helpful nor appreciated.
You never know what type of day someone else is having.

User avatar
NotRexButCaesar
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 936
Joined: Sun Feb 16, 2020 12:47 am
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by NotRexButCaesar »

KAA wrote: ↑
Sun May 02, 2021 4:40 pm
I have vanilla infinity chest. With loader, it provides belt of stuff. Can it gather it from the belt? How?

Rotate the loader after you place it.
Sarcasm and insults are generally neither helpful nor appreciated.
You never know what type of day someone else is having.

User avatar
eradicator
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 4875
Joined: Tue Jul 12, 2016 9:03 am
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by eradicator »

Tried a bunch of things to remove the sideloading, but I can only get 43i/s. (Stack size override 7/11).
screenshot_001h_28m_38s.png
screenshot_001h_28m_38s.png (104 KiB) Viewed 401 times
Author of: Belt Planner, Hand Crank Generator, Screenshot Maker, /sudo and more.
Mod support languages: ζ—₯本θͺž, Deutsch, English
My code in the post above is dedicated to the public domain under CC0.

KAA
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 59
Joined: Tue Dec 06, 2016 4:50 pm
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by KAA »

eradicator wrote: ↑
Tue May 04, 2021 5:41 am
Tried a bunch of things to remove the sideloading, but I can only get 43i/s. (Stack size override 7/11).
Sorry for stupid question. What do you mean by sideloading and why to remove it?

User avatar
eradicator
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 4875
Joined: Tue Jul 12, 2016 9:03 am
Contact:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Post by eradicator »

KAA wrote: ↑
Tue May 04, 2021 12:49 pm
eradicator wrote: ↑
Tue May 04, 2021 5:41 am
Tried a bunch of things to remove the sideloading, but I can only get 43i/s. (Stack size override 7/11).
Sorry for stupid question. What do you mean by sideloading and why to remove it?
It's when one belt loads onto the other from the side. Using one continous belt means the engine has to calculate fewer seperate belt segments, thus giving a very tiny UPS boost. But if the resulting belt isn't fully compressed that's bad for UPS again. In either case the effect might be too small to be relevant even in megabases. So I mostly tried it because I find assymetrical sideloading not very aesthetically pleasing.

If two chests were allowed then the classic stack override 12/8 scheme fully compresses both lanes.
screenshot_002h_09m_17s.png
screenshot_002h_09m_17s.png (161.8 KiB) Viewed 343 times
Author of: Belt Planner, Hand Crank Generator, Screenshot Maker, /sudo and more.
Mod support languages: ζ—₯本θͺž, Deutsch, English
My code in the post above is dedicated to the public domain under CC0.

Post Reply

Return to β€œMechanical Throughput Magic (circuit-free)”