[posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Bugs that are actually features.
Post Reply
toorudez
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 14
Joined: Sat Dec 16, 2017 9:21 pm
Contact:

[posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by toorudez »

Loaded the game and started placing blue belts when the screen flickered to black and a popup window appeared:
Swap buffers failed.
IDXGISwapChanin::Present error:
DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED (0x887a0005)
Reason: DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED (0x887a0005)

Edit: Here is the log file from the crash:
0.002 2019-02-27 19:26:23; Factorio 0.17.2 (build 43076, win64, steam)
0.003 Operating system: Windows 10 (build 17763)
0.003 Program arguments: "D:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Factorio\bin\x64\Factorio.exe"
0.003 Read data path: D:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/data
0.003 Write data path: C:/Users/tooru/AppData/Roaming/Factorio [183013/243646MB]
0.003 Binaries path: D:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Factorio/bin
0.033 System info: [CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 3.30GHz, 4 cores, RAM: 3442/12205 MB, page: 6182/19373 MB, virtual: 4327/134217727 MB, extended virtual: 0 MB]
0.033 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 1] [UIScale: automatic (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
0.053 Available displays: 2
0.054 [0]: \\.\DISPLAY1 - Radeon RX 580 Series {0x80005, [0,0], 1920x1200, 32bit, 60Hz}
0.059 [16]: \\.\DISPLAY17 - AMD Radeon HD 7700 Series {0x01, [1920,0], 1600x1200, 32bit, 60Hz}
0.126 Display: 0 -> Adapter: 0, Output: 0
0.303 Initialised Direct3D[0]: Radeon RX 580 Series; driver: aticfx64.dll 25.20.14021.6006
0.303 D3D Feature Level: 11.1, DXGI 1.5+
0.303 [Local Video Memory] Budget: 6946MB, CurrentUsage: 0MB, Reservation: 0/3677MB
0.303 [Non-Local Vid.Mem.] Budget: 5492MB, CurrentUsage: 0MB, Reservation: 0/2898MB
0.303 Tiled resources: Tier 2
0.303 Unified Memory Architecture: No
0.303 BGR 565 Supported: Yes
0.303 MaximumFrameLatency: 3, GPUThreadPriority: 0
0.471 Desktop composition is active.
0.471 Graphics settings preset: very-high
0.471 Dedicated video memory size 8172 MB
0.471 Graphics options: [Graphics quality: high] [Video memory usage: all] [Light scale: 25%] [DXT: high-quality]
0.471 [Max load threads: 32] [Max texture size: 0] [Tex.Stream.: 0] [Low quality rotation: 0]
0.538 DSound: Starting _dsound_update thread
0.539 DSound: Enter _dsound_update; tid=1424
0.735 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
0.915 Loading mod base 0.17.2 (data.lua)
1.810 Loading mod base 0.17.2 (data-updates.lua)
1.927 Checksum for core: 3928040144
1.927 Checksum of base: 1471520011
2.689 Loading sounds...
5.971 Info PlayerData.cpp:69: Local player-data.json unavailable
5.971 Info PlayerData.cpp:72: Cloud player-data.json available, timestamp 1551238374
6.159 Crop bitmaps.
26.863 Parallel Sprite Loader initialized (threads: 3)
38.884 Initial atlas bitmap size is 16384
38.918 Created atlas bitmap 16384x16376 [none]
38.922 Created atlas bitmap 16384x11296 [none]
38.922 Created atlas bitmap 16384x2116 [decal]
38.923 Created atlas bitmap 16384x3808 [low-object]
38.924 Created atlas bitmap 16384x1888 [mipmap, linear-minification, linear-magnification, linear-mip-level, no-crop, no-scale]
38.925 Created atlas bitmap 16384x6592 [terrain, mipmap, linear-minification, linear-mip-level, no-crop]
38.925 Created atlas bitmap 16384x480 [smoke, mipmap, linear-minification, linear-magnification]
38.925 Created atlas bitmap 16384x456 [not-compressed, mipmap, linear-minification, linear-magnification, linear-mip-level, no-crop, no-scale]
38.926 Created atlas bitmap 16384x748 [alpha-mask]
38.929 Created atlas bitmap 16384x12636 [shadow, linear-magnification, alpha-mask]
38.929 Created atlas bitmap 16384x1264 [shadow, mipmap, linear-magnification, alpha-mask]
40.238 Parallel Sprite Loader initialized (threads: 3)
53.346 Sprites loaded
53.491 Generated mipmaps for atlas of size 16384x3808
53.535 Generated mipmaps for atlas of size 16384x1888
53.557 Generated mipmaps for atlas of size 16384x6592
53.568 Generated mipmaps for atlas of size 16384x480
53.579 Generated mipmaps for atlas of size 16384x456
53.590 Generated mipmaps for atlas of size 16384x1264
53.597 Custom inputs active: 0
53.775 Factorio initialised
67.095 Loading map C:\Users\tooru\AppData\Roaming\Factorio\saves\ServerGame.zip: 10634654 bytes.
67.309 Loading Level.dat: 23595913 bytes.
67.314 Info Scenario.cpp:147: Map version 0.17.1-1
68.506 Loading script.dat: 390 bytes.
68.524 Checksum for script C:/Users/tooru/AppData/Roaming/Factorio/temp/currently-playing/control.lua: 2366710471
267.867 D3D11_ERROR: IDXGISwapChain::Present failed in swapBuffers on line 1269. Error [0x887a0005] - DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED
267.867 D3D11_ERROR: ID3D11Device::GetDeviceRemovedReason failed in swapBuffers on line 1279. Error [0x887a0005] - DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED
267.868 Error Util.cpp:83: Swap buffers failed.

IDXGISwapChanin::Present error: DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED (0x887a0005)

Reason: DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED (0x887a0005)
602.967 DSound: Stopping voice
602.967 DSound: Joining thread
602.973 DSound: Exit _dsound_update; tid=1424
602.973 DSound: Waiting for voice to stop ... signaled
602.973 DSound: Joined thread
602.973 DSound: Destroying thread
602.973 DSound: Thread destroyed
602.973 DSound: Releasing buffer
602.974 DSound: Voice stopped
602.974 DSound: Deallocating voice
602.974 DSound: Deallocated voice
603.075 Steam API shutdown.
603.081 Goodbye
Last edited by toorudez on Thu Feb 28, 2019 2:15 pm, edited 1 time in total.

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 4507
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by posila »

Hello, please post your log.
Press Win + R, type in %APPDATA%\Factorio and click OK. File Explorer should open and you should see file called factorio-current.log.

User avatar
hhrhhr
Inserter
Inserter
Posts: 29
Joined: Mon Feb 18, 2019 11:02 pm
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by hhrhhr »

version 0.17.3, no mods. AMD Athlon II P320 2 cores, ATI Mobility Radeon HD 4200 (256 Mb).

Same problem, crash after start.

Code: Select all

   0.005 2019-03-01 18:49:06; Factorio 0.17.3 (build 43128, win64, alpha)
   0.019 Operating system: Windows 8.1 
   0.020 Program arguments: "bin\x64\factorio.exe" 
   0.043 Read data path: C:/Games/Factorio_0.17.3/data
   0.044 Write data path: C:/Games/Factorio_0.17.3 [246971/271101MB]
   0.051 Binaries path: C:/Games/Factorio_0.17.3/bin
   0.089 System info: [CPU: AMD Athlon(tm) II P320 Dual-Core Processor, 2 cores, RAM: 1346/5881 MB, page: 1534/6265 MB, virtual: 100/134217727 MB, extended virtual: 0 MB]
   0.090 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 0] [UIScale: custom (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
   0.100 Available displays: 1
   0.102  [0]: \\.\DISPLAY1 - ATI Mobility Radeon HD 4200 Series {0x05, [0,0], 1366x768, 32bit, 60Hz}
   0.151 Display: 0 -> Adapter: 0, Output: 0
   0.278 Initialised Direct3D[0]: ATI Mobility Radeon HD 4200 Series; driver: aticfx64.dll 8.17.10.1129
   0.279   D3D Feature Level: 10.1, DXGI 1.2+
   0.279   Compute supported: No
   0.279   BGR 565 Supported: No
   0.280   MaximumFrameLatency: 3, GPUThreadPriority: 0
   0.431 Desktop composition is active.
   0.431 Graphics settings preset: medium-with-low-vram
   0.431   Dedicated video memory size 252 MB
   0.432 Graphics options: [Graphics quality: normal] [Video memory usage: low] [Light scale: 25%] [DXT: low-quality]
   0.433                   [Max load threads: 32] [Max texture size: 4096] [Tex.Stream.: 1] [Low quality rotation: 1]
   0.459 DSound: Starting _dsound_update thread
   0.465 DSound: Enter _dsound_update; tid=608
   0.765 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
   1.067 Loading mod base 0.17.3 (data.lua)
   1.768 Loading mod base 0.17.3 (data-updates.lua)
   2.057 Checksum for core: 3928040144
   2.058 Checksum of base: 260351520
   3.921 Loading sounds...
   4.102 Info PlayerData.cpp:67: Local player-data.json available, timestamp 1551454987
   4.103 Info PlayerData.cpp:74: Cloud player-data.json unavailable
   4.571 Initial atlas bitmap size is 4096
   4.572 Created atlas bitmap 4096x464 [none]
   4.573 Created atlas bitmap 4096x1960 [decal]
   4.575 Created atlas bitmap 4096x3824 [low-object]
   4.576 Created atlas bitmap 4096x2000 [mipmap, linear-minification, linear-magnification, linear-mip-level]
   4.588 Created atlas bitmap 4096x4096 [terrain, mipmap, linear-minification, linear-mip-level, no-crop]
   4.589 Created atlas bitmap 4096x4000 [terrain, mipmap, linear-minification, linear-mip-level, no-crop]
   4.590 Created atlas bitmap 4096x1600 [smoke, mipmap, linear-minification, linear-magnification]
   4.592 Created atlas bitmap 4096x1392 [not-compressed, mipmap, linear-minification, linear-magnification, linear-mip-level, no-crop, no-scale]
   4.593 Created atlas bitmap 4096x828 [alpha-mask]
   4.608 Created atlas bitmap 4096x4084 [shadow, linear-magnification, alpha-mask]
   4.620 Created atlas bitmap 4096x4096 [shadow, linear-magnification, alpha-mask]
   4.654 Created atlas bitmap 4096x4084 [shadow, linear-magnification, alpha-mask]
   4.656 Created atlas bitmap 4096x556 [shadow, linear-magnification, alpha-mask]
   4.657 Created atlas bitmap 4096x1296 [shadow, mipmap, linear-magnification, alpha-mask]
   5.587 Created virtual atlas pages 4096x4096x8
   5.673 Texture processor created. GPU accelerated compression Supported: yes, Enabled: yes/yes. Test passed. YCoCgDXT PSNR: 35.83, BC3 PSNR: 33.82
   6.999 Parallel Sprite Loader initialized (threads: 1)
  40.914 D3D11_ERROR: IDXGISwapChain::Present failed in swapBuffers on line 1269. Error [0x887a0005] - DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED
  40.989 D3D11_ERROR: ID3D11Device::GetDeviceRemovedReason failed in swapBuffers on line 1279. Error [0x887a0006] - DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG
  42.171 Error Util.cpp:83: Swap buffers failed.

IDXGISwapChanin::Present error: DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED (0x887a0005)

Reason: DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG (0x887a0006)
 540.907 DSound: Stopping voice
 540.908 DSound: Joining thread
 540.913 DSound: Exit _dsound_update; tid=608
 540.913 DSound: Waiting for voice to stop ... signaled
 540.914 DSound: Joined thread
 540.914 DSound: Destroying thread
 540.915 DSound: Thread destroyed
 540.915 DSound: Releasing buffer
 540.915 DSound: Voice stopped
 540.916 DSound: Deallocating voice
 540.916 DSound: Deallocated voice
 540.991 Goodbye 
 
When started with the "--force-opengl" option, the game is loaded, but with a "black screen" (no image). In this case, there are a lot of "ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements" messages in the log.

Code: Select all

   0.004 2019-03-01 18:41:54; Factorio 0.17.3 (build 43128, win64, alpha)
   0.005 Operating system: Windows 8.1 
   0.005 Program arguments: "bin\x64\factorio.exe" "--fullscreen=false" "--graphics-quality=low" "--video-memory-usage=low" "--gfx-safe-mode" "--force-opengl" "--shader=disable" 
   0.007 Read data path: C:/Games/Factorio_0.17.3/data
   0.007 Write data path: C:/Games/Factorio_0.17.3 [246971/271101MB]
   0.007 Binaries path: C:/Games/Factorio_0.17.3/bin
   0.117 System info: [CPU: AMD Athlon(tm) II P320 Dual-Core Processor, 2 cores, RAM: 1399/5881 MB, page: 1555/6265 MB, virtual: 100/134217727 MB, extended virtual: 0 MB]
   0.119 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 1] [UIScale: automatic (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
   0.143 Available displays: 1
   0.145  [0]: \\.\DISPLAY1 - ATI Mobility Radeon HD 4200 Series {0x05, [0,0], 1366x768, 32bit, 60Hz}
   0.997 Initialised OpenGL:[0] ATI Mobility Radeon HD 4200 Series; driver: 3.3.11672 Core Profile Context
   0.999   [Extensions] s3tc:yes; KHR_debug:NO; ARB_clear_texture:NO, ARB_copy_image:NO
   1.001   [Version] 3.3
   7.561 Desktop composition is active.
   7.566 Graphics settings preset: medium-with-low-vram
   7.567   Dedicated video memory size 252 MB (detected from ATI Mobility Radeon HD 4200 Series)
   7.569 Graphics options: [Graphics quality: low] [Video memory usage: all] [Light scale: 25%] [DXT: low-quality]
   7.571                   [Max load threads: 32] [Max texture size: 4096] [Tex.Stream.: 0] [Low quality rotation: 1]
   7.606 DSound: Starting _dsound_update thread
   7.608 DSound: Enter _dsound_update; tid=3124
   8.228 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
   8.298 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
   8.323 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
   8.336 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
   8.765 Loading mod base 0.17.3 (data.lua)
   8.772 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
   9.997 Loading mod base 0.17.3 (data-updates.lua)
  10.000 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
  10.582 Checksum for core: 3928040144
  10.584 Checksum of base: 260351520
  10.607 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
  12.976 Loading sounds...
  13.298 Info PlayerData.cpp:67: Local player-data.json available, timestamp 1551454823
  13.301 Info PlayerData.cpp:74: Cloud player-data.json unavailable
  13.311 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
  13.779 Initial atlas bitmap size is 4096
  13.812 Created atlas bitmap 4096x4096 [none]
  13.879 Created atlas bitmap 4096x4088 [none]
  13.939 Created atlas bitmap 4096x4096 [none]
  13.943 Created atlas bitmap 4096x1220 [none]
  13.943 Created atlas bitmap 4096x540 [decal]
  13.945 Created atlas bitmap 4096x3120 [low-object]
  13.946 Created atlas bitmap 4096x992 [mipmap, linear-minification, linear-magnification, linear-mip-level]
  13.958 Created atlas bitmap 4096x4096 [terrain, mipmap, linear-minification, linear-mip-level, no-crop]
  13.959 Created atlas bitmap 4096x4000 [terrain, mipmap, linear-minification, linear-mip-level, no-crop]
  13.961 Created atlas bitmap 4096x1600 [smoke, mipmap, linear-minification, linear-magnification]
  13.963 Created atlas bitmap 4096x1252 [not-compressed, mipmap, linear-minification, linear-magnification, linear-mip-level, no-crop, no-scale]
  13.965 Created atlas bitmap 4096x828 [alpha-mask]
  13.995 Created atlas bitmap 4096x4088 [shadow, linear-magnification, alpha-mask]
  13.999 Created atlas bitmap 4096x1424 [shadow, linear-magnification, alpha-mask]
  14.003 Created atlas bitmap 4096x400 [shadow, mipmap, linear-magnification, alpha-mask]
  14.005 Texture processor created. GPU accelerated compression Supported: yes, Enabled: NO/NO. 
  14.013 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
  15.910 Parallel Sprite Loader initialized (threads: 1)
  16.343 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
  34.077 Sprites loaded
  36.546 Generated mipmaps for atlas of size 4096x3120
  39.046 Generated mipmaps for atlas of size 4096x992
  40.787 Generated mipmaps for atlas of size 4096x4096
  42.579 Generated mipmaps for atlas of size 4096x4000
  44.167 Generated mipmaps for atlas of size 4096x1600
  45.571 Generated mipmaps for atlas of size 4096x1252
  48.002 Generated mipmaps for atlas of size 4096x400
  48.010 Custom inputs active: 0
  48.030 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
  48.137 Factorio initialised
  48.200 ERROR 'INVALID_OPERATION' (1282) in glDrawElements
--cut--
  72.375 DSound: Stopping voice
  72.376 DSound: Joining thread
  72.379 DSound: Exit _dsound_update; tid=3124
  72.380 DSound: Waiting for voice to stop ... signaled
  72.381 DSound: Joined thread
  72.381 DSound: Destroying thread
  72.382 DSound: Thread destroyed
  72.383 DSound: Releasing buffer
  72.383 DSound: Voice stopped
  72.384 DSound: Deallocating voice
  72.384 DSound: Deallocated voice
  72.528 Goodbye

User avatar
hhrhhr
Inserter
Inserter
Posts: 29
Joined: Mon Feb 18, 2019 11:02 pm
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by hhrhhr »

p.s.
The game started only with the parameter "--gfx-safe-mode".

User avatar
hhrhhr
Inserter
Inserter
Posts: 29
Joined: Mon Feb 18, 2019 11:02 pm
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by hhrhhr »

Probably due to the small amount of video memory in my laptop or an old and unsupported driver (AMD has not updated the driver for the Radeon HD 4200 since 2013), hardware creation and compression of mipmaps causes difficulties. To start the game, I do this:
  • first use the option "--gfx-safe-mode" to start the game and create a configuration file
  • then change the "gpu-accelerated-mipmap-compression" option to "false"
After that, the game starts at least.

TheTom
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 184
Joined: Tue Feb 09, 2016 8:33 am
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by TheTom »

I have the same with
* Current 17.25
* On a 1808Ti with 11gb memory

So it definitely is NOT a low on memory scenario.

long
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Fri Apr 12, 2019 2:25 pm
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by long »

Today happened to me too, right after i tried to choose save slot. Factorio 0.17.31, no mods. First crash ever (~480 hours).

Spec:
Win10 64bit
Processor: Intel(R) Core(TM) i5-8600K CPU @ 3.60GHz (6 CPUs), ~3.6GHz
Memory: 16384MB RAM
Card name: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
Drivers: 419.35

After hard reset, game works perfect.
Attachments
factorio-current.log
(7.24 KiB) Downloaded 60 times

AnarCon
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 72
Joined: Tue Feb 03, 2015 10:58 pm
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by AnarCon »

i just got the same
factorio log, mod list and crash list error all attached
Spec:
Win7 64bit
Processor: Intel(R) Core(TM) i7-39300K CPU @ 3.20GHz ~3.2GHz
Memory: 16384MB RAM
Card name: NVIDIA GeForce RTX 2080 6GB
Drivers: cant recall the number, but was updated as of 01.03.2019
Attachments
mod-list.json
(10.44 KiB) Downloaded 50 times
factorio-current.log
(29.88 KiB) Downloaded 57 times
factorio_2019-04-23_14-36-04.png
factorio_2019-04-23_14-36-04.png (8.74 KiB) Viewed 1807 times

jphill4life
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 4
Joined: Tue Jan 08, 2019 4:13 pm
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by jphill4life »

This has happened to me also.
OS Name Microsoft Windows 10 Pro
Version 10.0.17763 Build 17763
i5-4690k
NVIDIA 970, Driver v 388.13
8 gb ram
Mods: Rampage and Longer Range Turrets (Turning these off while debugging now)

Factorio: 0.17.34


Interestingly, this started happening after a windows update. However, there are also multiple factorio updates that have happened also. I'm going to turn off all mods and wait for it to happen again. I'll start making 1 change at a time and hopefully I can pinpoint what is causing this.

This happened while rotating/placing blue belts. Was combining several belts worth of output into a compressed blue belt. This has happened 2-3 times now. Cant remember what version it started though.

Windows also reported these errors at the same time as the application crashing.

Windows Error Reporting:

Code: Select all

4/28/2019 5:17 PM	Windows Error Reporting	Fault bucket 2106164754373225230, type 5
Event Name: AppHangB1
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: factorio.exe
P2: 0.17.34.44642
P3: 5cc312ba
P4: 7456
P5: 67246080
P6: 
P7: 
P8: 
P9: 
P10: 

Attached files:
\\?\C:\ProgramData\Microsoft\Windows\WER\Temp\WERE721.tmp.WERInternalMetadata.xml

These files may be available here:
\\?\C:\ProgramData\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\Critical_factorio.exe_f3efd522dee833f7e868df2833693e1eb6f28b3_39cf569c_06a7e992

Analysis symbol: 
Rechecking for solution: 0
Report Id: 96b13b7e-31d5-4733-a91e-5908804804e0
Report Status: 268435456
Hashed bucket: 2c3b7587369d07be2d3a99af66dd2b0e
Cab Guid: 0

Code: Select all

4/28/2019 5:17 PM	Windows Error Reporting	Fault bucket , type 0
Event Name: AppHangB1
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: factorio.exe
P2: 0.17.34.44642
P3: 5cc312ba
P4: 7456
P5: 67246080
P6: 
P7: 
P8: 
P9: 
P10: 

Attached files:

These files may be available here:
\\?\C:\ProgramData\Microsoft\Windows\WER\ReportQueue\Critical_factorio.exe_f3efd522dee833f7e868df2833693e1eb6f28b3_39cf569c_1423e6d3

Analysis symbol: 
Rechecking for solution: 0
Report Id: 96b13b7e-31d5-4733-a91e-5908804804e0
Report Status: 4
Hashed bucket: 
Cab Guid: 0

Edit: 5-6-2019 -> Happened again with all mods off, took a week though. Updating graphics drivers to latest (430.89) since I'm still rocking 388.13 and will wait and see if it happens again.

Edit: 5-7-2019 -> Happened again w/ my drivers updated to the latest. Going to try --force-opengl and see if that helps
Attachments
Factorio_crash_28Apr.JPG
Factorio_crash_28Apr.JPG (16.15 KiB) Viewed 1740 times
factorio-current.log
(489.88 KiB) Downloaded 51 times

kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 7431
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by kovarex »

Related: 66052

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 4507
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: [posila] [0.17.2] Swap Buffers Failed

Post by posila »

Thanks for all the reports.

By now, I am 99% sure it is not caused by a bug in the game and it is rather just another error that just happens on some computers due to some instabilities.
It could unstable graphics driver, other software messing up GPU state, or HW being unstable for some reason - overclocking, overheating, power issues, manufacturing defect, you name it. Updating graphics driver while the game is running would cause this error also. If you try to lookup the error in context of other games, you find the wierdest advices that people say helped them to fix the problem - for example disabling all HDMI Audio devices.

Anyway, if the error occurs, you should try to just reboot your PC first; If that doesn't help, try to update your graphics driver, and if that still doesn't fix it, switch try to switch to OpenGL renderer.

I also gave up on trying to recover from the error for time being, so when the error occurs, a better error message will be shown with an option to switch to OpenGL as a workaround.

Post Reply

Return to “Not a bug”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users