[0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Bugs that we were not able to reproduce, and/or are waiting for more detailed info.

[0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Postby AntiElite » Tue May 22, 2018 6:11 pm

When using the automatic updater: 0.16.42 -> .44

Update failed
Error opening update package: File C:/Users/Anti/Desktop/Factorio_0.16.42 Speedrun/data/../doc-html/LuaForce.html not found.

This has become a very commen problem for me the last 20 releases for any .html files in the doc folder.
AntiElite
Fast Inserter
Fast Inserter
 
Posts: 170
Joined: Sat Aug 29, 2015 11:37 pm

Re: Automatic update almost never works

Postby Rseding91 » Wed May 23, 2018 4:52 am

Does the html file exist at the location it says it doesn't exist?
If you want to get ahold of me I'm almost always on IRC and Discord.
Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
 
Posts: 7626
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am

Re: Automatic update almost never works

Postby AntiElite » Wed May 23, 2018 9:26 am

No, they indeed don't. I tried creating this File manually: Desktop/Factorio_0.16.38 Speedrun/data/../doc-html/LuaForce.html has unexpected content -well obvios.. it's empty ;)
AntiElite
Fast Inserter
Fast Inserter
 
Posts: 170
Joined: Sat Aug 29, 2015 11:37 pm

Re: Automatic update almost never works

Postby kovarex » Wed May 23, 2018 9:52 am

Well, that is really weird.
I just tried 0.16.43 (both zip package and installer). The files doc-html were there, and I could normally update to 0.16.45.

What system/installer do you use?
kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
 
Posts: 6657
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Location: Prague

Re: [0.16.42] Automatic doesn't work for AntiElite

Postby Loewchen » Wed May 23, 2018 11:44 am

I have had this several times as well fyi. From 15.11 to 15.12; 15.36 to 15.37 and 16.21 to 16.22. Always html files, always more than one missing, but never completely empty. Zip install on windows 7.
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 4451
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: [0.16.42] Automatic doesn't work for AntiElite

Postby kovarex » Wed May 23, 2018 1:34 pm

Isn't it possible that some "smart" antivirus or something removed the files? Could you check, if the files are there actually missing compared to the package you downloaded earlier?
kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
 
Posts: 6657
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Location: Prague

Re: [0.16.42] Automatic doesn't work for AntiElite

Postby Loewchen » Wed May 23, 2018 2:50 pm

I checked the antivir log and quarantine but there are no entries for those files. I still have a 16.18 installation (originates from a very early 0.16 version) that fails to update because luaItemStack.html is missing, there are more files missing compared to 16.44 but I have no idea if they should exist in 16.18:
doc-html_16.0to16.18.zip
(246.01 KiB) Downloaded 2 times

The issue goes quite far back btw:
viewtopic.php?f=35&t=32752
viewtopic.php?f=48&t=29291
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 4451
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: [0.16.42] Automatic doesn't work for AntiElite

Postby Zavian » Wed May 23, 2018 8:07 pm

I have a similar issue updating from 0.16.41 (not html files, but factorio.exe isn't found, even though it definitely exists).
Update.jpg
Update.jpg (462.57 KiB) Viewed 455 times

Antivirus is the standard Microsoft Windows Defender. It shows nothing was quarantined.
One thing maybe worth noting is that I do the the recent update to Win 10 (18.05 or whatever it is called).

