Game crashes after putting computer in sleep mode

We are aware of them, but they have low priority. We have more important things to do. They go here in order not to take space in the main bug thread list.
Post Reply
Leopard_of_Fire
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Sat Apr 02, 2016 6:26 pm
Contact:

Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by Leopard_of_Fire » Sat Apr 02, 2016 6:47 pm

There's little I can say about the circumstances of this. This is the steam version of the game, and only happens when actually in a game, not on the main menu (it still happens if in the pause menu). It also only happens when in fullscreen.
The game is not modded. I'm running the game on a laptop (hence the integrated and dedicated graphics cards shown in the log below, the game should be running on the dedicated alone).
It's very simple to observe and perfectly consistent; I'm playing (fullscreen), I activate sleep mode (via keyboard hotkey or by closing the laptop), and when I turn it back on, the game crashes, the error message directing me to this log.
I cod replicate it and provide further logs of those crashes if needed, but this should be easy to replicate.

factorio-current.log:
0.001 2016-04-02 19:31:04; Factorio 0.12.29 (Build 17931, win64, steam)
0.001 Operating system: Windows 10
0.001 Program arguments: "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Factorio\bin\x64\Factorio.exe"
0.001 Read data path: C:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/data
0.001 Write data path: C:/Users/Aidan/AppData/Roaming/Factorio
0.001 Binaries path: C:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/bin
0.015 Graphics options: [FullScreen: true] [VSync: true] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Graphics quality: normal] [Video memory usage: high] [Light scale: 100%] [Screen: 255]
0.017 Available display adapters: 1
0.017 [0]: \\.\DISPLAY1 - Intel(R) HD Graphics 4600 {0x05, [0,0], 1920x1080, 32bit, 60Hz}
0.017 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162].
0.065 Initialised Direct3D:[0] NVIDIA GeForce GTX 950M ; driver: nvd3dumx.dll 10.18.13.6143
0.090 Desktop composition is active.
0.156 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
0.162 Loading mod base 0.12.29 (data.lua)
0.626 Initial atlas bitmap size is 16384
0.628 Created atlas bitmap 16384x5509
7.071 Sprites loaded
7.354 Loading sounds...
8.679 Factorio initialised
22.156 Loading map C:/Users\Aidan\AppData\Roaming\Factorio\saves\New_Factory.zip
22.185 Info Scenario.cpp:124: Map version 0.12.29-0
34.794 Error CrashHandler.cpp:105: Exception Code: c0000002, Address: 00007FFC69D21F28
34.794 Error CrashHandler.cpp:115: Exception Context:
rax=0000000000000000, rbx=00007ffc55be0780, rcx=0000000000000000,
rdx=0000000000000000, rsi=000001ac6c86fb00, rdi=000001ac7deb0d60,
rip=00007ffc69d21f28, rsp=000000195a4ff850, rbp=000001ac7deb0de0,
r8=0000000000000000, r9=0000000000000000, r10=0000000000000000,
r11=0000000000000000, r12=00007ff7ca450000, r13=0000000000000000,
r14=000001ac2571a728, r15=000001ac6c7af3d8
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\libraries\stackwalker\stackwalker.cpp (923): StackWalker::ShowCallstack
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\src\util\logger.cpp (306): Logger::writeStacktrace
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\src\util\logger.cpp (360): Logger::logStacktrace
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\src\util\crashhandler.cpp (84): CrashHandler::writeStackTrace
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\src\util\crashhandler.cpp (125): CrashHandler::SehHandler
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC69D77E1E)
00007FFC69D77E1E (KERNELBASE): (filename not available): UnhandledExceptionFilter
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC6CE5D998)
00007FFC6CE5D998 (ntdll): (filename not available): memset
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC6CE45B26)
00007FFC6CE45B26 (ntdll): (filename not available): _C_specific_handler
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC6CE59AED)
00007FFC6CE59AED (ntdll): (filename not available): _chkstk
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC6CDE4FE9)
00007FFC6CDE4FE9 (ntdll): (filename not available): RtlImageNtHeaderEx
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC6CDE6C94)
00007FFC6CDE6C94 (ntdll): (filename not available): RtlRaiseException
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC69D21F28)
00007FFC69D21F28 (KERNELBASE): (filename not available): RaiseException
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC55C0CFD4)
00007FFC55C0CFD4 (d3d9): (filename not available): DebugSetMute
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\libraries\allegro\src\win\d3d_bmp.cpp (694): _al_d3d_refresh_texture_memory
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\libraries\allegro\src\win\d3d_disp.cpp (1155): _al_d3d_reset_device
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\libraries\allegro\src\win\d3d_disp.cpp (1564): d3d_display_thread_proc
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\libraries\allegro\src\threads.c (95): detached_thread_func_trampoline
c:\cygwin64\tmp\factorio-vbn8ul\libraries\allegro\src\win\wxthread.c (38): thread_proc_trampoline
f:\dd\vctools\crt\crtw32\startup\threadex.c (376): _callthreadstartex
f:\dd\vctools\crt\crtw32\startup\threadex.c (354): _threadstartex
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC6B158102)
00007FFC6B158102 (KERNEL32): (filename not available): BaseThreadInitThunk
ERROR: SymGetLineFromAddr64, GetLastError: 487 (Address: 00007FFC6CE0C5B4)
00007FFC6CE0C5B4 (ntdll): (filename not available): RtlUserThreadStart
35.511 Error Util.cpp:78: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 3986
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by posila » Sat Apr 02, 2016 11:21 pm

Just turn the goddamn game off when you are putting your computer to sleep or hibernate.

I mean ... software (especially games) is like magic. And sleep mode is great disturbance in the force :)

Leopard_of_Fire
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Sat Apr 02, 2016 6:26 pm
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by Leopard_of_Fire » Sun Apr 03, 2016 6:57 pm

You make it sound like this is unfixable. It's not a huge problem, but sleep mode can't be such a poorly implemented feature that it crashes programs randomly.

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 3986
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by posila » Mon Apr 04, 2016 8:16 pm

I am sorry if I come out as annoyed, it was supposed to be funny (at least a little bit).

It is not unfixable, and I can't say sleep mode is poorly implemented. It is probably problem of Factorio, partly because we use ancient technologies (DX9), but we won't fix it any time soon.

Related issues: 23182

User avatar
<NO_NAME>
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 249
Joined: Tue Aug 02, 2016 9:52 am
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by <NO_NAME> » Tue Aug 02, 2016 10:21 am

I have the same problem and I collected some more information.
Game doesn't have to be in fullscreen mode, it can be maximized. Sometimes this even happens when game window is just big enough. Also, computer doesn't have to be put in sleep mode, it's enough to switch an user profile.

Probably it is something with DX9. I have tried to switch user with my DX9 program running and the result is similar. It's a problem with refreshing Direct3D surfaces in my case.

Log (just in case):

Code: Select all

   0.003 2016-08-02 11:41:51; Factorio 0.13.13 (build 23721, win64, steam)
   0.003 Operating system: Windows 7 Service Pack 1
   0.003 Program arguments: "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Factorio\bin\x64\Factorio.exe" 
   0.003 Read data path: C:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/data
   0.003 Write data path: C:/Users/Piotr/AppData/Roaming/Factorio
   0.003 Binaries path: C:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/bin
   0.059 Graphics options: [FullScreen: false] [VSync: false] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Graphics quality: normal] [Video memory usage: high] [Light scale: 100%] [Screen: 255] [DXT: false]
   0.059 Available display adapters: 2
   0.059  [0]: \\.\DISPLAY1 - Intel(R) HD Graphics 4000 {0x05, [0,0], 1920x1080, 32bit, 60Hz}
   0.059  [1]: \\.\DISPLAY2 - Intel(R) HD Graphics 4000 {0x8000001, [1920,-351], 1920x1200, 32bit, 59Hz}
   0.059 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162].
   1.049 Initialised Direct3D:[0] Intel(R) HD Graphics 4000; driver: nvumdshimx.dll 10.18.13.6839
   1.057     Video memory size (dedicated video/dedicated system/shared system/available): 1989/0/7888/1683 MB
   1.123 Desktop composition is active.
   1.239 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
   1.247 Loading mod base 0.13.13 (data.lua)
   1.368 Checksum for core: 3471280900
   1.369 Checksum for mod base: 439759882
   1.862 Initial atlas bitmap size is 16384
   1.865 Created atlas bitmap 16384x6373
   2.430 Created atlas bitmap 4096x968
  11.056 Sprites loaded
  11.056 Convert atlas 4096x968 to: trilinear-filtering 
  11.172 Loading sounds...
  12.722 Custom inputs active: 0
  12.768 Factorio initialised
  36.058 Loading map C:/Users\Piotr\AppData\Roaming\Factorio\saves\Bez karniaka.zip
  36.090 Info Scenario.cpp:127: Map version 0.13.13-0
  37.825 Checksum for script C:/Users/Piotr/AppData/Roaming/Factorio/temp/currently-playing/control.lua: 900459546
  78.954 Error Util.cpp:57: Unable to create sprite (1916X1174) probably not enough of video memory.
  99.529 Steam API shutdown.
  99.531 Goodbye
I am a translator. And what did you do for Factorio?
Check out my mod "Realistic Ores" and my other mods!

