Page 1 of 2

Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Fri Jan 12, 2018 3:52 am
by golfmiketango
I didn't realize this was possible, but, I used to use a modified version of this arrangement; when I fixed it up a bit for 0.16 side-loading.... Lo and behold.... see for yourself. After a bit of stuttering at startup, I am pretty sure it could go on and on like this for days.
Fully compressing a blue belt from a single box in 0.16.16
Fully compressing a blue belt from a single box in 0.16.16
FullBeltOneBox.png (1.27 MiB) Viewed 3285 times
Obviously with four ex-serters on the box, and no "sides" left for in-serters this requires robots or hand-feeding.

This notably strongly suggests that at least three full blue belts must be extractable from a train-car with the right amount of spaghetti.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sat May 01, 2021 5:02 pm
by KAA
I think I can improve it a little bit.
We can make it shorter and splitter is not needed actually.
2021-05-01 19_51_57-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 19_51_57-Factorio 1.1.32.png (112.06 KiB) Viewed 603 times
or, if you need more space
2021-05-01 20_00_41-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 20_00_41-Factorio 1.1.32.png (107.43 KiB) Viewed 603 times
Also, as 1 chest > blue belt this setup does its job, meanwhile, it's easier to have 3-wide setup instead of 5-wide, but it will require 2 chests.
2021-05-01 19_52_23-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 19_52_23-Factorio 1.1.32.png (99.76 KiB) Viewed 603 times

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sat May 01, 2021 7:36 pm
by disentius
You can do it in a 5x5 square.
2021-05-01 21_35_28-Factorio 1.1.32.png
2021-05-01 21_35_28-Factorio 1.1.32.png (671.65 KiB) Viewed 590 times

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sat May 01, 2021 8:53 pm
by KAA
That's impressive ) I'll take it )

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 11:58 am
by KAA
disentius wrote:
Sat May 01, 2021 7:36 pm
You can do it in a 5x5 square.
Actually, that doesn't seem to work for me. Am I doing something wrong?
2021-05-02 14_56_02-Factorio 1.1.32.png
2021-05-02 14_56_02-Factorio 1.1.32.png (1.17 MiB) Viewed 524 times

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 2:20 pm
by disentius
No, I did something wrong :)
To get full compression, there need to be at least one belt segment after the inserters to buffer the swings. I knew that! Damn...
Two solutions. the second one is inside a 5x5, lucky me.
2021-05-02 16_18_40-Factorio 1.1.32.png
2021-05-02 16_18_40-Factorio 1.1.32.png (1.25 MiB) Viewed 514 times

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 2:55 pm
by KAA
I like the lower one. Thanks :)
BTW - how do you spawn these purple undergrounds in Sandbox? I assume it's unlimited consumption belt? I haven't found a console command for it.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 3:09 pm
by disentius
I use the mod "editor extentions" in editor mode for testbuilds.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 3:34 pm
by ptx0
KAA wrote:
Sun May 02, 2021 2:55 pm
I like the lower one. Thanks :)
BTW - how do you spawn these purple undergrounds in Sandbox? I assume it's unlimited consumption belt? I haven't found a console command for it.
it's built in as an infinity chest; these editor extensions entities are all working via lua on_tick scripting and it's expensive. of course you might not care if you're just setting up a small thing here and there.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 4:23 pm
by disentius
The editor extensions version is a loader and infinty chest combined, and you can set items per lane. Not sure about the "on tick"stuff, as far as i can see this is only used for something to do with the infinity wagon.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 4:40 pm
by KAA
ptx0 wrote:
Sun May 02, 2021 3:34 pm
it's built in as an infinity chest;
I have vanilla infinity chest. With loader, it provides belt of stuff. Can it gather it from the belt? How?
ptx0 wrote:
Sun May 02, 2021 3:34 pm
and it's expensive.
Expensive in terms of what?

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 8:09 pm
by SoShootMe
KAA wrote:
Sun May 02, 2021 4:40 pm
I have vanilla infinity chest. With loader, it provides belt of stuff. Can it gather it from the belt? How?
Rotating (default key: R) after placing will switch between load/unload. The infinity chest should have "Infinity filters" empty and "Remove unfiltered items" set to create an infinite sink.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Sun May 02, 2021 8:29 pm
by KAA
Wow. Tricky stuff. Works, though. :)

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Mon May 03, 2021 12:47 am
by ptx0
KAA wrote:
Sun May 02, 2021 4:40 pm
Expensive in terms of what?
CPU time cost :lol:

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Mon May 03, 2021 1:09 am
by KAA
ptx0 wrote:
Mon May 03, 2021 12:47 am
KAA wrote:
Sun May 02, 2021 4:40 pm
Expensive in terms of what?
CPU time cost :lol:
But it's a Sandbox! It's about experiments )

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Tue May 04, 2021 1:07 am
by NotRexButCaesar
disentius wrote:
Sun May 02, 2021 4:23 pm
The editor extensions version is a loader and infinty chest combined, and you can set items per lane. Not sure about the "on tick"stuff, as far as i can see this is only used for something to do with the infinity wagon.
Raiguard switches the inventory of an infinity chest and a wagon to simulate an infinity wagon.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Tue May 04, 2021 1:08 am
by NotRexButCaesar
KAA wrote:
Sun May 02, 2021 4:40 pm
I have vanilla infinity chest. With loader, it provides belt of stuff. Can it gather it from the belt? How?

Rotate the loader after you place it.

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Tue May 04, 2021 5:41 am
by eradicator
Tried a bunch of things to remove the sideloading, but I can only get 43i/s. (Stack size override 7/11).
screenshot_001h_28m_38s.png
screenshot_001h_28m_38s.png (104 KiB) Viewed 269 times

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Tue May 04, 2021 12:49 pm
by KAA
eradicator wrote:
Tue May 04, 2021 5:41 am
Tried a bunch of things to remove the sideloading, but I can only get 43i/s. (Stack size override 7/11).
Sorry for stupid question. What do you mean by sideloading and why to remove it?

Re: Fully compressing a blue belt with one box

Posted: Tue May 04, 2021 1:59 pm
by eradicator
KAA wrote:
Tue May 04, 2021 12:49 pm
eradicator wrote:
Tue May 04, 2021 5:41 am
Tried a bunch of things to remove the sideloading, but I can only get 43i/s. (Stack size override 7/11).
Sorry for stupid question. What do you mean by sideloading and why to remove it?
It's when one belt loads onto the other from the side. Using one continous belt means the engine has to calculate fewer seperate belt segments, thus giving a very tiny UPS boost. But if the resulting belt isn't fully compressed that's bad for UPS again. In either case the effect might be too small to be relevant even in megabases. So I mostly tried it because I find assymetrical sideloading not very aesthetically pleasing.

If two chests were allowed then the classic stack override 12/8 scheme fully compresses both lanes.
screenshot_002h_09m_17s.png
screenshot_002h_09m_17s.png (161.8 KiB) Viewed 211 times