[Dominik] [15.33] Replay freezes after reducing speed

This subforum contains all the issues which we already resolved.

[Dominik] [15.33] Replay freezes after reducing speed

Postby ichVII » Tue Aug 15, 2017 3:50 pm

Hi,

Everytime I try to slow down my replay, by pressing on the "down arrows", the game freezes. The savegame this error occured with is below. It might happen with any save game, i have not tried any further. Speeding up the replay works without any issues.

Ich VII
Attachments
0.15speed6.7.zip
(9.14 MiB) Downloaded 10 times
Last edited by ichVII on Tue Aug 15, 2017 5:18 pm, edited 1 time in total.
ichVII
Inserter
Inserter
 
Posts: 29
Joined: Mon Feb 27, 2017 10:16 pm

Re: [0.15.33] replay crash

Postby Loewchen » Tue Aug 15, 2017 5:06 pm

Post the log with the crash please, see my signature.
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3117
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: [0.15.33] replay crash

Postby ichVII » Tue Aug 15, 2017 5:17 pm

Hi,

There is no Crash file, as the game freezes and does not Crash. I should have written this in the first post. I edited the first post.

Ich VII
ichVII
Inserter
Inserter
 
Posts: 29
Joined: Mon Feb 27, 2017 10:16 pm

Re: [0.15.33] replay crash

Postby Loewchen » Tue Aug 15, 2017 6:07 pm

ichVII wrote:Hi,

There is no Crash file, as the game freezes and does not Crash. I should have written this in the first post. I edited the first post.

Ich VII

Post the log after your issue occurred, no mater what happened.
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3117
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: [0.15.33] replay crash (freeze)

Postby daniel34 » Tue Aug 15, 2017 10:20 pm

I can confirm this. I can reproduce it every time on two vastly different hardware configurations, on Steam and non-Steam and it is unrelated to the savefile. Tested on vanilla.

Steps to reproduce:
  • (optional) Start a new game with replay saving enabled, walk around for a minute, save the game
  • Replay the game
  • Press the down button to reduce the speed (1/2x or 1/4x, doesn't matter)
  • Almost immediately or after a few seconds (it varies) the game freezes
  • CPU goes to 100% on one core (task manager shows 25% on my quadcore), audio (music) continues to play
  • Factorio has to be killed to exit it
No change 5 minutes after it froze and no errors in the log file.