Code: Select all
   0.033 2018-05-24 04:46:54; Factorio 0.16.41 (build 36431, win64, alpha)
   0.033 Operating system: Windows 10 (build 17134)
   0.034 Program arguments: "D:\Factorio_0.16.41\bin\x64\factorio.exe"
   0.034 Read data path: D:/Factorio_0.16.41/data
   0.034 Write data path: D:/Factorio_0.16.41 [565342/1430796MB]
   0.035 Binaries path: D:/Factorio_0.16.41/bin
   0.180 System info: [CPU: Intel(R) Core(TM) i7 CPU         860  @ 2.80GHz, 8 cores, RAM: 7245/12279 MB, page: 12262/28663 MB, virtual: 4248/134217727 MB, extended virtual: 0 MB]
   0.231 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 0] [UIScale: system (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
   0.234 Available display adapters: 1
   0.234  [0]: \\.\DISPLAY1 - AMD Radeon HD 5700 Series {0x8080005, [0,0], 2560x1440, 32bit, 60Hz}
   0.235 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [630, 342].
   1.001 Initialised Direct3D:[0] AMD Radeon HD 5700 Series; driver: aticfx64.dll 8.17.10.1433
   1.007   Video memory size (dedicated video/dedicated system/shared system/available): 1010/0/3840/4092 MB
   1.188 DSound: Starting _dsound_update thread
   1.188 DSound: Enter _dsound_update; tid=18116
   1.189 Device reset internal.
   1.192 Desktop composition is active.
   1.192 Graphics settings preset: medium-with-low-vram
   1.192 Graphics options: [Graphics quality: normal] [Video memory usage: medium] [Light scale: 25%] [DXT: false] [Shader: 1]
   1.192                   [Parallel sprite loading: 1] [Max texture size: 4096/4096] [Bmp cache: 1] [Sprite slicing: 1] [Low quality rotation: 1]
   2.150 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
   2.489 Loading mod base 0.16.41 (data.lua)
   4.469 Loading mod base 0.16.41 (data-updates.lua)
   4.601 Checksum for core: 2181704526
   4.601 Checksum of base: 4164420871
   5.253 Loading sounds...
  16.100 Info PlayerData.cpp:65: Local player-data.json available, timestamp 1526793997
  16.100 Info PlayerData.cpp:72: Cloud player-data.json unavailable
  16.597 Loaded shader file D:/Factorio_0.16.41/data/core/graphics/shaders/game.cso
  16.647 Loaded shader file D:/Factorio_0.16.41/data/core/graphics/shaders/zoom-to-world.cso
  16.656 Loaded shader file D:/Factorio_0.16.41/data/core/graphics/shaders/alpha-mask.cso
  16.715 Initial atlas bitmap size is 4096
  16.723 Created atlas bitmap 4096x4080 [none]
  16.723 Created atlas bitmap 4096x1591 [none]
  16.726 Created atlas bitmap 4096x4095 [terrain]
  16.726 Created atlas bitmap 4096x744 [terrain]
  16.726 Created atlas bitmap 4096x1716 [shadow]
  16.726 Created atlas bitmap 4096x1374 [smoke]
  16.726 Created atlas bitmap 4096x1868 [no-crop, trilinear-filtering, icon, light]
  16.727 Created atlas bitmap 4096x476 [alpha-mask]
  79.531 Sprites loaded
  79.531 Convert atlas 4096x1868 to: trilinear-filtering
  79.574 Convert atlas 4096x476 to: alpha-mask
  79.831 Custom inputs active: 0
  79.868 Info Updater.cpp:751: Downloading https://updater.factorio.com/get-available-versions?username=Zavian&token=<private>&apiVersion=2
  83.092 4 packages available to download (experimental updates enabled).
  83.271 Factorio initialised
 189.741 Info Updater.cpp:751: Downloading https://updater.factorio.com/get-download-link?username=Zavian&token=<private>&package=core-win64&from=0.16.41&to=0.16.42&isTarget=false&apiVersion=2
 191.119 Info Updater.cpp:230: Downloading https://us1.factorio.com/updates/core-win64-0.16.41-0.16.42-update.zip?key=om1XfPdMttri_eoNCa4iAg&expires=1527101433 to D:\Factorio_0.16.41\temp\core-win64-0.16.41-0.16.42-update.zip
 241.279 Info Updater.cpp:241:  => 200
4125.244 DSound: Stopping voice
4125.244 DSound: Joining thread
4125.250 DSound: Exit _dsound_update; tid=18116
4125.250 DSound: Waiting for voice to stop ... signaled
4125.250 DSound: Joined thread
4125.250 DSound: Destroying thread
4125.250 DSound: Thread destroyed
4125.250 DSound: Releasing buffer
4125.250 DSound: Voice stopped
4125.250 DSound: Deallocating voice
4125.250 DSound: Deallocated voice
4125.354 Goodbye
Zavian
Filter Inserter
Filter Inserter
 
Posts: 935
Joined: Thu Mar 02, 2017 2:57 am

Re: [0.16.42] Automatic doesn't work for AntiElite

Postby orzelek » Wed May 23, 2018 8:18 pm

Can you try to pause defender and try to upgrade then?
It seems to work on Win 10 1803 for me without problems. I'm not using Win Defender since I have separate antivirus software.
orzelek
Smart Inserter
Smart Inserter
 
Posts: 3219
Joined: Fri Apr 03, 2015 10:20 am

Re: [0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Postby steinio » Wed May 23, 2018 10:05 pm

No problems with Defender and Win10 here, but using Steam.

Sounds more like a cleaning tool which removes html files suspicious to be temps or files not used a long time o_O
ImageImage
Transport Belt Repair Man
My little mods: Link | My favourite mods: Bob's Mods | Angel's Mods | Yuoki Railway Core | EvoGUI | Logistic Train Network
Factorio Cheat Sheet by Denis Zholob

View unread Posts
User avatar
steinio
Smart Inserter
Smart Inserter
 
Posts: 1896
Joined: Sat Mar 12, 2016 4:19 pm
Location: Germany

Re: [0.16.42] Automatic doesn't work for AntiElite

Postby Zavian » Wed May 23, 2018 11:44 pm

orzelek wrote:Can you try to pause defender and try to upgrade then?
It seems to work on Win 10 1803 for me without problems. I'm not using Win Defender since I have separate antivirus software.


Disabling Windows Defender didn't make a difference.

I also downloaded the 0.16.36 .zip and that updated to 0.16.45 successfully.
Zavian
Filter Inserter
Filter Inserter
 
Posts: 935
Joined: Thu Mar 02, 2017 2:57 am

Re: [0.16.42] Automatic doesn't work for AntiElite

Postby kovarex » Thu May 24, 2018 5:54 pm

Loewchen wrote:I checked the antivir log and quarantine but there are no entries for those files. I still have a 16.18 installation (originates from a very early 0.16 version) that fails to update because luaItemStack.html is missing, there are more files missing compared to 16.44 but I have no idea if they should exist in 16.18:
doc-html_16.0to16.18.zip

The issue goes quite far back btw:
viewtopic.php?f=35&t=32752
viewtopic.php?f=48&t=29291

You can download 0.16.18 zip package into a separate folder and compare the contents with your installation to see if there is any difference.
kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
 
Posts: 6657
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Location: Prague

Re: [0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Postby AntiElite » Sun Jun 03, 2018 4:12 pm

.46 -> .47

Error opening update package: File C:/Users/Anti/Desktop/Factorio_x64_0.16.46/Factorio_0.16.46/bin/x64/factorio.exe not found.

I made a copy of the game to try to reproduce the error:
tried running Factorio as administrator. Updating didn't work.
Deactivate Antivir and running Factorio as administrator -> Updating DID WORK?!
Try the exact same on the second instance! -> Updating DIDN'T WORK!!!???

So i can absolutely not reproduce it. I have no idea it has anythign to do with antivir or administrator mode, or it just worked by chance?
AntiElite
Fast Inserter
Fast Inserter
 
Posts: 170
Joined: Sat Aug 29, 2015 11:37 pm

Re: [0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Postby Trackerjacker3 » Fri Jun 08, 2018 1:21 am

I am having the same problem when going from .47-.48. Did you find a solution?
Trackerjacker3
Manual Inserter
Manual Inserter
 
Posts: 3
Joined: Thu Jun 07, 2018 10:50 pm

Re: [0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Postby Rseding91 » Fri Jun 08, 2018 2:14 am

Trackerjacker3 wrote:I am having the same problem when going from .47-.48. Did you find a solution?


We have no way to reproduce the problem so we don't know what would cause it or how to fix it.

Every time I use the updater it always works.
If you want to get ahold of me I'm almost always on IRC and Discord.
Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
 
Posts: 7626
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am

Re: [0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Postby TruePikachu » Fri Jun 08, 2018 2:35 am

For the cases where the updater can't find a file that definitly exists, I'd suggest watching Process Monitor to see what the updater is actually looking at.
User avatar
TruePikachu
Filter Inserter
Filter Inserter
 
Posts: 556
Joined: Sat Apr 09, 2016 8:39 pm

Re: [0.16.42] Automatic update failed, files are missing

Postby Loewchen » Fri Jun 08, 2018 3:12 am

If I had to guess, I would say anti virus software is interfering within the update process in a way that allows for the deletion of the old files but fails to insert the new ones. I don't see how anything but the updating itself could haven gotten those files deleted. This report shows the issue starting with a Permission denied, suggesting the files where still present at that point in time: viewtopic.php?f=35&t=32752
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 4451
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm


Return to Pending

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests