[16.17][linux] libpng warning: "Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30"

This subforum contains all the issues which we already resolved.
Post Reply
blzz
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Sun Jan 21, 2018 8:05 pm
Contact:

[16.17][linux] libpng warning: "Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30"

Post by blzz » Mon Jan 22, 2018 8:49 pm

I use ubuntu 16.04
after update from 16.6 a have this message in stout:

Code: Select all

oleg@heaven:~/factorio16/bin/x64$ ./factorio 
   0.000 2018-01-22 22:29:24; Factorio 0.16.17 (build 35127, linux64, alpha)
   0.055 Operating system: Linux (Ubuntu 16.04)
   0.055 Program arguments: "./factorio" 
   0.055 Read data path: /home/oleg/factorio16/data
   0.055 Write data path: /home/oleg/factorio16 [5273/100665MB]
   0.055 Binaries path: /home/oleg/factorio16/bin
   0.070 System info: [CPU: Intel(R) Core(TM) i5-6500 CPU @ 3.20GHz, 4 cores, RAM: 31615MB]
   0.075 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 1] [UIScale: system (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 1] [Lang: ru]
   0.077 Available display adapters: 2
   0.077  [0]: resolution 1920x1080px at [0,0]
   0.077  [1]: resolution 1920x1080px at [1920,0]
   0.077 Create display on adapter 1. Size 1280x720 at position [310, 162].
   0.118 Initialised OpenGL:[1] Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 530 (Skylake GT2) ; driver: 3.0 Mesa 17.0.7
   0.118   GL_NVX_gpu_memory_info not supported, VRAM detection won't work properly
libpng warning: Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30
   0.118 png_ptr == NULL

   0.119 Error Util.cpp:49: Failed to load window icon! Loading from: /home/oleg/factorio16/data/core/graphics/factorio-icon.png

------------- Error -------------
Failed to load window icon! Loading from: /home/oleg/factorio16/data/core/graphics/factorio-icon.png
---------------------------------
   0.131 Goodbye

Code: Select all

$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 16.04.3 LTS
Release:        16.04
Codename:       xenial

$ dpkg -l  | grep png
ii  libpng12-0:amd64                              1.2.54-1ubuntu1                              amd64        PNG library - runtime
ii  libpng12-0:i386                               1.2.54-1ubuntu1                              i386         PNG library - runtime
ii  libpng12-dev:amd64                            1.2.54-1ubuntu1                              amd64        PNG library - development

Baughn
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 57
Joined: Wed Jan 20, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: [0.16.17] linux build with libpng issue

Post by Baughn » Mon Jan 22, 2018 8:53 pm

I can confirm, the same thing expectedly happens on NixOS with steam-run.

Code: Select all

➜  factorio steam-run ~/factorio/bin/x64/factorio                    ~/factorio
/home/svein/factorio/bin/x64/factorio: /steamrt/amd64/lib/libssl.so.1.0.0: no version information available (required by /home/svein/factorio/bin/x64/factorio)
/home/svein/factorio/bin/x64/factorio: /steamrt/amd64/lib/libssl.so.1.0.0: no version information available (required by /home/svein/factorio/bin/x64/factorio)
/home/svein/factorio/bin/x64/factorio: /steamrt/amd64/lib/libcrypto.so.1.0.0: no version information available (required by /home/svein/factorio/bin/x64/factorio)
   0.000 2018-01-22 20:42:36; Factorio 0.16.17 (build 35127, linux64, alpha)
   0.000 Operating system: Linux
   0.000 Program arguments: "/home/svein/factorio/bin/x64/factorio" 
   0.000 Read data path: /home/svein/factorio/data
   0.000 Write data path: /home/svein/factorio [175300/247128MB]
   0.000 Binaries path: /home/svein/factorio/bin
   0.006 System info: [CPU: AMD Ryzen Threadripper 1950X 16-Core Processor , 32 cores, RAM: 32093MB]
   0.006 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 1] [UIScale: system (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
   0.039 Available display adapters: 1
   0.040  [0]: resolution 3840x2160px at [0,0]
   0.040 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [1270, 702].
   0.096 Initialised OpenGL:[0] GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2; driver: 4.6.0 NVIDIA 387.34
   0.096   Video memory size (dedicated/total available/current available): 8192/8192/7462 MB
libpng warning: Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30
   0.096 png_ptr == NULL

   0.096 Error Util.cpp:49: Failed to load window icon! Loading from: /home/svein/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png

------------- Error -------------
Failed to load window icon! Loading from: /home/svein/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png
---------------------------------
   0.098 Goodbye
➜  factorio ls /home/svein/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png
/home/svein/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png

User avatar
teemu
Inserter
Inserter
Posts: 43
Joined: Tue Sep 20, 2016 10:08 pm
Contact:

Re: [0.16.17] linux build with libpng issue

Post by teemu » Mon Jan 22, 2018 9:04 pm

I also have this problem.

MrGoodbits
Inserter
Inserter
Posts: 25
Joined: Mon Jun 27, 2016 9:33 pm
Contact:

Re: [0.16.17] linux build with libpng issue

Post by MrGoodbits » Mon Jan 22, 2018 10:17 pm

"me too"

Ubuntu 17.10 fully patched.

similar failure to load window icon.

I compared the 0.16.16 file to 0.16.17 and the PNG hasn't changed. so, it's not just a corrupted PNG file.

Thanks Devs! Looking forward to the new splitters!

kitcat
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 64
Joined: Wed Apr 26, 2017 3:11 pm
Contact:

Re: [0.16.17] linux build with libpng issue

Post by kitcat » Tue Jan 23, 2018 12:35 am

It looks like at least the Linux version of Factorio was built with the headers of libpng 1.2.50 and then statically linked against libpng 1.6.30. It should be broken for all Linux users and there’s absolutely nothing on our side that we could do about it except waiting for a fixed version.

XGhozt
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 17
Joined: Tue Aug 09, 2016 9:24 pm
Contact:

Re: [0.16.17] linux build with libpng issue

Post by XGhozt » Tue Jan 23, 2018 1:46 am

kitcat wrote:It looks like at least the Linux version of Factorio was built with the headers of libpng 1.2.50 and then statically linked against libpng 1.6.30. It should be broken for all Linux users and there’s absolutely nothing on our side that we could do about it except waiting for a fixed version.
Damn... if it's this big of an oops, I'm sure a patch will be out within 24 hours.

dnulho
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 5
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:15 am
Contact:

Re: [0.16.17] linux build with libpng issue

Post by dnulho » Tue Jan 23, 2018 3:47 am

kitcat wrote: It looks like at least the Linux version of Factorio was built with the headers of libpng 1.2.50 and then statically linked against libpng 1.6.30. It should be broken for all Linux users and there’s absolutely nothing on our side that we could do about it except waiting for a fixed version.
I was so excited to test out the new splitters... Guess that will have to wait for 16.18. *Sigh*

oliveawesomesauz
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 15
Joined: Thu Aug 27, 2015 5:50 pm
Contact:

Re: [0.16.17] linux build with libpng issue

Post by oliveawesomesauz » Tue Jan 23, 2018 4:12 am

I also have this issue. How can I revert to or reinstall 0.16.16?
0.000 2018-01-22 20:07:10; Factorio 0.16.17 (build 35127, linux64, alpha)
0.039 Operating system: Linux (Ubuntu 16.04)
0.039 Program arguments: "bin/x64/factorio"
0.039 Read data path: /home/olive/Documents/factorio/data
0.039 Write data path: /home/olive/Documents/factorio [35659/196944MB]
0.039 Binaries path: /home/olive/Documents/factorio/bin
0.050 System info: [CPU: Intel(R) Core(TM) i3-4130 CPU @ 3.40GHz, 4 cores, RAM: 7921MB]
0.052 Display options: [FullScreen: 1] [VSync: 1] [UIScale: system (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 1] [Lang: en]
0.189 Available display adapters: 2
0.189 [0]: resolution 1920x1080px at [0,0]
0.189 [1]: resolution 1920x1080px at [1920,0]
0.189 Create display on adapter 1. Size 1280x720 at position [310, 162].
0.441 Initialised OpenGL:[1] Gallium 0.4 on AMD TAHITI (DRM 2.43.0 / 4.4.0-104-generic, LLVM 4.0.0); driver: 3.0 Mesa 17.0.7
0.441 Video memory size (dedicated/total available/current available): 3072/5115/3063 MB
0.441 png_ptr == NULL

0.441 Error Util.cpp:49: Failed to load window icon! Loading from: /home/olive/Documents/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png
0.443 Goodbye

Ayamari
Inserter
Inserter
Posts: 25
Joined: Sat Nov 12, 2016 10:51 am
Contact:

Re: [16.17][linux] libpng warning: "Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30"

Post by Ayamari » Tue Jan 23, 2018 6:37 am

Same here. Ubuntu 17.10. Game doesn't start. Can't play Factorio :( Please fix...

Code: Select all

/opt/factorio $ ./bin/x64/factorio
   0.000 2018-01-23 07:08:46; Factorio 0.16.17 (build 35127, linux64, alpha)
   0.030 Operating system: Linux (Ubuntu 17.10)
   0.030 Program arguments: "./bin/x64/factorio" 
   0.030 Read data path: /opt/factorio/data
   0.030 Write data path: /opt/factorio [158919/226263MB]
   0.030 Binaries path: /opt/factorio/bin
   0.034 System info: [CPU: Intel(R) Core(TM) i7-4790K CPU @ 4.00GHz, 8 cores, RAM: 32095MB]
   0.035 Display options: [FullScreen: 0] [VSync: 1] [UIScale: system (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 0] [Lang: en]
   0.106 Available display adapters: 2
   0.106  [0]: resolution 1920x1200px at [0,0]
   0.106  [1]: resolution 1920x1200px at [1920,0]
   0.106 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 222].
   0.156 Initialised OpenGL:[0] GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2; driver: 4.5.0 NVIDIA 384.111
   0.156   Video memory size (dedicated/total available/current available): 8192/8192/7818 MB
libpng warning: Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30
   0.156 png_ptr == NULL

   0.156 Error Util.cpp:49: Failed to load window icon! Loading from: /opt/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png

------------- Error -------------
Failed to load window icon! Loading from: /opt/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png
---------------------------------
   0.156 Goodbye

Spice_King
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 3
Joined: Mon Jan 22, 2018 11:58 pm
Contact:

Re: [16.17][linux] libpng warning: "Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30"

Post by Spice_King » Tue Jan 23, 2018 7:42 am

oliveawesomesauz wrote:I also have this issue. How can I revert to or reinstall 0.16.16?
0.000 2018-01-22 20:07:10; Factorio 0.16.17 (build 35127, linux64, alpha)
0.039 Operating system: Linux (Ubuntu 16.04)
0.039 Program arguments: "bin/x64/factorio"
0.039 Read data path: /home/olive/Documents/factorio/data
0.039 Write data path: /home/olive/Documents/factorio [35659/196944MB]
0.039 Binaries path: /home/olive/Documents/factorio/bin
0.050 System info: [CPU: Intel(R) Core(TM) i3-4130 CPU @ 3.40GHz, 4 cores, RAM: 7921MB]
0.052 Display options: [FullScreen: 1] [VSync: 1] [UIScale: system (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 1] [Lang: en]
0.189 Available display adapters: 2
0.189 [0]: resolution 1920x1080px at [0,0]
0.189 [1]: resolution 1920x1080px at [1920,0]
0.189 Create display on adapter 1. Size 1280x720 at position [310, 162].
0.441 Initialised OpenGL:[1] Gallium 0.4 on AMD TAHITI (DRM 2.43.0 / 4.4.0-104-generic, LLVM 4.0.0); driver: 3.0 Mesa 17.0.7
0.441 Video memory size (dedicated/total available/current available): 3072/5115/3063 MB
0.441 png_ptr == NULL

0.441 Error Util.cpp:49: Failed to load window icon! Loading from: /home/olive/Documents/factorio/data/core/graphics/factorio-icon.png
0.443 Goodbye
Since it does not look like you are using Steam, you would have to redownload the game via the site.
roothorick wrote:Since I can't find a "subscribe" button, here's another "me too"
For future reference, the subscribe to topic button is in the Factorio Orange bar at the very bottom of the page, by a link labeled Board Index. Not very visible. I'd want to have that at both the top and bottom of a thread personally. Make it easy to find.

User avatar
HanziQ
Former Staff
Former Staff
Posts: 630
Joined: Fri Mar 27, 2015 7:07 am
Contact:

Re: [16.17][linux] libpng warning: "Application built with libpng-1.2.50 but running with 1.6.30"

Post by HanziQ » Tue Jan 23, 2018 10:49 am

Should be fixed in 0.16.18

Post Reply

Return to “Resolved Problems and Bugs”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users