User avatar
TruePikachu
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 883
Joined: Sat Apr 09, 2016 8:39 pm
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by TruePikachu » Mon Aug 08, 2016 1:43 am

<NO_NAME> wrote:I have the same problem and I collected some more information.
Game doesn't have to be in fullscreen mode, it can be maximized. Sometimes this even happens when game window is just big enough. Also, computer doesn't have to be put in sleep mode, it's enough to switch an user profile.

Probably it is something with DX9. I have tried to switch user with my DX9 program running and the result is similar. It's a problem with refreshing Direct3D surfaces in my case.

Log (just in case):

Code: Select all

   0.003 2016-08-02 11:41:51; Factorio 0.13.13 (build 23721, win64, steam)
   0.003 Operating system: Windows 7 Service Pack 1
   0.003 Program arguments: "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Factorio\bin\x64\Factorio.exe" 
   0.003 Read data path: C:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/data
   0.003 Write data path: C:/Users/Piotr/AppData/Roaming/Factorio
   0.003 Binaries path: C:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/bin
   0.059 Graphics options: [FullScreen: false] [VSync: false] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Graphics quality: normal] [Video memory usage: high] [Light scale: 100%] [Screen: 255] [DXT: false]
   0.059 Available display adapters: 2
   0.059  [0]: \\.\DISPLAY1 - Intel(R) HD Graphics 4000 {0x05, [0,0], 1920x1080, 32bit, 60Hz}
   0.059  [1]: \\.\DISPLAY2 - Intel(R) HD Graphics 4000 {0x8000001, [1920,-351], 1920x1200, 32bit, 59Hz}
   0.059 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162].
   1.049 Initialised Direct3D:[0] Intel(R) HD Graphics 4000; driver: nvumdshimx.dll 10.18.13.6839
   1.057     Video memory size (dedicated video/dedicated system/shared system/available): 1989/0/7888/1683 MB
   1.123 Desktop composition is active.
   1.239 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
   1.247 Loading mod base 0.13.13 (data.lua)
   1.368 Checksum for core: 3471280900
   1.369 Checksum for mod base: 439759882
   1.862 Initial atlas bitmap size is 16384
   1.865 Created atlas bitmap 16384x6373
   2.430 Created atlas bitmap 4096x968
  11.056 Sprites loaded
  11.056 Convert atlas 4096x968 to: trilinear-filtering 
  11.172 Loading sounds...
  12.722 Custom inputs active: 0
  12.768 Factorio initialised
  36.058 Loading map C:/Users\Piotr\AppData\Roaming\Factorio\saves\Bez karniaka.zip
  36.090 Info Scenario.cpp:127: Map version 0.13.13-0
  37.825 Checksum for script C:/Users/Piotr/AppData/Roaming/Factorio/temp/currently-playing/control.lua: 900459546
  78.954 Error Util.cpp:57: Unable to create sprite (1916X1174) probably not enough of video memory.
  99.529 Steam API shutdown.
  99.531 Goodbye
Your issue is completly unrelated, and is a duplicate (search for "unable to create sprite").

User avatar
<NO_NAME>
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 249
Joined: Tue Aug 02, 2016 9:52 am
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by <NO_NAME> » Sun Aug 21, 2016 2:50 am

TruePikachu wrote:Your issue is completly unrelated, and is a duplicate (search for "unable to create sprite").
I did and I found: viewtopic.php?f=47&t=28490&p=180661&hil ... te#p180661 which happens to be a duplicate of this issue.
Could you explain why my problem is completely different? It must be some technicality which I do not know about.
I am a translator. And what did you do for Factorio?
Check out my mod "Realistic Ores" and my other mods!

Polynomial
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Sat May 06, 2017 10:53 am
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by Polynomial » Sat May 06, 2017 10:57 am

This bug is still present in 0.15.x and also occurs if the monitor which Factorio is currently displaying on is switched off while the game is running. This happened to me during a power cut, as my computer was kept running by my UPS but my monitors were not.

User avatar
GoldenPorkchop80
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 117
Joined: Fri Nov 20, 2015 10:27 pm
Contact:

Re: Game crashes after putting computer in sleep mode

Post by GoldenPorkchop80 » Wed May 17, 2017 4:09 pm

You might want to take a look at this reply that I made to a topic with a similar issue. Should explain why your game crashes when you put your laptop into sleep mode.
Contact me:
telnet.Telehack.com (My username is gpc80)
Steam
Twitch.tv
Reddit
Email:redrouster2000@gmail.com (Mods, Admins, and Game Devs ONLY! Anyone else will be blocked on my email, and on this forum)
Hamachi VPN: Please send me a PM for network info.
Forums: Send me a PM

Post Reply

Return to “Minor issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users