Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post your ideas and suggestions how to improve the game.

Moderator: ickputzdirwech

Post Reply
Artman40
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 167
Joined: Sun May 25, 2014 4:44 am
Contact:

Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by Artman40 »

If you look at production graphs, you'll notice that majority of lines in the dynamic graph representing objects tend to be near the bottom and often it's hard to tell them apart. It would be nice to turn on/off a logarithmic graph so it would be easier to see them.

Nemoricus
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 172
Joined: Mon Jan 19, 2015 7:48 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by Nemoricus »

This would be a very nice option to have.

Artman40
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 167
Joined: Sun May 25, 2014 4:44 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by Artman40 »

Question: Does it need rough numbers or something else on the side of the graph?

User avatar
ssilk
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 12174
Joined: Tue Apr 16, 2013 10:35 pm
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by ssilk »

Added to viewtopic.php?f=80&t=19987 More Game Information (Statistics, Monitoring, Graphs)
Cool suggestion: Eatable MOUSE-pointers.
Have you used the Advanced Search today?
Need help, question? FAQ - Wiki - Forum help
I still like small signatures...

Rakshasa
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 97
Joined: Sat May 31, 2014 7:21 pm
Contact:

Logarithmic scaling for graphs

Post by Rakshasa »

Add option to view production/fluid/etc graphs with logarithmic scaling.

Why? Because of obvious.

Koub
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 6482
Joined: Fri May 30, 2014 8:54 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by Koub »

[Koub] Merged into older topic with same suggestion.
Koub - Please consider English is not my native language.

goodolrock
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Sat Oct 19, 2019 7:13 pm
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by goodolrock »

+1, please! Registered on the forums to make this request myself.

Why: It enables you to easily compare production/consumption patterns across items with volumes at different orders of magnitude. E.g., is /how is this cyclical pattern in my copper plate production impacting my production of satellites? With a log scale, you can easily see the relevant changes where on a linear scale the item with lower volume would look like a nearly flat line.

Koub
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 6482
Joined: Fri May 30, 2014 8:54 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by Koub »

Despite our brains are working more on a logarithmic scale, I find it very difficult to read a logarithmic graph. I can understand it, but it needs significant effort and continuous translation, whereas regular linear scale reads by itself.
As long as default graphs are linear and people choose explicitely log display when they know what they are doing, I'm fine with it.
Koub - Please consider English is not my native language.

User avatar
BlueTemplar
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 2198
Joined: Fri Jun 08, 2018 2:16 pm
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by BlueTemplar »

I think that while our subconscious does work on log scale (including senses, like sight, hearing...), but our conscious mind is instead much better at handling linear scale ?
(+1 anyway, for previously cited reasons.)

coppercoil
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 335
Joined: Tue Jun 26, 2018 10:14 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by coppercoil »

Koub wrote:
Sun Oct 20, 2019 7:55 am
Despite our brains are working more on a logarithmic scale, I find it very difficult to read a logarithmic graph. I can understand it, but it needs significant effort and continuous translation, whereas regular linear scale reads by itself.
As long as default graphs are linear and people choose explicitely log display when they know what they are doing, I'm fine with it.
I mostly use production graph to ensure everything is ok regardless of absolute values, neither linear nor logarithmic. I just want to know whether production is stable or it’s rising, or falling, or stopped at all. If the graph is falling unexpectedly, I go to check production line even without looking at the numbers, so there’s no effort to decode the complex scale. But. I’s impossible to notice any production change if almost all lines are concentrated into 5 pixels in the very bottom. Now I have to switch off top production one by one until I examine all important things. That’s awkward. I want to see ALL production graphs at once. Logarithmic scale allows it.
Nevertheless, linear scale is useful too. I want them both. How about a simple checkbox on the corner?

User avatar
valneq
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1100
Joined: Fri Jul 12, 2019 7:43 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by valneq »

+1 for opt-in logarithmic scale on production and consumption statistics.

Default should stay linear scale. Otherwise too many people unfamiliar with logscales will be too confused about what they see in the statistics.

Olacken
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 62
Joined: Wed Apr 17, 2019 1:37 pm
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by Olacken »

+1 for an opt-in option aswell

Also is it possible to modify vanila gui with mods cause if it is maybe I will do it myself

User avatar
planetmaker
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 179
Joined: Mon Jan 21, 2019 9:30 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by planetmaker »

+1 from me as well. As an option or toggle button that would definitely help to get a better view of the different production levels

User avatar
jockeril
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 348
Joined: Sun Feb 08, 2015 11:04 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by jockeril »

planetmaker wrote:
Mon Jan 27, 2020 11:18 am
+1 from me as well. As an option or toggle button that would definitely help to get a better view of the different production levels
Adding my +1 to this as well - I think it's useful and important cause I get into the same issue of removing the top producers one- by-one too
[request] RTL support please

My mods

Formally Hebrew translator for FARL & EvoGUI mods

join me on
- Twitter[@jockeril],
- Twitch.tv/jockeril,
- Youtube/jocker-il (or JoCKeR-iL)
- and steam !
Image

User avatar
jockeril
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 348
Joined: Sun Feb 08, 2015 11:04 am
Contact:

Re: Add a logarithmic display option for production/consumption graph.

Post by jockeril »

coppercoil wrote:
Sun Oct 20, 2019 1:44 pm

I mostly use production graph to ensure everything is ok regardless of absolute values, neither linear nor logarithmic. I just want to know whether production is stable or it’s rising, or falling, or stopped at all. If the graph is falling unexpectedly, I go to check production line even without looking at the numbers, so there’s no effort to decode the complex scale. But. I’s impossible to notice any production change if almost all lines are concentrated into 5 pixels in the very bottom. Now I have to switch off top production one by one until I examine all important things. That’s awkward. I want to see ALL production graphs at once. Logarithmic scale allows it.
Nevertheless, linear scale is useful too. I want them both. How about a simple checkbox on the corner?
planetmaker wrote:
Mon Jan 27, 2020 11:18 am
+1 from me as well. As an option or toggle button that would definitely help to get a better view of the different production levels

Adding my +1 to this as well - I think it's useful and important cause I get into the same issue of removing the top producers one- by-one too. Also making it a toggle option and not default will ensure is only used by those that want / need it for the above reasons
[request] RTL support please

My mods

Formally Hebrew translator for FARL & EvoGUI mods

join me on
- Twitter[@jockeril],
- Twitch.tv/jockeril,
- Youtube/jocker-il (or JoCKeR-iL)
- and steam !
Image

Post Reply

Return to “Ideas and Suggestions”