[0.16.51][Linux] Crash on start with dedicated graphics

Post your bugs and problems so we can fix them.

[0.16.51][Linux] Crash on start with dedicated graphics

Postby |Shark| » Sun Aug 05, 2018 2:17 am

Hello all

according to my searches there is only one unsolved similar thread (but not completely same) yet. I don't want to hijack that so I opened this one. If it should be merged I'd be pleased if one of the mods could do that.

Since 0.16.51 (upgraded last week) I cannot launch factorio on my dedicated graphcis card using optirun (bumblebee). It opens a window with broken titlebar and even tries to go fullscreen but then gets stuck for approx. 10 to 15 seconds and crashes.

Code: Select all
   0.001 2018-08-05 03:47:30; Factorio 0.16.51 (build 36654, linux64, alpha)
   0.370 Operating system: Linux (Debian 8.11)
   0.371 Program arguments: "bin/x64/factorio"
   0.371 Read data path: /home/shark/Downloads/factorio-test/factorio/data
   0.371 Write data path: /home/shark/Downloads/factorio-test/factorio [584001/902207MB]
   0.371 Binaries path: /home/shark/Downloads/factorio-test/factorio/bin
   0.382 System info: [CPU: Intel(R) Core(TM) i5-8250U CPU @ 1.60GHz, 8 cores, RAM: 15938 MB]
   0.382 Environment: DISPLAY=:0, WAYLAND_DISPLAY=wayland-0
   0.387 Display options: [FullScreen: 1] [VSync: 1] [UIScale: system (100.0%)] [MultiSampling: OFF] [Screen: 255] [Lang: en]
   0.388 Available display adapters: 1
   0.388  [0]: resolution 1920x1080px at [0,0]
   0.388 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [310, 162].
   0.779 Initialised OpenGL:[0] GeForce MX150/PCIe/SSE2; driver: 4.6.0 NVIDIA 390.77
   0.780   Video memory size (dedicated/total available/current available): 2048/2048/1964 MB
   0.831 Graphics settings preset: high
   0.831 Graphics options: [Graphics quality: normal] [Video memory usage: high] [Light scale: 25%] [DXT: false] [Shader: 1]
   0.831                   [Parallel sprite loading: 1] [Max texture size: 0/8192] [Bmp cache: 0] [Sprite slicing: 1] [Low quality rotation: 0]
   1.015 Error CrashHandler.cpp:522: Received SIGSEGV
   5.277 Warning Logger.cpp:494: Symbols.size() == 18, usedSize == 11
Factorio crashed. Generating symbolized stacktrace, please wait ...
Raw stacktrace: 0x84a391, 0x9a9d61, 0x9aa198, 0x9aa1e9, 0x1391fe8, 0x128e0, 0x4672ef, 0xbc39c, 0x26345, 0x7f2a, 0
   9.305 Warning Logger.cpp:494: Symbols.size() == 13, usedSize == 10
#0  0x00000000009a9d61 in CrashHandler::writeStackTrace(CrashHandler::CrashReason) at /tmp/factorio-build-sIKCsu/src/Util/CrashHandler.cpp:173
#1  0x00000000009aa198 in CrashHandler::commonSignalHandler(int) at /tmp/factorio-build-sIKCsu/src/Util/CrashHandler.cpp:525
#2  0x00000000009aa1e9 in CrashHandler::firstChanceHandler(int, void*, void*) at /tmp/factorio-build-sIKCsu/src/Util/CrashHandler.cpp:604
#3  0x0000000001391fe8 in google_breakpad::ExceptionHandler::SignalHandler(int, siginfo_t*, void*) at ??:?
#4  0x00000000000128e0 in ?? at ??:0
#5  0x00000000004672ef in std::vector<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*), std::allocator<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*)> >::_M_check_len(unsigned long, char const*) const at /usr/include/c++/7/bits/stl_vector.h:1499
#6  0x00000000000bc39c in std::vector<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*), std::allocator<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*)> >::_M_default_append(unsigned long) at /usr/include/c++/7/bits/vector.tcc:568
#7  0x0000000000026345 in std::vector<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*), std::allocator<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*)> >::resize(unsigned long) at /usr/include/c++/7/bits/stl_vector.h:692
#8  0x0000000000007f2a in void GameActionHandler::addToActions<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*)>(InputActionType, void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*), std::vector<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*), std::allocator<void (GameActionHandler::*)(InputAction const&, Player*)> >&) at /tmp/factorio-build-sIKCsu/src/GameActionHandler.cpp:515
#9  (nil) in ?? at ??:0
#10 (nil) in ?? at ??:0
#11 0x00007faf00000012 in ?? at ??:0
#12 0x2967eecd31400fe4 in ?? at ??:0
Stack trace logging done


I'm running a Debian Buster (testing) with current patches as of now and the propietary nvidia drivers (see above). The problem persists on every graphics setting (low vram etc.) with the NVidia card but works on the Intel graphics. As I also upgraded my kernel in the time since I last ran factorio to 4.17.0-1-amd64 it could be related to this.

The dumpfile is attached for the default video settings (i.e. as it is from thje untar'ed package).

If I run this on the older Factorio 0.16.36 I get a different error message. If you're interested in that logs too please let me know.

Best Regards

Edit: Clean install in a seperate folder without any mods or anything.
Attachments
factorio-dump-current.dmp
Dumpfile 016.51
(252.08 KiB) Not downloaded yet
|Shark|
Manual Inserter
Manual Inserter
 
Posts: 1
Joined: Sun Aug 05, 2018 1:56 am

Return to Bug Reports

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests