[0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

This subforum contains all the issues which we already resolved.
R3markable
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 7
Joined: Mon Jun 27, 2016 9:34 pm
Contact:

[0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by R3markable »

Hello,

After updating to 0.13.0, I opened a savegame that I created in 0.12.x. One of my trains did not move in auto mode, so I tried driving it manually. I noticed the locomotive got stuck on a single rail tile. When trying to remove this rail, the game outputs: "This cannot be mined." I tried shooting it with a rocket launcher and I got the message: "This cannot be damaged." The tile cannot be selected for removal by construction bots.

The problem persists when I isolate the railtrack from the rest of the rail network and when there are no train signals involved. The train simply stops at the glitched rail tile, as if it has reached the end of the tracks, even though the track continues.

It is possible that the locomotive was stationary on this tile when I last saved and closed the game before updating, but I'm not entirely sure of this. I have not found this problem anywhere else in this savegame.

Image

Image

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 10452
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [0.13.0] Glitched rail tile cannot be removed

Post by Rseding91 »

Can you upload the 0.12 save file so we can reproduce it on our end?
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

R3markable
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 7
Joined: Mon Jun 27, 2016 9:34 pm
Contact:

Re: [0.13.0] Glitched rail tile cannot be removed

Post by R3markable »

Unfortunately, I have not made a backup of my saves, so I only have it saved in 0.13.

I thought about making a backup before updating, but I decided I wouldn't mind starting a new game if a save got lost or corrupted. I did not think about the possibility of using that save for something like this. I'm sorry I can't be of more help in this regard.

R3markable
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 7
Joined: Mon Jun 27, 2016 9:34 pm
Contact:

Re: [0.13.0] Glitched rail tile cannot be removed

Post by R3markable »

Would it help if I uploaded the 0.13 save?

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 10452
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [0.13.0] Glitched rail tile cannot be removed

Post by Rseding91 »

Might as well.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

R3markable
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 7
Joined: Mon Jun 27, 2016 9:34 pm
Contact:

Re: [0.13.0] Glitched rail tile cannot be removed

Post by R3markable »

Alright, here is the 0.13 save file. I hope the problem still exists when you guys and gals open this file, or I will feel very silly.
Attachments
realsies.zip
[0.13] rail cannot be removed
(13.67 MiB) Downloaded 44 times

kinnom
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 700
Joined: Fri Dec 26, 2014 4:20 pm
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by kinnom »

shouldn't it say who it was built by?
no yes yes no yes no yes yes

125m125
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Tue Jun 28, 2016 1:23 pm
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by 125m125 »

I got the same problem. In my 0.12-save I had two single trains close to each other, separated by a signal. After updating the rail between the two trains is in the same state as described above. This happened in multiple locations.
railProblem.png
railProblem.png (2.22 MiB) Viewed 2895 times
The savefile is attached.

Edit: When attaching a second train to the front of a stuck train and driving forwards, the following error appears:
railProblem2.png
railProblem2.png (2.06 MiB) Viewed 2889 times
Attachments
Frei1.zip
(8.04 MiB) Downloaded 40 times

agentgoblin
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 13
Joined: Tue Jun 28, 2016 5:29 pm
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by agentgoblin »

I have same issue. One rail bugged. Sorry, I did not backup game in 0.12. I think it might be reproduced in these steps:

1 Create train station in 0.12.xx (I playing in 0.12.35)
2 Send train to station
3 Stop train on station
4 Save game in 0.12.35 and convert it to 0.13.0
5 Enjoy your rails. It's undestrictable and train cannot pass through it.

You can see on screenshot (concrete was placed in 0.12.0, striped concrete was placed in 0.13). As I see on screens from other peoples, it's same position as in my station. All my other stations work perfect, other trains were on the way, not on stations.

Image

aar
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 11
Joined: Wed Jun 29, 2016 1:12 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by aar »

it's located at the station labeled "c-h" inside the base
facsave-us3-before.13.zip
version .12 save file with mentioned track errors
(45.27 MiB) Downloaded 48 times
train segment.png
train segment.png (1.96 MiB) Viewed 2744 times

jomama
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 13
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:01 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by jomama »

Definitely can confirm this one. I have multiple .12 saves I could upload if it would help, but looks like someone else already loaded theirs.

In every one of my saves it's the same thing: a piece of indestructible track right behind my single engine train (with no cargo wagons), wherever it was parked. It's almost like there's an invisible car on the track that the game was expecting, keeping me from driving through or removing the track. I haven't yet been able to use explosives to solve the issue, but not for lack of trying.

Once the save is converted to .13 there don't seem to be any additional pieces of indestructible track created when I load the save, but the one that was created during the conversion to .13 never goes away.

aar
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 11
Joined: Wed Jun 29, 2016 1:12 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by aar »

is there a console command we can use in the meantime to manually remove a single piece of rail? like a command to remove what is under the cursor position or something?

pls thank you :)

Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 5811
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by Loewchen »

aar wrote:is there a console command we can use in the meantime to manually remove a single piece of rail? like a command to remove what is under the cursor position or something?

pls thank you :)
Afaik all commands that were obvious failed, it is not just a rail...there is some dark power trapped inside :twisted:

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 10452
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by Rseding91 »

In order to get this properly fixed I'm going to need a 0.12 save that I can load in 0.13.1 with steps to reproduce a bugged rail.

If someone can get me that I can get this resolved once and for all. This particular bug has existed probably since the creation of trains and rails but has always been worked around because nobody wanted to take the time to figure out what's actually going wrong and we never had a save file to reproduce it from the start :)

If you can make the save file as small as possible that will accelerate the bug fixing (less time spent loading).

We still don't know for sure what causes it but I suspect it's due to the train length and connection distance changes between 0.12 and 0.13.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

aar
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 11
Joined: Wed Jun 29, 2016 1:12 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by aar »

the save file I posted is of version 12.something. sorry I don't know how to get you a small one.

download/file.php?id=12939

leMi
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Thu Jun 30, 2016 2:08 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by leMi »

Hi, I am getting this bug as well.

The tile that cannot be deleted is below the train in at the leftmost Holding 1 station.

Here is the 0.12.35 save.

Thanks
Attachments
RailBug-0.12.zip
(12.58 MiB) Downloaded 41 times

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 10452
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by Rseding91 »

leMi wrote:Hi, I am getting this bug as well.

The tile that cannot be deleted is below the train in at the leftmost Holding 1 station.

Here is the 0.12.35 save.

Thanks
Perfect, I was able to reproduce the bug on my own using a new save file from 0.12.

I'll report back when we've solved the issue.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 10452
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by Rseding91 »

Fixed for 0.13.2.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

R3markable
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 7
Joined: Mon Jun 27, 2016 9:34 pm
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by R3markable »

Rseding91 wrote:Fixed for 0.13.2.
That is great news, thank you.
Will this also fix rail tiles that already have been glitched, or will it only prevent this problem from happening in the future?

aar
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 11
Joined: Wed Jun 29, 2016 1:12 am
Contact:

Re: [0.13.0][posila] Glitched rail tile cannot be removed

Post by aar »

Rseding91 wrote:Fixed for 0.13.2.
thank you:)

Post Reply

Return to “Resolved Problems and Bugs”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot]