[0.16.51] Inserter stops putting ingredients in furnace

This subforum contains all the issues which we already resolved.
Post Reply
hreintke
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 98
Joined: Mon Sep 04, 2017 6:52 pm
Contact:

[0.16.51] Inserter stops putting ingredients in furnace

Post by hreintke » Sun Sep 09, 2018 12:08 pm

Hi,

I am creating a mod which includes furnaces which "transfer" fluids into raw-resources and vice versa.

Having an issue with the raw-resource -> fluid.
Looks similar to viewtopic.php?f=11&t=59316 and viewtopic.php?f=29&t=59807

This is what I have now.

Factorio 0.16.51
- Furnace for fluid -> belt
- Furnace for belt -> fluid
- Recipe categories for belting & unbelting
- Recipes for fluid -> raw resource and raw resource -> fluid.

But I have strange/unwanted/buggy behavior.
Made a minimal save-game to show the issue I have.

In the savegame there is a chain containing

Waterpump -> FluidBelt furnace -> fast inserter -> belts -> BeltFluid furnace -> pipes -> FluidBelt furnace -> inserter -> iron chest.
The detail is that there is a fast and normal inserter -> Consume is slower than produce.

The issue shows in the BeltFluid furnace.
What happens :
- The flow is OK, all working
- The BeltFluid furnace output fluidbox fills up.
- When fluidbox is full, there are no more items inserted
- The fluidbox is emptied, still no items inserted -----> This is the issue
- The BeltFluid furnace stops working due to no more ingredients
- The pipes behind are emptied
- No more flow thru the chain.

But.. after some time, the BeltFluid box is again getting items inserted -> for some time the chain works OK, until the situation above repeats.
In the savegame, the inserters start working after 70 seconds.
However, in my actual game I do not see the restart (Or it takes a very long time)

You can see the behavior in the attached savegame.
In that I used only the "creative-mode-fix_0.0.32" mod and my fluidbelt mod (attached also)

The show_wakeup_list option shows :
wakeuplist.JPG
wakeuplist.JPG (57.84 KiB) Viewed 663 times
Attachments
Creative_Test_1.zip
(4.05 MiB) Downloaded 13 times
Fluidbelt_0.0.1.zip
(21.93 KiB) Downloaded 15 times

youdoomt
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 63
Joined: Mon Apr 04, 2016 5:58 pm
Contact:

Re: [0.16.51] Inserter stops putting ingredients in furnace

Post by youdoomt » Mon Sep 10, 2018 2:42 pm

It's properly a problem with the type "furnace" not checking, if fluid storage is empty, like the type "assembling-machine" does.

Changing the type fixes the issue, but you'll have to select your recipes, which is properly not what you want.

hreintke
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 98
Joined: Mon Sep 04, 2017 6:52 pm
Contact:

Re: [0.16.51] Inserter stops putting ingredients in furnace

Post by hreintke » Mon Sep 10, 2018 3:47 pm

When using a type "assembling-machine" the issue doesn't appear.
But as you said, then I have to set each recipe myself.

Looks like there is no inserting of input ingredients anymore once the fluidbox is full.
When the remaining ingredients are used up, the fluidbox just empties.

When I add some ingredients manually, they are smelted to fluid, but does not "restart" the furnace.

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 8846
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [0.16.51] Inserter stops putting ingredients in furnace

Post by Rseding91 » Wed Sep 19, 2018 7:26 am

Thanks for the report. It's now fixed for 0.17.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

Post Reply

Return to “Resolved Problems and Bugs”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests