[0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

This subforum contains all the issues which we already resolved.
Post Reply
Jelmergu
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 70
Joined: Mon Apr 04, 2016 8:49 am
Contact:

[0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by Jelmergu » Wed Nov 01, 2017 6:36 am

What did you do?
  • - Start Factorio using steam
    - While the window is still black: press alt+f4 closing the window
    - Attempt to restart Factorio via steam
What happened?
  • - Steam reports Factorio already running
    -Taskmanager -> Details shows a factorio.exe process using about 41,700k memory usage
What did you expect to happen instead? It might be obvious to you, but do it anyway!
Factorio starts like normal

This seems to be a minor issue though, as you have to close factorio within ~5 seconds after starting.

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 3923
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: [0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by posila » Wed Nov 01, 2017 10:38 am

Hi, thanks for the report.
Could you attach your log, please? (it doesn't need to be from the zombie process run, I just need to see how is your Factorio configured)

Jelmergu
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 70
Joined: Mon Apr 04, 2016 8:49 am
Contact:

Re: [0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by Jelmergu » Wed Nov 01, 2017 12:40 pm

In the zip file there are two logs. The previous is from the zombie process and the current is from a successfull start to the menu(and exiting the game using exit)
Attachments
Factorio logs.zip
(3.89 KiB) Downloaded 43 times

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 3923
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: [0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by posila » Wed Nov 01, 2017 2:17 pm

Thanks for the report.
Fixed for 0.16

Jelmergu
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 70
Joined: Mon Apr 04, 2016 8:49 am
Contact:

Re: [0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by Jelmergu » Wed Nov 01, 2017 2:46 pm

Would like to know what the problem whas(aside from a dumbass closing the game in in a couple of seconds)

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 3923
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: [0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by posila » Thu Nov 02, 2017 9:11 pm

Jelmergu wrote:Would like to know what the problem whas(aside from a dumbass closing the game in in a couple of seconds)
When the game is closing, main thread is waiting for windows message pump thread to end ... but for whatever reason, message loop wouldn't exit if the application window was closed before all the display initialization finished. I changed the closing logic to not wait for message pump to exit if its window handle is not valid.

User avatar
Jon8RFC
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 457
Joined: Tue May 10, 2016 3:39 pm
Contact:

Re: [0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by Jon8RFC » Fri Nov 03, 2017 9:53 pm

Would this fix also apply to this bug report, or are they different?
viewtopic.php?f=58&t=50600
Image

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 9844
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [0.15.37] Zombie process when started and immediatly closing

Post by Rseding91 » Sat Nov 04, 2017 2:08 am

Jon8RFC wrote:Would this fix also apply to this bug report, or are they different?
viewtopic.php?f=58&t=50600
They're different. But that one also happens to be fixed for 0.16 due to unrelated reasons.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

Post Reply

Return to “Resolved Problems and Bugs”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users