Train wagons carrying one item button

Post your ideas and suggestions how to improve the game.
Post Reply
Brambor
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 80
Joined: Thu May 07, 2015 1:52 pm
Contact:

Train wagons carrying one item button

Post by Brambor » Tue May 10, 2016 3:04 pm

Hi there,
I played a Marathon mod recently (for about 40 hours now) and I'm using trains quite a bit.
There is a posibility to make a loading station for two items (for example iron ore and EC) and I'm using that.
Now I have 11 chests for iron and 1 for EC and there are two trains visiting the station, one for iron ore and one for EC.
The station is only fast inserters and the way it works is that I have designed the trains (vagons) to carry only iron ore, the second to carry only EC so it works yay!
The problem is: you have to click about 60 times per vagon to design it for carrying one type of item
  • 30 times rightclicking each storage tile with stack of items you are holding
    30 times wheel clicking each tile to actually design each tile to accept only this item
Now you repeat that process as many times as many vagons will visit that station. In my example three times. It is espesially annoying if you enter the train, drive it, jump out of it, die, reload the game, get to a middle of the proces of clicking.
The core of the problem: A player has to do the same thing multiple times in order to get the same result.
Possible solutions: (apart from using smart inserter which is worse than fast variant in at least energy consumption)
  • First (fantastic) Give me a button which I will click and then choose from pop-up menu which item will be all tiles (or remaining not occupied and assigned tiles) assignet to, so, it will work exactly as if I clicked all thirty tiles twice as described above. So I will be even able to reassign some tiles!

    Second (worse) Give me a button which will turn on and off some sort of different vagoon where all storage tiles will accept only one item (so if I shiftclick 15 iron ore from my inventory it will fill 15 storage tiles each with one iron ore) and each tile is automaticly assigned with item it gets. So if I shift click 5 iron 5 tiles will be assigned as iron-only then I can shift click 20 copper and 5 circuts and 30 vagoon tiles are filled. Then I can click the button and get the 30 items back and normal vagoon will appear again BUT with the assigments. If some tiles were blocked they can appear as red in the different vagoon look. If I close my inventory the same thing happen as if I clicked the button and then closed my inventory.
The future:
Non of these informations are for sure but there are reasons why to implement it based on future look of factorio.
  • Vagoon may have more tiles which means even more clicking
    Heavy/rapit/stack... Inserter may be implemented so this not using of smart boxes will be cleverer solution and more cheap as well so it will become more obvious build and the train storage tiles design will become more wanted
Thank you for your time. If there is anything unclear let me know.
Last edited by ssilk on Thu May 12, 2016 11:22 am, edited 1 time in total.
Reason: Fixed title

ratchetfreak
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 936
Joined: Sat May 23, 2015 12:10 pm
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by ratchetfreak » Tue May 10, 2016 3:30 pm

You can copy and paste the entire cargo wagon settings using shift right click and shift left click.

so after you configured one wagon you can configure another with the same settings easily

Brambor
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 80
Joined: Thu May 07, 2015 1:52 pm
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by Brambor » Tue May 10, 2016 3:35 pm

What about EC and iron ore vagon? What if the vagon I designed is at home and I'm building an outpost? Maybe if blueprint would support that or something as I wrote...

Brambor
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 80
Joined: Thu May 07, 2015 1:52 pm
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by Brambor » Tue May 10, 2016 3:35 pm

But thanks, this will about half the time needed :)

svish
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 9
Joined: Fri Apr 29, 2016 1:56 am
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by svish » Tue May 10, 2016 3:47 pm

Agreed 100%. Seriously needs to be an easier way to reserve several slots in wagons (and chests for that matter) to one kind of item.

I've currently "solved" it by creating a couple of "blueprint" wagons I can copy from, but it's not a particular clean solution, and only works if I create/configure the train in my main base where I have those wagons.

svish
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 9
Joined: Fri Apr 29, 2016 1:56 am
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by svish » Tue May 10, 2016 3:52 pm

Suggestion: Since middle mouse button is used to reserve a spot, maybe press MMB and drag to select/draw more tiles and when you release you get the same dialog as for current MMB, but it applies to all now selected tiles?

SyncViews
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 261
Joined: Thu Apr 21, 2016 3:17 pm
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by SyncViews » Tue May 10, 2016 4:35 pm

Where possible if I didn't have another wagon to just direct copy from, I tend to place 1 of the item I want in each wagon slot from inventory, then quickly go over with the middle mouse button to do the reservations. Not ideal but still far better than going through the menu to reserve iron ore or such on every wagon slot.

Brambor
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 80
Joined: Thu May 07, 2015 1:52 pm
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by Brambor » Tue May 10, 2016 6:06 pm

That's what I'm doing too, but it is 60 clicks per vagon :/

User avatar
ssilk
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 10498
Joined: Tue Apr 16, 2013 10:35 pm
Contact:

Re: Train wagons carrying one item button

Post by ssilk » Thu May 12, 2016 11:34 am

There is a mod, that makes such stuff much easier:
viewtopic.php?f=92&t=17199 Fast Filter Fill

Image

I added this to viewtopic.php?f=80&t=15326 Stack Filters for Chest, Vehicles and others

PS: It's wagon, not vagon. :)
Cool suggestion: Eatable MOUSE-pointers.
Have you used the Advanced Search today?
Need help, question? FAQ - Wiki - Forum help
I still like small signatures...

Zeblote
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 972
Joined: Fri Oct 31, 2014 11:55 am
Contact:

Re: Train vagons carrying one item button

Post by Zeblote » Thu May 12, 2016 11:43 am

svish wrote:Suggestion: Since middle mouse button is used to reserve a spot, maybe press MMB and drag to select/draw more tiles and when you release you get the same dialog as for current MMB, but it applies to all now selected tiles?
Yes. That's a great idea and much more intuitive than the mod above!

Brambor
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 80
Joined: Thu May 07, 2015 1:52 pm
Contact:

Re: Train wagons carrying one item button

Post by Brambor » Tue Jul 19, 2016 9:26 am

What about holding a mouse wheel will restrict all items howered over with an item that is hold? That would be awesome!

Harkonnen604
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 285
Joined: Thu Jun 09, 2016 5:56 am
Contact:

Re: Train wagons carrying one item button

Post by Harkonnen604 » Tue Jul 19, 2016 12:59 pm

I suggested once to perform shift-right-click, shift-left-click on a single slot. That will require 30 shift-clicks to paint entire wagon, but these are easy clicks - you keep holding shift, and left-click+move your mouse to all other slots. This way you can paint half of a wagon for iron and half for copper. Middle-dragging (rectangular selection) is also an option, but requires slightly more coding.

Post Reply

Return to “Ideas and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: Loewchen, Trebor