Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post your ideas and suggestions how to improve the game.

Moderator: ickputzdirwech

Post Reply
User avatar
bormand
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 200
Joined: Fri Jun 05, 2020 9:59 am
Contact:

Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by bormand »

What?
Screenshot from 2021-01-31 21-11-03.png
Screenshot from 2021-01-31 21-11-03.png (6.64 KiB) Viewed 790 times
Why?
"Sync mods with save" button is very convenient and used frequently. But it's very small and well hidden from new players, so they don't know about it (i.e. 95355).

You can hide it when mods and their settings are already in sync, so it wouldn't distract anyone until the time they really need that button.


Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 11923
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by Rseding91 »

Clicking "load game" will ask if you want to sync if it isn't. So I don't see the point in making the sync button bigger.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

User avatar
bormand
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 200
Joined: Fri Jun 05, 2020 9:59 am
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by bormand »

Rseding91 wrote:
Sun Jan 31, 2021 6:55 pm
Clicking "load game" will ask if you want to sync if it isn't.
Oh, sorry... I always used "sync mods with save" out of old habit, so never noticed that 1.1 already asks for mod synchronization.

Thanks!

User avatar
jodokus31
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1229
Joined: Sun Feb 26, 2017 4:13 pm
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by jodokus31 »

However, it seems, that many players don't get it still.

User avatar
bormand
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 200
Joined: Fri Jun 05, 2020 9:59 am
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by bormand »

jodokus31 wrote:
Sun Jan 31, 2021 8:24 pm
However, it seems, that many players don't get it still.
Well, I tried to use load button. It asks about synchronization only if you miss some mods. But if you have some mods than weren't in the save, it doesn't.

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 11923
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by Rseding91 »

bormand wrote:
Sun Jan 31, 2021 8:40 pm
jodokus31 wrote:
Sun Jan 31, 2021 8:24 pm
However, it seems, that many players don't get it still.
Well, I tried to use load button. It asks about synchronization only if you miss some mods. But if you have some mods than weren't in the save, it doesn't.
That's intended. It would be incredibly annoying if you install some new mods, then go back to load your save file and it asks "are you sure you want to use the mods you just installed?"
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

jeff.s
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Thu Jan 10, 2019 10:49 pm
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by jeff.s »

I've heard from players who switch often between modded and unmodded saves, and are frustrated that the Load button only prompts them about specific types of mod mismatches, while the small, hard-to-miss, Sync Mods button handles all the scenarios. In particular, their pain was around accidentally loading a vanilla achievement run with some hard-to-notice QOL mod enabled (like VehicleSnap). Play for a while, maybe do an explicit overwrite of your save, and now you can't get the Steam Achievements with that save anymore, which is a real bummer.

If I have just deliberately enabled some new mods, and I load a save, and the game asks me if it's OK that the mods are different now, I'm already in a headspace of expecting that and confirming would not be a huge roadblock. I also don't know how often people are deliberately adding mods into existing saves versus bouncing around between saves/servers, but I can imagine that the latter is very frequent.

There's also a bit of a behavioral inconsistency here between servers and local saves - if I connect to a server and have extra mods enabled locally, it does (by necessity) prompt me to sync them. From the perspective of users not familiar with the deterministic all-clients simulation involved for multiplayer, that might lead them to the (false) assumption that the game will do the right thing for local save files too.

User avatar
eradicator
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 5199
Joined: Tue Jul 12, 2016 9:03 am
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by eradicator »

Rseding91 wrote:
Sun Jan 31, 2021 9:59 pm
It would be incredibly annoying
More like ... a very mild inconvenience at worst, and a huge help at best. Personally I'm using a completely seperate factorio installation for each map/modpack I play just to make sure that I never accidentially contaminate a savegame. So from me:

+1 +1
Author of: Belt Planner, Hand Crank Generator, Screenshot Maker, /sudo and more.
Mod support languages: 日本語, Deutsch, English
My code in the post above is dedicated to the public domain under CC0.

asheiduk
Inserter
Inserter
Posts: 23
Joined: Sat Dec 05, 2020 9:46 am
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by asheiduk »

bormand wrote:
Sun Jan 31, 2021 8:40 pm
jodokus31 wrote:
Sun Jan 31, 2021 8:24 pm
However, it seems, that many players don't get it still.
Well, I tried to use load button. It asks about synchronization only if you miss some mods. But if you have some mods than weren't in the save, it doesn't.
I'm one of those: So far I always wondered when and why Factorio asked me and when not -- screwing up some saves unintentionally. For me it seemed to be indeterministic behaviour. "Don't ask when just new mods are added" does explain it for me.

So +1 and I would like to make the sync-button also green -- just to be on par with the conventional load button.

User avatar
ptx0
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1085
Joined: Wed Jan 01, 2020 7:16 pm
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by ptx0 »

asheiduk wrote:
Tue May 25, 2021 3:20 pm
I'm one of those: So far I always wondered when and why Factorio asked me and when not -- screwing up some saves unintentionally. For me it seemed to be indeterministic behaviour. "Don't ask when just new mods are added" does explain it for me.

So +1 and I would like to make the sync-button also green -- just to be on par with the conventional load button.
same here. i use separate factorio installations to work around it. :-(
My Mods - Fish Per Minute base size metric - Use your crashed spaceship as a belt balancer?
• • •
Base: Bob's @ 1 Million SPM
• • •
Linear search and overflows are indicative of sloppy coding practices.

User avatar
ssilk
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 12253
Joined: Tue Apr 16, 2013 10:35 pm
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by ssilk »

A separate installation doesn’t help with steam achievements.
Cool suggestion: Eatable MOUSE-pointers.
Have you used the Advanced Search today?
Need help, question? FAQ - Wiki - Forum help
I still like small signatures...

User avatar
jodokus31
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1229
Joined: Sun Feb 26, 2017 4:13 pm
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by jodokus31 »

For steam achievement you can use the vanilla steam version.
And a separate installation for each modpack.

User avatar
eradicator
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 5199
Joined: Tue Jul 12, 2016 9:03 am
Contact:

Re: Make "sync mods" button larger and more noticeable

Post by eradicator »

I mean, when in doubt it can always be made an interface option "warn on mod changes". That should please both sides.
Author of: Belt Planner, Hand Crank Generator, Screenshot Maker, /sudo and more.
Mod support languages: 日本語, Deutsch, English
My code in the post above is dedicated to the public domain under CC0.

Post Reply

Return to “Ideas and Suggestions”