0.12.13 won't load linux

This subforum contains all the issues which we already resolved.
tmr_2000
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 17
Joined: Fri Apr 03, 2015 4:07 pm
Contact:

0.12.13 won't load linux

Post by tmr_2000 »

When clicking on the icon on Linux 32, nothing happens,. Attached is the log.
Attachments
factorio-current.log
(2.82 KiB) Downloaded 212 times

hofi02
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:47 pm
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by hofi02 »

same here, using xubuntu 15.04 64bit,
with all mods disabled.

Code: Select all

sven@Destiny-Xubuntu:/opt/factorio/bin/x64$ ./factorio 
   0.000 2015-10-23 18:51:04; Factorio 0.12.13 (Build 17141, linux64)
   0.000 Operating system: Linux
   0.000 Program arguments: "./factorio" 
   0.000 Read data path: /opt/factorio/data
   0.000 Write data path: /opt/factorio
   0.000 Binaries path: /opt/factorio/bin
   0.128 Available display adapters: 2
   0.128  [0]: resolution 1920x1080px at [1920,0]
   0.128  [1]: resolution 1920x1080px at [0,0]
   0.128 Create display on adapter 1. Size 1280x720 at position [310, 162]. Monitor 1
*** Error in `./factorio': free(): invalid pointer: 0x00007f6db00d4f00 ***
   0.278 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 46, usedSize == 43
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
   0.386 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 45, usedSize == 42
#0  0x7f6db6bc82f0 in ?? at ??:0
#1  0x7f6db6bc8267 in ?? at ??:0
#2  0x7f6db6bc9eca in ?? at ??:0
#3  0x7f6db6c0bc53 in ?? at ??:0
#4  0x7f6db6c13c69 in ?? at ??:0
#5  0x7f6db6c1789c in ?? at ??:0
#6  0x7f6dafe37f42 in ?? at ??:0
#7  0x7f6dafe383a3 in ?? at ??:0
#8  0x7f6dafe39315 in ?? at ??:0
#9  0x7f6db877b36b in ?? at ??:0
#10 0x7f6dafe39361 in ?? at ??:0
#11 0x7f6dafe393a3 in ?? at ??:0
#12 0x7f6dafe361a4 in ?? at ??:0
#13 0x7f6dae8ffc00 in ?? at ??:0
#14 0x7f6db899b5ba in ?? at ??:0
#15 0x7f6db899b6cb in ?? at ??:0
#16 0x7f6db89a0587 in ?? at ??:0
#17 0x7f6db899b464 in ?? at ??:0
#18 0x7f6db899f9a3 in ?? at ??:0
#19 0x7f6db698ffc9 in ?? at ??:0
#20 0x7f6db899b464 in ?? at ??:0
#21 0x7f6db699062d in ?? at ??:0
#22 0x7f6db6990061 in ?? at ??:0
#23 0x7f6db30d234d in ?? at ??:0
#24 0x7f6db3471034 in ?? at ??:0
#25 0x7f6db335bde6 in ?? at ??:0
#26 0x7f6db34542b1 in ?? at ??:0
#27 0x7f6db2de47ee in ?? at ??:0
#28 0x7f6db3052e8e in ?? at ??:0
#29 0x7f6db304f917 in ?? at ??:0
#30 0x7f6db76cd5b2 in ?? at ??:0
#31 0x7f6db76a0990 in ?? at ??:0
#32 0x7f6db769c102 in ?? at ??:0
#33 0x902123 in query_glx_version at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:89
#34 0x90ddaf in xdpy_create_display_locked at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:276
#35 0x9bbbe7 in _al_mutex_unlock at /tmp/factorio-04BoDc/include/linux/allegro5/platform/aintuthr.h:65
#36 0x61eec4 in xdpy_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:536
#37 0xae677a in al_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/display.c:54
#38 0xafdece in Display::Display(short, short) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Graphics/Display.cpp:92
#39 0x433698 in loadAllegro at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:524
#40 0x7f6db6bb3a40 in GlobalContext::init(bool, bool) [clone .constprop.422] at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:299
#41 0x45c495 in MainLoop::run(boost::filesystem::path const&, boost::filesystem::path const&, bool, bool, std::string const&) [clone .constprop.267] at /tmp/factorio-04BoDc/src/MainLoop.cpp:520
   0.386 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.
edit: glxinfo

Code: Select all

sven@Destiny-Xubuntu:~$ glxinfo |grep -E "OpenGL"
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD CAYMAN (DRM 2.43.0, LLVM 3.6.2)
OpenGL core profile version string: 3.3 (Core Profile) Mesa 11.1.0-devel (git-38ceeea 2015-10-21 vivid-oibaf-ppa)
OpenGL core profile shading language version string: 3.30
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 11.1.0-devel (git-38ceeea 2015-10-21 vivid-oibaf-ppa)
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.0 Mesa 11.1.0-devel (git-38ceeea 2015-10-21 vivid-oibaf-ppa)
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.00
OpenGL ES profile extensions:
kernel: 4.2.4-zen
Last edited by hofi02 on Sat Oct 24, 2015 4:17 pm, edited 2 times in total.

chris13524
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 207
Joined: Thu Jun 04, 2015 12:20 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by chris13524 »

Same here, running Kubuntu 15.04 64-bit. I get a "transparent" window with no title or icon. No mods at all. Haven't tried reinstalling though.

Code: Select all

chris@cranberry ~ % /home/chris/Fun/factorio/bin/x64/factorio
   0.000 2015-10-23 16:43:48; Factorio 0.12.13 (Build 17141, linux64)
   0.000 Operating system: Linux
   0.000 Program arguments: "/home/chris/Fun/factorio/bin/x64/factorio" 
   0.000 Read data path: /home/chris/Fun/factorio/data
   0.000 Write data path: /home/chris/Fun/factorio
   0.000 Binaries path: /home/chris/Fun/factorio/bin
   0.029 Available display adapters: 1
   0.029  [0]: resolution 1920x1080px at [0,0]
   0.029 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162]. Monitor 0
*** Error in `/home/chris/Fun/factorio/bin/x64/factorio': free(): invalid pointer: 0x00007fa312e1af00 ***
   0.248 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 44, usedSize == 41
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
   0.341 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 43, usedSize == 40
#0  0x7fa316d192f0 in ?? at ??:0
#1  0x7fa316d19267 in ?? at ??:0
#2  0x7fa316d1aeca in ?? at ??:0
#3  0x7fa316d5cc53 in ?? at ??:0
#4  0x7fa316d64c69 in ?? at ??:0
#5  0x7fa316d6889c in ?? at ??:0
#6  0x7fa312b7df42 in ?? at ??:0
#7  0x7fa312b7e3a3 in ?? at ??:0
#8  0x7fa312b7f315 in ?? at ??:0
#9  0x7fa3188cf36b in ?? at ??:0
#10 0x7fa312b7f361 in ?? at ??:0
#11 0x7fa312b7f3a3 in ?? at ??:0
#12 0x7fa312b7c1a4 in ?? at ??:0
#13 0x7fa3124b1c00 in ?? at ??:0
#14 0x7fa318aef5ba in ?? at ??:0
#15 0x7fa318aef6cb in ?? at ??:0
#16 0x7fa318af4587 in ?? at ??:0
#17 0x7fa318aef464 in ?? at ??:0
#18 0x7fa318af39a3 in ?? at ??:0
#19 0x7fa316ae0fc9 in ?? at ??:0
#20 0x7fa318aef464 in ?? at ??:0
#21 0x7fa316ae162d in ?? at ??:0
#22 0x7fa316ae1061 in ?? at ??:0
#23 0x7fa31357e0c1 in ?? at ??:0
#24 0x7fa3134b6048 in ?? at ??:0
#25 0x7fa3137626c6 in ?? at ??:0
#26 0x7fa313715efc in ?? at ??:0
#27 0x7fa313715ffe in ?? at ??:0
#28 0x7fa31781df37 in ?? at ??:0
#29 0x7fa3177f1573 in ?? at ??:0
#30 0x7fa3177f1805 in ?? at ??:0
#31 0x902eca in _al_xglx_config_create_context at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xglx_config.c:548
#32 0x90ddaf in xdpy_create_display_locked at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:412
#33 0x9bbbe7 in _al_mutex_unlock at /tmp/factorio-04BoDc/include/linux/allegro5/platform/aintuthr.h:65
#34 0x61eec4 in xdpy_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:536
#35 0xae677a in al_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/display.c:54
#36 0xafdece in Display::Display(short, short) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Graphics/Display.cpp:92
#37 0x433698 in loadAllegro at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:524
#38 0x7fa316d04a40 in GlobalContext::init(bool, bool) [clone .constprop.422] at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:299
#39 0x45c495 in MainLoop::run(boost::filesystem::path const&, boost::filesystem::path const&, bool, bool, std::string const&) [clone .constprop.267] at /tmp/factorio-04BoDc/src/MainLoop.cpp:520
   0.342 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.

chris13524
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 207
Joined: Thu Jun 04, 2015 12:20 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by chris13524 »

Reinstalling Factorio does not fix the issue.

User avatar
prg
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 947
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:39 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by prg »

It craps out right before printing the "Initialised OpenGL" line, what GPU+drivers are you guys using? I've tried with radeon, intel and llvmpipe on amd64 and nvidia blob on i386, works fine for me.
Automatic Belt (and pipe) Planner—Automate yet another aspect of constructing your factory!

chris13524
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 207
Joined: Thu Jun 04, 2015 12:20 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by chris13524 »

It started up fine (and updated its self) before updating to 0.12.13. I am using Intel's integrated graphics, not sure how to check for a graphics driver, I use whatever came with the system.

User avatar
prg
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 947
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:39 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by prg »

chris13524 wrote:It started up fine (and updated its self) before updating to 0.12.13. I am using Intel's integrated graphics, not sure how to check for a graphics driver, I use whatever came with the system.
Not much choice then—that would be Mesa. You can find out details with something like 'glxinfo |grep -E "OpenGL (renderer|version) string"' or by looking at an old Factorio log of a successful launch but not sure if this will be helpful, an Intel IGP is working just fine for me. Try figuring out what you have in common that makes things not work for you.
Automatic Belt (and pipe) Planner—Automate yet another aspect of constructing your factory!

Oxyd
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 1398
Joined: Thu May 07, 2015 8:42 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by Oxyd »

Works for me with Intel graphics as well. But I didn't test it on Ubuntu. Maybe it's broken on Ubuntu + Intel? Do all of you with this problem use Ubuntu and Intel graphics?

mguaypaq
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 3
Joined: Fri Oct 23, 2015 10:51 pm
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by mguaypaq »

I get the same problem, I think. The game launched fine to download the upgrade to 12.13, but then on restart just showed a strange fullscreen window: as if it was a screenshot of what was there before (browser, desktop, etc.) and then someone copy-pasted the image over itself a few times, shifted up and to the left.

I'm running Ubuntu 14.04 LTS, with Intel Ivybridge Mobile graphics.

Possibly interesting sequence of events:
1. I open up the log in a terminal with tail -F.
2. I launch factorio, the weird copy-pasty window appears, clicking anywhere does nothing.
3. Alt-tabbing to the terminal, the log says the game has crashed.
4. At this point pgrep factorio shows that the game is still running, and I can still alt-tab to the weird window.
5. After a while I alt-tab back to the terminal and pkill factorio. The log immediately says "Received SIGTERM, shutting down".
6. However, the game has still not shut down, I can still alt-tab to it, etc.
7. After a while I pkill factorio again and this time it dies and the weird window disappears.

The current log is pasted below:

Code: Select all

   0.000 2015-10-23 18:57:56; Factorio 0.12.13 (Build 17141, linux64)
   0.000 Operating system: Linux
   0.001 Program arguments: "/opt/factorio/bin/x64/factorio" 
   0.001 Read data path: /opt/factorio/data
   0.001 Write data path: /opt/factorio
   0.001 Binaries path: /opt/factorio/bin
   0.015 Available display adapters: 1
   0.016  [0]: resolution 1600x900px at [0,0]
   0.016 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [150, 72]. Monitor 0
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
   0.334 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 43, usedSize == 40
#0  0x867109 in CrashHandler::SignalHandler(int) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Util/CrashHandler.cpp:141
#1  0x7fdff238bd40 in ?? at ??:0
#2  0x7fdff238bcc9 in ?? at ??:0
#3  0x7fdff238f0d8 in ?? at ??:0
#4  0x7fdff23c8394 in ?? at ??:0
#5  0x7fdff23d466e in ?? at ??:0
#6  0x7fdfed9b8952 in ?? at ??:0
#7  0x7fdfed9b8da3 in ?? at ??:0
#8  0x7fdfed9b9d15 in ?? at ??:0
#9  0x7fdff3efda90 in ?? at ??:0
#10 0x7fdfed9b9d61 in ?? at ??:0
#11 0x7fdfed9b9da3 in ?? at ??:0
#12 0x7fdfed9b6c8c in ?? at ??:0
#13 0x7fdfed2efc00 in ?? at ??:0
#14 0x7fdff411e13a in ?? at ??:0
#15 0x7fdff411e223 in ?? at ??:0
#16 0x7fdff4122c70 in ?? at ??:0
#17 0x7fdff411dff4 in ?? at ??:0
#18 0x7fdff41223bb in ?? at ??:0
#19 0x7fdff215202b in ?? at ??:0
#20 0x7fdff411dff4 in ?? at ??:0
#21 0x7fdff215262d in ?? at ??:0
#22 0x7fdff21520c1 in ?? at ??:0
#23 0x7fdfee590f11 in ?? at ??:0
#24 0x7fdfee50ccdd in ?? at ??:0
#25 0x7fdfee77ea34 in ?? at ??:0
#26 0x7fdfee71a3a4 in ?? at ??:0
#27 0x7fdfee71a455 in ?? at ??:0
#28 0x7fdff2e7fa17 in ?? at ??:0
#29 0x7fdff2e5a1d3 in ?? at ??:0
#30 0x7fdff2e5a44a in ?? at ??:0
#31 0x902eca in _al_xglx_config_create_context at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xglx_config.c:548
#32 0x90ddaf in xdpy_create_display_locked at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:412
#33 0x9bbbe7 in _al_mutex_unlock at /tmp/factorio-04BoDc/include/linux/allegro5/platform/aintuthr.h:65
#34 0x61eec4 in xdpy_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:536
#35 0xae677a in al_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/display.c:54
#36 0xafdece in Display::Display(short, short) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Graphics/Display.cpp:92
#37 0x433698 in loadAllegro at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:524
#38 0x7fdff2376ec5 in GlobalContext::init(bool, bool) [clone .constprop.422] at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:299
#39 0x45c495 in MainLoop::run(boost::filesystem::path const&, boost::filesystem::path const&, bool, bool, std::string const&) [clone .constprop.267] at /tmp/factorio-04BoDc/src/MainLoop.cpp:520
   0.413 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 42, usedSize == 39
   0.413 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.
  26.929 Received SIGTERM, shutting down

chris13524
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 207
Joined: Thu Jun 04, 2015 12:20 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by chris13524 »

I have to do the same thing, kill the process twice. Running Factorio from the command line, I have to do Ctrl + C twice, the first time getting the "Received SIGTERM, shutting down" message.

I do not have any useful previous Factorio logs, and I don't have the command glxinfo. It doesn't exist in Ubuntu's repos either.

Here is the output of lshw -c video:

Code: Select all

chris@cranberry ~ % sudo lshw -c video
[sudo] password for chris: 
  *-display               
       description: VGA compatible controller
       product: 3rd Gen Core processor Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 09
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:30 memory:62000000-623fffff memory:70000000-7fffffff ioport:3000(size=64)
KInfoCenter is taking while to load the graphics info so I can't show you that.

mguaypaq
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 3
Joined: Fri Oct 23, 2015 10:51 pm
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by mguaypaq »

Reinstalling 12.13 gives me the same problem, but installing 12.12 instead seems to work fine. Although "check for updates" says that there are no new versions, for some reason.

User avatar
prg
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 947
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:39 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by prg »

chris13524 wrote:I don't have the command glxinfo. It doesn't exist in Ubuntu's repos either.
It's in mesa-utils. Use apt-file or the content search on http://packages.ubuntu.com/
mguaypaq wrote:Reinstalling 12.13 gives me the same problem, but installing 12.12 instead seems to work fine. Although "check for updates" says that there are no new versions, for some reason.
You need to tick "Enable experimental updates" again, it's disabled by default for new installs.
Automatic Belt (and pipe) Planner—Automate yet another aspect of constructing your factory!

Introprospector
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 10
Joined: Sat Oct 24, 2015 12:07 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by Introprospector »

log
This the same issue?

chris13524
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 207
Joined: Thu Jun 04, 2015 12:20 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by chris13524 »

OK, installing mesa-utils gave me the command, here is the output:

Code: Select all

chris@cranberry ~ % glxinfo |grep -E "OpenGL (renderer|version) string"             
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile 
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.5.9

simonalsn
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 9
Joined: Fri Oct 02, 2015 7:45 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by simonalsn »

I have the same problem on my ubuntu 14.04 computer.
I usually run the game using primusrun (to utilize my graphics card) but the error seems to be independent of this.


On an other computer on 15.04 I had the same issue, but it seemed to be resolved when I upgraded to 15.10, however that computer only has an on board graphics card, so it can't run Factorio properly anyway, so I can't confirm that it works fine, just that it loads up, with the problems that seems to stem from the computer being insufficient.

Below I've included my log, though it is probably similar to the ones posted previously:

Code: Select all

   0.000 2015-10-24 15:54:57; Factorio 0.12.13 (Build 17141, linux64)
   0.000 Operating system: Linux
   0.000 Program arguments: "Skrivebord/f_ny/factorio/bin/x64/factorio" 
   0.000 Read data path: /home/simon/Skrivebord/f_ny/factorio/data
   0.000 Write data path: /home/simon/Skrivebord/f_ny/factorio
   0.000 Binaries path: /home/simon/Skrivebord/f_ny/factorio/bin
   0.073 Available display adapters: 2
   0.073  [0]: resolution 1920x1080px at [0,0]
   0.073  [1]: resolution 1920x1200px at [1920,0]
   0.073 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162]. Monitor 0
   0.118 Initialised OpenGL:[0] GeForce GTX 780M/PCIe/SSE2; driver: 4.2.0 NVIDIA 304.128
   0.153 Graphics options: [FullScreen: false] [VSync: true] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Graphics quality: normal] [Video memory usage: high] [Screen: 0]
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
#0  0x867109 in CrashHandler::SignalHandler(int) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Util/CrashHandler.cpp:141
#1  0x7f7ce9356d40 in ?? at ??:0
#2  0x7f7ce9356cc9 in ?? at ??:0
#3  0x7f7ce935a0d8 in ?? at ??:0
#4  0x7f7ce9393394 in ?? at ??:0
#5  0x7f7ce939f66e in ?? at ??:0
#6  0x7f7ce8646952 in ?? at ??:0
#7  0x7f7ce8646da3 in ?? at ??:0
#8  0x7f7ce8647d15 in ?? at ??:0
#9  0x7f7ceaea6a90 in ?? at ??:0
#10 0x7f7ce8647d61 in ?? at ??:0
#11 0x7f7ce8647da3 in ?? at ??:0
#12 0x7f7ce8644c8c in ?? at ??:0
#13 0x7f7cc3dc8c00 in ?? at ??:0
#14 0x7f7ceb0c713a in ?? at ??:0
#15 0x7f7ceb0c7223 in ?? at ??:0
#16 0x7f7ceb0cbc70 in ?? at ??:0
#17 0x7f7ceb0c6ff4 in ?? at ??:0
#18 0x7f7ceb0cb3bb in ?? at ??:0
#19 0x7f7ce911d02b in ?? at ??:0
#20 0x7f7ceb0c6ff4 in ?? at ??:0
#21 0x7f7ce911d62d in ?? at ??:0
#22 0x7f7ce911d0c1 in ?? at ??:0
#23 0x7f7ce2ee8f11 in ?? at ??:0
#24 0x7f7ce2e64cdd in ?? at ??:0
#25 0x7f7ce30d6a34 in ?? at ??:0
#26 0x7f7ce30723a4 in ?? at ??:0
#27 0x7f7ce3072455 in ?? at ??:0
#28 0x7f7ce5477a17 in ?? at ??:0
#29 0x7f7ce54521d3 in ?? at ??:0
#30 0x7f7ce545244a in ?? at ??:0
#31 0x7f7ce9e2fa16 in ?? at ??:0
#32 0x7f7ceaea1182 in ?? at ??:0
#33 0x7f7ce941a47d in ?? at ??:0
   0.233 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
#0  0x867109 in CrashHandler::SignalHandler(int) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Util/CrashHandler.cpp:141
#1  0x7f7ce9356d40 in ?? at ??:0
#2  0x7f7ce7f82189 in ?? at ??:0
   0.278 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.
  10.781 Received SIGINT, shutting down
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
  10.865 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 23, usedSize == 16
P.S. apart from the occasional errors I really enjoy the game and I am really looking forward to 0.13 - great work :-)

marrty
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Sat Oct 24, 2015 1:52 pm
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by marrty »

Hello,
I have a similar problem. 0.12.12 worked fine, 0.12.13 only creates a frozen pseudo window (I can Ctrl-tab and kill it). Same problem with or without fullscreen.
Kernel is Debian 3.11.8 x86_64

factorio-current.log (home folder path removed) :

Code: Select all

   0.000 2015-10-24 15:55:36; Factorio 0.12.13 (Build 17141, linux64)
   0.000 Operating system: Linux
   0.000 Program arguments: "factorio/bin/x64/factorio" 
   0.000 Read data path: factorio/data
   0.000 Write data path: factorio
   0.000 Binaries path: factorio/bin
   0.011 Available display adapters: 1
   0.011  [0]: resolution 1600x900px at [0,0]
   0.011 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [150, 72]. Monitor 0
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
   0.359 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 46, usedSize == 43
#0  0x867109 in CrashHandler::SignalHandler(int) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Util/CrashHandler.cpp:141
#1  0x7f46310f4250 in ?? at ??:0
#2  0x7f46310f41d5 in ?? at ??:0
#3  0x7f46310f7388 in ?? at ??:0
#4  0x7f463112f7bb in ?? at ??:0
#5  0x7f4631139a16 in ?? at ??:0
#6  0x7f463113a793 in ?? at ??:0
#7  0x7f462dc598e2 in ?? at ??:0
#8  0x7f462dc59d33 in ?? at ??:0
#9  0x7f462dc5aca5 in ?? at ??:0
#10 0x7f4632c4bda0 in ?? at ??:0
#11 0x7f462dc5acf1 in ?? at ??:0
#12 0x7f462dc5ad33 in ?? at ??:0
#13 0x7f462dc57c1c in ?? at ??:0
#14 0x7f462d591cd0 in ?? at ??:0
#15 0x7f4632e699c6 in ?? at ??:0
#16 0x7f4632e69aaa in ?? at ??:0
#17 0x7f4632e6db09 in ?? at ??:0
#18 0x7f4632e69806 in ?? at ??:0
#19 0x7f4632e6d339 in ?? at ??:0
#20 0x7f4630ebc026 in ?? at ??:0
#21 0x7f4632e69806 in ?? at ??:0
#22 0x7f4630ebc5ec in ?? at ??:0
#23 0x7f4630ebc0c1 in ?? at ??:0
#24 0x7f462e44e841 in ?? at ??:0
#25 0x7f462e3cccd8 in ?? at ??:0
#26 0x7f462e950c46 in ?? at ??:0
#27 0x7f462e96b9bc in ?? at ??:0
#28 0x7f462e957926 in ?? at ??:0
#29 0x7f462e9eb6c0 in ?? at ??:0
#30 0x7f462e9eb865 in ?? at ??:0
#31 0x7f4631bc6827 in ?? at ??:0
#32 0x7f4631ba1213 in ?? at ??:0
#33 0x7f4631ba148a in ?? at ??:0
#34 0x902eca in _al_xglx_config_create_context at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xglx_config.c:548
#35 0x90ddaf in xdpy_create_display_locked at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:412
#36 0x9bbbe7 in _al_mutex_unlock at /tmp/factorio-04BoDc/include/linux/allegro5/platform/aintuthr.h:65
#37 0x61eec4 in xdpy_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:536
#38 0xae677a in al_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/display.c:54
#39 0xafdece in Display::Display(short, short) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Graphics/Display.cpp:92
#40 0x433698 in loadAllegro at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:524
#41 0x7f46310e0995 in GlobalContext::init(bool, bool) [clone .constprop.422] at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:299
#42 0x45c495 in MainLoop::run(boost::filesystem::path const&, boost::filesystem::path const&, bool, bool, std::string const&) [clone .constprop.267] at /tmp/factorio-04BoDc/src/MainLoop.cpp:520
   0.429 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 45, usedSize == 42
   0.429 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.
lshw -c video :

Code: Select all

       description: VGA compatible controller
       produit: 3rd Gen Core processor Graphics Controller
       fabriquant: Intel Corporation
       identifiant matériel: 2
       information bus: pci@0000:00:02.0
       version: 09
       bits: 64 bits
       horloge: 33MHz
       fonctionnalités: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       ressources: irq:40 mémoire:f7800000-f7bfffff mémoire:e0000000-efffffff portE/S:f000(taille=64)
glxinfo:

Code: Select all

OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile 
OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.2.2
Hope this helps !

User avatar
prg
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 947
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:39 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by prg »

simonalsn wrote:I have the same problem on my ubuntu 14.04 computer.
I usually run the game using primusrun (to utilize my graphics card) but the error seems to be independent of this.


On an other computer on 15.04 I had the same issue, but it seemed to be resolved when I upgraded to 15.10, however that computer only has an on board graphics card, so it can't run Factorio properly anyway, so I can't confirm that it works fine, just that it loads up, with the problems that seems to stem from the computer being insufficient.

Below I've included my log, though it is probably similar to the ones posted previously:
[...]
Seems to be the only one with nvidia so far, it gets a bit further, prints the "Initialised OpenGL" and "Graphics options" lines, then crashes with a stacktrace that doesn't contain any interesting functions, hm...

Could someone on intel with this problem try running Factorio with LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 in the environment and see how far that gets?
(e.g. LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 ./factorio)
Automatic Belt (and pipe) Planner—Automate yet another aspect of constructing your factory!

chris13524
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 207
Joined: Thu Jun 04, 2015 12:20 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by chris13524 »

When running it with the environment variable, no window shows.

Code: Select all

chris@cranberry ~/Fun/factorioold/bin/x64
 % LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 ./factorio
   0.000 2015-10-24 12:07:30; Factorio 0.12.13 (Build 17141, linux64)
   0.000 Operating system: Linux
   0.000 Program arguments: "./factorio" 
   0.000 Read data path: /home/chris/Fun/factorioold/data
   0.000 Write data path: /home/chris/Fun/factorioold
   0.000 Binaries path: /home/chris/Fun/factorioold/bin
   0.021 Available display adapters: 1
   0.021  [0]: resolution 1920x1080px at [0,0]
   0.021 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162]. Monitor 0
*** Error in `./factorio': free(): invalid pointer: 0x00007f1d68213f00 ***
   0.140 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 44, usedSize == 41
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
   0.227 Warning Logger.cpp:315: Symbols.size() == 43, usedSize == 40
#0  0x7f1d6e2f52f0 in ?? at ??:0
#1  0x7f1d6e2f5267 in ?? at ??:0
#2  0x7f1d6e2f6eca in ?? at ??:0
#3  0x7f1d6e338c53 in ?? at ??:0
#4  0x7f1d6e340c69 in ?? at ??:0
#5  0x7f1d6e34489c in ?? at ??:0
#6  0x7f1d67f76f42 in ?? at ??:0
#7  0x7f1d67f773a3 in ?? at ??:0
#8  0x7f1d67f78315 in ?? at ??:0
#9  0x7f1d6feab36b in ?? at ??:0
#10 0x7f1d67f78361 in ?? at ??:0
#11 0x7f1d67f783a3 in ?? at ??:0
#12 0x7f1d67f751a4 in ?? at ??:0
#13 0x7f1d65444c00 in ?? at ??:0
#14 0x7f1d700cb5ba in ?? at ??:0
#15 0x7f1d700cb6cb in ?? at ??:0
#16 0x7f1d700d0587 in ?? at ??:0
#17 0x7f1d700cb464 in ?? at ??:0
#18 0x7f1d700cf9a3 in ?? at ??:0
#19 0x7f1d6e0bcfc9 in ?? at ??:0
#20 0x7f1d700cb464 in ?? at ??:0
#21 0x7f1d6e0bd62d in ?? at ??:0
#22 0x7f1d6e0bd061 in ?? at ??:0
#23 0x7f1d6ab347d4 in ?? at ??:0
#24 0x7f1d6add730b in ?? at ??:0
#25 0x7f1d6a88db78 in ?? at ??:0
#26 0x7f1d6aac0833 in ?? at ??:0
#27 0x7f1d6aabe719 in ?? at ??:0
#28 0x7f1d6edf6ac9 in ?? at ??:0
#29 0x7f1d6edd0180 in ?? at ??:0
#30 0x7f1d6edcb9d1 in ?? at ??:0
#31 0x902123 in query_glx_version at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:89
#32 0x90ddaf in xdpy_create_display_locked at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:276
#33 0x9bbbe7 in _al_mutex_unlock at /tmp/factorio-04BoDc/include/linux/allegro5/platform/aintuthr.h:65
#34 0x61eec4 in xdpy_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/x/xdisplay.c:536
#35 0xae677a in al_create_display at /tmp/factorio-04BoDc/src/display.c:54
#36 0xafdece in Display::Display(short, short) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Graphics/Display.cpp:92
#37 0x433698 in loadAllegro at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:524
#38 0x7f1d6e2e0a40 in GlobalContext::init(bool, bool) [clone .constprop.422] at /tmp/factorio-04BoDc/src/GlobalContext.cpp:299
#39 0x45c495 in MainLoop::run(boost::filesystem::path const&, boost::filesystem::path const&, bool, bool, std::string const&) [clone .constprop.267] at /tmp/factorio-04BoDc/src/MainLoop.cpp:520
   0.227 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.

User avatar
prg
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 947
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:39 am
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by prg »

Okay, so it's not about intel after all. It also crashes with nvidia, whatever software renderer chris13524's Mesa build is using and https://forums.factorio.com/forum/vie ... 49&t=17284 is reporting a crash on fglrx. Common theme seems to be *buntu and Debian.
Automatic Belt (and pipe) Planner—Automate yet another aspect of constructing your factory!

prokopsimek
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Sat Oct 24, 2015 7:11 pm
Contact:

Re: 0.12.13 won't load linux

Post by prokopsimek »

Code: Select all

   0.175 2015-10-24 21:03:55; Factorio 0.12.13 (Build 17141, linux64)
   0.175 Operating system: Linux
   0.175 Program arguments: "/home/prokop/Downloads/factorio/bin/x64/factorio" 
   0.175 Read data path: /home/prokop/Downloads/factorio/data
   0.176 Write data path: /home/prokop/Downloads/factorio
   0.176 Binaries path: /home/prokop/Downloads/factorio/bin
   2.763 Available display adapters: 2
   2.763  [0]: resolution 1366x768px at [0,0]
   2.763  [1]: resolution 1920x1080px at [1366,0]
   2.763 Create display on adapter 0. Size 1266x668 at position [40, 32]. Monitor 0
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
#0  0x867109 in CrashHandler::SignalHandler(int) at /tmp/factorio-04BoDc/src/Util/CrashHandler.cpp:141
#1  0x7fbaba87d2f0 in ?? at ??:0
#2  0x7fbaba87d267 in ?? at ??:0
#3  0x7fbaba87eeca in ?? at ??:0
#4  0x7fbaba8c0c53 in ?? at ??:0
#5  0x7fbaba8c8c69 in ?? at ??:0
#6  0x7fbaba8cc89c in ?? at ??:0
#7  0x7fbab662df42 in ?? at ??:0
#8  0x7fbab662e3a3 in ?? at ??:0
#9  0x7fbab662f315 in ?? at ??:0
#10 0x7fbabc39436b in ?? at ??:0
#11 0x7fbab662f361 in ?? at ??:0
#12 0x7fbab662f3a3 in ?? at ??:0
#13 0x7fbab662c1a4 in ?? at ??:0
#14 0x7fbab883ad40 in ?? at ??:0
#15 0x7fbab8a30262 in ?? at ??:0
   6.461 Error Util.cpp:61: Unexpected error occurred. You can help us to solve the problem by posting the contents of the log file on the Factorio forums.

Code: Select all

OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 7400M Series
OpenGL core profile version string: 4.4.13399 Core Profile Context 15.201.1151
OpenGL core profile shading language version string: 4.40
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile

Code: Select all

  *-display               
       description: VGA compatible controller
       product: Sumo [Radeon HD 6480G]
       vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
       physical id: 1
       bus info: pci@0000:00:01.0
       version: 00
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=fglrx_pci latency=0
       resources: irq:33 memory:b0000000-bfffffff ioport:7000(size=256) memory:d8100000-d813ffff
  *-display
       description: VGA compatible controller
       product: Seymour [Radeon HD 6400M/7400M Series]
       vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: 00
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=fglrx_pci latency=0
       resources: irq:34 memory:c0000000-cfffffff memory:d8000000-d801ffff ioport:6000(size=256) memory:d8020000-d803ffff

Post Reply

Return to “Resolved Problems and Bugs”