How to insert icons in station names without crystal ball?

Don't know how to use a machine? Looking for efficient setups? Stuck in a mission?
Post Reply
mrvn
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 4441
Joined: Mon Sep 05, 2016 9:10 am
Contact:

How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by mrvn »

Factorio now supports rich text in train station names. That means one can name the stations for a smelter "Smelter - in [item=iron-ore]" and "Smelter - out [item=iron-plate]". Which is great.

But it becomes quite hard to find the right string when trying to name a station [recipe=sulfur-processing-catalyst-brown]. To get the right string one has to first look at the icon in the crafting menu, iventory or while setting a signal in a constant combinator. Then grep the translation files from all modules to get from the visible name to the internal name of the icon. Which is quite annoying to do.

Isn't there some hot-key so one can select the icon from a popup?

GrumpyJoe
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 420
Joined: Fri Apr 06, 2018 7:10 pm
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by GrumpyJoe »

while we are at it, i´d suggest a different color for the text

i just put in [item] and it turned yellow, which gives you eye cancer, trying to read from an apricot background
item.png
item.png (56.08 KiB) Viewed 18777 times
If it turns out your request is not possible yet, you might wanna rephrase it and get it moved to suggestions?

eduran
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 344
Joined: Fri May 09, 2014 2:52 pm
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by eduran »

mrvn wrote:
Thu Apr 11, 2019 1:26 pm
Then grep the translation files from all modules to get from the visible name to the internal name of the icon.
You can make that step easier by displaying debug information in tooltips (F4 -> check show-debug-info-in-tooltips). That displays internal item names directly in tooltips. Still not ideal, but a lot quicker than your method.

User avatar
steinio
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 2595
Joined: Sat Mar 12, 2016 4:19 pm
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by steinio »

mrvn wrote:
Thu Apr 11, 2019 1:26 pm
Factorio now supports rich text in train station names. That means one can name the stations for a smelter "Smelter - in [item=iron-ore]" and "Smelter - out [item=iron-plate]". Which is great.

But it becomes quite hard to find the right string when trying to name a station [recipe=sulfur-processing-catalyst-brown]. To get the right string one has to first look at the icon in the crafting menu, iventory or while setting a signal in a constant combinator. Then grep the translation files from all modules to get from the visible name to the internal name of the icon. Which is quite annoying to do.

Isn't there some hot-key so one can select the icon from a popup?
+1

adding pseudo code into the text field is not user friendly at all and more a step to 0.11.x instead of 1.0
Image
Transport Belt Repair Man

View unread Posts

mrvn
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 4441
Joined: Mon Sep 05, 2016 9:10 am
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by mrvn »

For items that you can craft I found a workaround:

1. put the item in your hand
2. open a chat line (^)
3. click at the chat line to insert an icon for the item
4. select the text and copy it with ctrl-c
5. close the chat line
6. open the train stop and click rename
7. paste with ctrl-v to get the icon for the item

Any reason why items can be dropped into the chat line but not into the train station rename dialog?

csduff
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 109
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:42 pm
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by csduff »

mrvn wrote:
Fri Apr 12, 2019 2:29 pm
For items that you can craft I found a workaround:

1. put the item in your hand
2. open a chat line (^)
3. click at the chat line to insert an icon for the item
4. select the text and copy it with ctrl-c
5. close the chat line
6. open the train stop and click rename
7. paste with ctrl-v to get the icon for the item

Any reason why items can be dropped into the chat line but not into the train station rename dialog?
Any suggestions on how this could be accomplished with liquids? I'm playing a Bob's playthrough, so lots of non-vanilla items.

csduff
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 109
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:42 pm
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by csduff »

csduff wrote:
Sun Oct 13, 2019 12:36 am
Any suggestions on how this could be accomplished with liquids? I'm playing a Bob's playthrough, so lots of non-vanilla items.
I just figured out partly how to do this. Instead of [item=…] you need to put [fluid=…]. You still can't drag and drop the fluid to figure out what it is, though.

mrvn
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 4441
Joined: Mon Sep 05, 2016 9:10 am
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by mrvn »

What you can do is turn on more infos in the debug (F4) options. Then when you hover over a recipe or other things it shows you the internal names.

And yes, there is [item=...], fluid, virtual-signal, recipe, ... All the stuff used to define things in the prototypes.

Stimpatch
Inserter
Inserter
Posts: 38
Joined: Wed Sep 11, 2019 8:23 am
Contact:

Re: How to insert icons in station names without crystal ball?

Post by Stimpatch »

This post will help you with some workarounds:

viewtopic.php?f=18&t=75977

Post Reply

Return to “Gameplay Help”