[1.1.33] White screen when playing

This subforum contains all the issues which we already resolved.
Post Reply
Seldar
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Thu May 06, 2021 1:26 pm
Contact:

[1.1.33] White screen when playing

Post by Seldar »

After starting a new game or loading a saved game (both in freeplay and sandbox mode), the actual world is not shown, and instead only a white screen (with a little bit of shadow at the bottom) is shown.

The main menu's background scenario's display fine. The introduction sequence for freeplay renders fine. The problem occurs the moment you get some form of control over the game.

The attached screenshots are better at conveying what exactly it is that I see.
pics
Attachments
factorio-current.log
(5.33 KiB) Downloaded 79 times

Rantanplaq
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Fri May 07, 2021 7:46 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by Rantanplaq »

Hello,
i have the same problem. Since Update 1.1.33

It all works until you're in the game. The inventory can be switched on. The figure moves, but you can't see anything. you can hear the background

Radeon R7
pics
Attachments
Radeon.txt
(1.35 KiB) Downloaded 95 times

fryyyy
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Fri May 07, 2021 9:47 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by fryyyy »

I'm having an identical problem. It seems to have started with the 1.1.33 update (the game was functioning normally 4 days ago.)
Attachments
factorio-current.log
(4.95 KiB) Downloaded 115 times

sparroth
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 4
Joined: Sat May 08, 2021 12:39 am
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by sparroth »

I am also experiencing this problem.

I was playing a multiplayer 1.3.32 with a friend.

We shutdown the server, restarted with 1.3.33 and he was able to log in and play just fine, I get the "everythings's white" problem that the others experienced.

The menus open correctly, and my buddy reports that I am logged in and can walk around, etc... but all the graphics from the actual gameplay are solid white.


Some detail, I am playing with an MSI GL72 laptop.
stuff
Last edited by sparroth on Sat May 08, 2021 12:49 am, edited 1 time in total.

Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 7183
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by Loewchen »

If you have this issue post your log file.

sparroth
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 4
Joined: Sat May 08, 2021 12:39 am
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by sparroth »

Log file as requested.
Attachments
factorio-current.log
(9.68 KiB) Downloaded 133 times

J-H
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 65
Joined: Fri Apr 21, 2017 11:48 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by J-H »

Attached.
factorio-current.log
(5.69 KiB) Downloaded 77 times

Rantanplaq
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Fri May 07, 2021 7:46 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by Rantanplaq »

Rantanplaq wrote:
Fri May 07, 2021 8:32 pm
Hello,
i have the same problem. Since Update 1.1.33

It all works until you're in the game. The inventory can be switched on. The figure moves, but you can't see anything. you can hear the background

Radeon R7
pics
I wanted to refresh Windows anyway ... after downloaded Factorio again. No bug atm.

sparroth
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 4
Joined: Sat May 08, 2021 12:39 am
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by sparroth »

To rule out a graphics driver nexus I took advantage of the fact that this laptop has 2 different graphics cards (the integrated intel graphics on the chipset and an NVidia card ).

I disabled the NVidia card and tried with the built in intel graphics (and forced open-GL mode instead of D3D).
I also adjusted all the in game graphics parameters to the "low" settings. Same symptoms.

Additional log file with the nvidia card disabled below.
Attachments
factorio-current.log
(71 KiB) Downloaded 72 times

Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 7183
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by Loewchen »

Everyone of you has some non-default UI scaling, so try the default.

sparroth
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 4
Joined: Sat May 08, 2021 12:39 am
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by sparroth »

Holy crap, that fixed it.

Changed UI scaling to automatic (100%) and it's working now.


I can't thank you enough for that suggestion.

User avatar
boskid
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 1646
Joined: Thu Dec 14, 2017 6:56 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by boskid »

Loewchen wrote:
Mon May 10, 2021 3:21 am
Everyone of you has some non-default UI scaling, so try the default.
Nice catch, with that is was easy to reproduce. I made some small changes and the issue looks to be fixed.

Seldar
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 2
Joined: Thu May 06, 2021 1:26 pm
Contact:

Re: [1.1.33] White screen when playing

Post by Seldar »

I normally play at 110% interface scaling and this issue still occurs for me at that scaling. Note that 110% is even more non-default that the normal non-defaults so if that's not supported, I can live with that :P

The workaround of using just the default 100% scaling works for me, so thanks Loewchen for the very nice catch on that issue and the suggested workaround!

Post Reply

Return to “Resolved Problems and Bugs”