Log files
Code: Select all
   0.001 2017-08-16 00:05:13; Factorio 0.15.33 (build 30852, win64, steam)
   0.002 Operating system: Windows 7 Service Pack 1
   0.002 Program arguments: "D:\Steam\steamapps\common\Factorio\bin\x64\Factorio.exe"
   0.002 Read data path: D:/Steam/steamapps/common/Factorio/data
   0.002 Write data path: C:/Users/Daniel/AppData/Roaming/Factorio
   0.002 Binaries path: D:/Steam/steamapps/common/Factorio/bin
   0.011 System info: [CPU: AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor, 4 cores, RAM: 16382MB]
   0.012 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 0] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
   0.013 Available display adapters: 1
   0.013  [0]: \\.\DISPLAY1 - NVIDIA GeForce GTX 750 Ti {0x80005, [0,0], 1920x1080, 32bit, 60Hz}
   0.013 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162].
   1.501 Initialised Direct3D:[0] NVIDIA GeForce GTX 750 Ti; driver: nvd3dumx.dll 22.21.13.8253
   1.504     Video memory size (dedicated video/dedicated system/shared system/available): 1993/0/7935/1733 MB
   1.530 DSound: Starting _dsound_update thread
   1.530 DSound: Enter _dsound_update; tid=5348
   1.530 Device reset internal.
   1.533 Desktop composition is active.
   1.533 Graphics settings preset: high
   1.533 Graphics options: [Graphics quality: normal] [Video memory usage: all] [Light scale: 100%] [DXT: false]
   1.735 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
   1.744 Loading mod base 0.15.33 (data.lua)
   1.874 Loading mod base 0.15.33 (data-updates.lua)
   1.912 Checksum for core: 1161214653
   1.913 Checksum of base: 1503927233
   2.343 Info PlayerData.cpp:58: Local player-data.json available, timestamp 1502834709
   2.343 Info PlayerData.cpp:65: Cloud player-data.json unavailable
   2.617 Loaded shader file D:/Steam/steamapps/common/Factorio/data/core/graphics/shaders/game.cso
   2.618 Loaded shader file D:/Steam/steamapps/common/Factorio/data/core/graphics/shaders/zoom-to-world.cso
   2.638 Initial atlas bitmap size is 16384
   2.643 Created atlas bitmap 16384x8125
   3.250 Created atlas bitmap 8192x2034
   3.318 Created atlas bitmap 8192x3317
   3.432 Created atlas bitmap 4096x3648
   3.486 Created atlas bitmap 4096x1568
   3.534 Created atlas bitmap 4096x1868
   4.913 Atlases loaded from disk cache.
   5.059 Sprites loaded
   5.059 Convert atlas 4096x3648 to: mipmap
   5.265 Convert atlas 4096x1568 to: mipmap
   5.390 Convert atlas 4096x1868 to: trilinear-filtering
   5.949 Loading sounds...
   9.039 Custom inputs active: 0
   9.088 Factorio initialised
  15.077 Info BlueprintLibrary.cpp:219: Loaded library shelves:
  15.077 Info BlueprintLibrary.cpp:786: Game shelf: playerIndex = 65535, nextRecordID = 0; timestamp = 1502833367; records:
  15.104 Checksum for script C:/Users/Daniel/AppData/Roaming/Factorio/temp/currently-playing/control.lua: 282129324
  15.110 Info BlueprintLibrary.cpp:48: Loaded external blueprint storage: playerIndex = 0, nextRecordID = 6; timestamp = 1502833392; records: (id: 0, 3; label: "Belt balancers", preview: false, empty: false; book [id: 0, 2; label: "Belt 4-to-4 yellow", preview: false, empty: false]) (id: 0, 4; label: "1120 MW Nuclear v3", preview: false, empty: false; single) (id: 0, 5; label: "splitter bug", preview: false, empty: false; single)

Code: Select all
   0.005 2017-08-16 00:30:33; Factorio 0.15.33 (build 30852, win64, alpha)
   0.005 Operating system: Windows 10 (version 1703)
   0.006 Program arguments: "C:\Games\Factorio\bin\x64\Factorio.exe"
   0.006 Read data path: C:/Games/Factorio/data
   0.006 Write data path: C:/Games/Factorio
   0.006 Binaries path: C:/Games/Factorio/bin
   0.032 System info: [CPU:        Intel(R) Core(TM) i7-3537U CPU @ 2.00GHz, 4 cores, RAM: 6028MB]
   0.033 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 1] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
   0.036 Available display adapters: 1
   0.038  [0]: \\.\DISPLAY1 - Intel(R) HD Graphics 4000 {0x05, [0,0], 1920x1080, 32bit, 60Hz}
   0.039 Create display on adapter 0. Size 1600x900 at position [150, 72].
   0.407 Initialised Direct3D:[0] AMD Radeon HD 8500M Series; driver: aticfx64.dll 8.17.10.1404
   0.419     Video memory size (dedicated video/dedicated system/shared system/available): 1005/0/3014/4014 MB
   0.536 DSound: Starting _dsound_update thread
   0.536 DSound: Enter _dsound_update; tid=7556
   0.537 Device reset internal.
   0.567 Desktop composition is active.
   0.567 WARNING: You have vsync and desktop composition enabled on Direct3D. Consider disabling vsync to increase performance on some configurations.
   0.568 Graphics settings preset: medium
   0.568 Graphics options: [Graphics quality: normal] [Video memory usage: high] [Light scale: 25%] [DXT: false]
   1.132 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
   1.171 Loading mod base 0.15.33 (data.lua)
   1.593 Loading mod base 0.15.33 (data-updates.lua)
   1.718 Checksum for core: 1161214653
   1.718 Checksum of base: 1503927233
   2.697 Info PlayerData.cpp:58: Local player-data.json available, timestamp 1502836219
   2.697 Info PlayerData.cpp:65: Cloud player-data.json unavailable
   3.243 Loaded shader file C:/Games/Factorio/data/core/graphics/shaders/game.cso
   3.244 Loaded shader file C:/Games/Factorio/data/core/graphics/shaders/zoom-to-world.cso
   3.285 Initial atlas bitmap size is 16384
   3.294 Created atlas bitmap 16384x5049
   3.295 Created atlas bitmap 8192x2034
   3.297 Created atlas bitmap 8192x1443
   3.299 Created atlas bitmap 4096x3648
   3.299 Created atlas bitmap 4096x1568
   3.300 Created atlas bitmap 4096x1868
  74.032 Sprites loaded
  74.033 Convert atlas 4096x3648 to: mipmap
  74.221 Convert atlas 4096x1568 to: mipmap
  74.526 Convert atlas 4096x1868 to: trilinear-filtering
  74.996 Loading sounds...
  83.639 Custom inputs active: 0
  83.658 Info Updater.cpp:751: Downloading https://updater.factorio.com/get-available-versions?username=daniel34&token=<private>&apiVersion=2
  85.391 0 packages available to download (experimental updates enabled).
  85.542 Factorio initialised
 138.786 Info BlueprintLibrary.cpp:219: Loaded library shelves:
 138.786 Info BlueprintLibrary.cpp:786: Game shelf: playerIndex = 65535, nextRecordID = 0; timestamp = 1502833367; records:
 139.096 Checksum for script C:/Games/Factorio/temp/currently-playing/control.lua: 282129324
 139.102 Info BlueprintLibrary.cpp:48: Loaded external blueprint storage: playerIndex = 0, nextRecordID = 0; timestamp = 1502835855; records:
daniel34
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 2686
Joined: Thu Dec 25, 2014 7:30 am
Location: Austria

Re: [0.15.33] replay crash (freeze)

Postby Loewchen » Wed Aug 16, 2017 5:45 am

It works completely fine for me fyi, even with the provided save.
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3117
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: [0.15.33] replay crash (freeze)

Postby daniel34 » Wed Aug 16, 2017 8:47 am

I thought about uploading my config.ini, but it also happens on default config. Changing various graphics settings (including DirectX/OpenGL) didn't help, it still always froze.

Here is a minidump in case it helps:
factorio-replay.zip
(854.65 KiB) Downloaded 7 times
daniel34
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 2686
Joined: Thu Dec 25, 2014 7:30 am
Location: Austria

Re: [0.15.33] replay crash (freeze)

Postby Loewchen » Wed Aug 16, 2017 9:25 am

It now happened to me as well...
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3117
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: [Dominik] [15.33] Replay freezes after reducing speed

Postby Dominik » Thu Aug 17, 2017 3:30 pm

I confirm this bug in 15.33, thanks for pointing it out. The freeze was caused by a bug in GUI. The fix will be present in 0.15.34 or 0.16, whichever comes first. Current recommendation is not to use the button :)
Dominik
Factorio Staff
Factorio Staff
 
Posts: 30
Joined: Sat Oct 12, 2013 9:08 am

Re: [Dominik] [15.33] Replay freezes after reducing speed

Postby blueblue » Sat Aug 19, 2017 2:54 pm

Waiting for new version intensifies.
blueblue
Inserter
Inserter
 
Posts: 34
Joined: Tue Apr 11, 2017 7:39 pm


Return to Resolved Problems and Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests