[0.10.8]Editor made Map - Few FPS cause of to much entities?

This subforum contains all the issues which we already resolved.
Post Reply
Kithoras
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 15
Joined: Sun Jun 15, 2014 8:32 pm
Contact:

[0.10.8]Editor made Map - Few FPS cause of to much entities?

Post by Kithoras » Fri Aug 22, 2014 5:52 pm

I just noticed, that the FPS of my custom-made map slow down a lot, the more entities I place.
E.g. if I place a assembling-machine ~400 Entities are added; if I remove it only 1 entity will be removed.

So after a lot of editing I have a hole of 900.000 Entities on my map.
-> Causing a lot of laag I guess (~ 9 - 12 FPS)

Is there a fix or will it come in the future? Or can't entities decrease FPS?


[My specs are not op, but I can run a lot of stuff smoothly; normaly a lot more, than there is on my Map!]

-Kithoras Carzyl-

kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 7424
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Contact:

Re: Editor made Map - Few FPS cause of to much entities?

Post by kovarex » Mon Aug 25, 2014 6:48 am

Hello, it was caused by the building smoke "puff" that was created in the map editor, but as the time doesn't flow, these puffs (smoke particles) stayed there for ever, so after some time, they accumulated a lot and slowed the render down.

For 0.10.9 it is fixed in a way, that these effects are not created in the map editor.

Kithoras
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 15
Joined: Sun Jun 15, 2014 8:32 pm
Contact:

Re: [0.10.8]Editor made Map - Few FPS cause of to much entit

Post by Kithoras » Mon Aug 25, 2014 6:56 pm

Soo; is there a way to fix that in my map?
Wait until it disappears?
Save it with the 0.10.9 Map Editor?
Other way?

kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 7424
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Contact:

Re: [0.10.8]Editor made Map - Few FPS cause of to much entit

Post by kovarex » Mon Aug 25, 2014 7:12 pm

Maybe you could do it by running the game for few seconds saving it and convert it back to scenario.

User avatar
Adil
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 945
Joined: Fri Aug 15, 2014 8:36 pm
Contact:

Re: [0.10.8]Editor made Map - Few FPS cause of to much entit

Post by Adil » Mon Sep 08, 2014 9:22 pm

Kithoras is talking about this map [https://forums.factorio.com/forum/vie ... f=7&t=5492]
The lag was present during the play, not in editor. Render was performing well.
Problem was caused by cars he placed. (In {50 -290} for ex.) Probably something with how those red sub-chunks from very-detailed view got placed around them.
Placing cars in different configuration gets performance back to normal.
I do mods. Modding wiki is friend, it teaches how to mod. Api docs is friend too...
I also update mods, some of them even work.
Recently I did a mod tutorial.

Post Reply

Return to “Resolved Problems and Bugs”

Who is online

Users browsing this forum: WyvernX3