Fractal mine for super-high output

Post pictures and videos of your factories.
If possible, please post also the blueprints/maps of your creations!
For art/design etc. you can go to Fan Art.

Post Reply
User avatar
db48x
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 105
Joined: Wed Mar 13, 2013 12:15 pm
Contact:

Fractal mine for super-high output

Post by db48x » Wed Mar 13, 2013 1:07 pm

Image
full size

This is a type of fractal known as a space-filling tree, and it ensures that every mine in the grid is exactly the same distance away from the destination. With normal belts at the edges (which are actually crinkled around into the inside as well), and higher-speed belts in the center, this has the maximum possible output capacity. I haven't been able to use the ore fast enough that it doesn't back up, but then I haven't really tried very hard. I'm pretty sure that with this many mines it's capable of optimally filling even the triple-speed belts. Now I just need to upgrade my iron mine...

User avatar
rk84
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 556
Joined: Wed Feb 13, 2013 9:15 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by rk84 » Wed Mar 13, 2013 3:07 pm

Cool one. I think 8 miners per lane is enough to fill basic belt. Mayby you can report back to how many is needed to fill express belt. I haven't played much with them yet :)

ps. Row 5. Column 10 and 11 miners needs rotating. ;)
Test mode
Searching Flashlight
[WIP]Fluid handling expansion
[WIP]PvP gamescript
[WIP]Rocket Express
Autofill: The torch has been pass to Nexela

Mysteria9
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 122
Joined: Sat Feb 16, 2013 9:05 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by Mysteria9 » Wed Mar 13, 2013 4:14 pm

That's a lot of copper!
Interesting design, but how do you plan to use all that? :shock:

ficolas
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1068
Joined: Sun Feb 24, 2013 10:24 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by ficolas » Wed Mar 13, 2013 8:47 pm

my head hurts D:<

User avatar
db48x
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 105
Joined: Wed Mar 13, 2013 12:15 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by db48x » Thu Mar 14, 2013 5:33 am

rk84 wrote:Cool one. I think 8 miners per lane is enough to fill basic belt. Mayby you can report back to how many is needed to fill express belt. I haven't played much with them yet :)

ps. Row 5. Column 10 and 11 miners needs rotating. ;)
Ooh, I knew there was some reason the output was on the low side ;)

Hmm, so if 8 mines will fill one side of a belt, then a cluster of 16 should fill the belt perfectly on both sides. I can then switch to red, which has twice the capacity, where two clusters of 16 join up. That leg turns a corner and joins up with it's opposite number coming the other way, where it should transition to blue, turn the corner and head out to the outside world. That means that this mine may not actually be large enough to completely fill a blue belt, since the pairs of 16 all overlap the edge of the deposit. Now that I have a hypothesis, I just need to make a bunch of blue science packs and try it out. For Science!

User avatar
rk84
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 556
Joined: Wed Feb 13, 2013 9:15 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by rk84 » Thu Mar 14, 2013 3:05 pm

I made a couple tests with 64 miners (field size 8x8) in my test scenario.
if express belt has turns in both ways. Then ~38 miners was enough to fill it(in output flow items have caps between them). one entry point to express belt was enough.
If the express belt was straight then 52 miners were active, but I was not able to fill the belt full. Even with 5 entry points there was empty cap size of 2 item after every 10-15 items in both lanes. mayby I need better layout or some super fast inserters. oh and 16 fast inserters were able to clean the belt (8 both sides)
Test mode
Searching Flashlight
[WIP]Fluid handling expansion
[WIP]PvP gamescript
[WIP]Rocket Express
Autofill: The torch has been pass to Nexela

User avatar
db48x
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 105
Joined: Wed Mar 13, 2013 12:15 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by db48x » Sat Mar 16, 2013 10:11 pm

Alas, the T junctions can't actually keep up:


Image

The outgoing belt ends up being only half-full, so I'd need two of these in a row. Of course, they can each have fewer mines, but it just won't be the same.

Also, you can really see how the game prefers one direction over the other at the junctions, and one side of the belt over the other as well.

LoSboccacc
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 249
Joined: Wed Feb 20, 2013 9:35 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by LoSboccacc » Sun Mar 17, 2013 10:22 am

a miner should eat 5x5 so you can have two space between them, allowing double junction

ficolas
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1068
Joined: Sun Feb 24, 2013 10:24 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by ficolas » Sun Mar 17, 2013 11:06 am

use high speed transport belts.

MF-
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1235
Joined: Sun Feb 24, 2013 12:07 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by MF- » Sun Mar 17, 2013 12:04 pm

ficolas wrote:use high speed transport belts.
I am afraid that the final output line already uses the express belts.

User avatar
db48x
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 105
Joined: Wed Mar 13, 2013 12:15 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by db48x » Sun Mar 17, 2013 3:54 pm

Here's what I ended up with:

Image

The output is now full, but I'm not using it fast enough for it to run at full speed, so it's not at full capacity.

Dakkanor
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 243
Joined: Wed Feb 27, 2013 6:18 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by Dakkanor » Sun Mar 17, 2013 9:30 pm

if you have two spaces between each electric drill then you would get a more efficient output, not as fast certainly, but every square of ore would be mined from only one drill and that setup would last longer before you need to relocate, for greater output you could probably bunch up those drills so you could fit more drills per ore deposit.

User avatar
db48x
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 105
Joined: Wed Mar 13, 2013 12:15 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by db48x » Sun Mar 17, 2013 11:16 pm

Dakkanor wrote:if you have two spaces between each electric drill then you would get a more efficient output, not as fast certainly, but every square of ore would be mined from only one drill and that setup would last longer before you need to relocate, for greater output you could probably bunch up those drills so you could fit more drills per ore deposit.
I'm well aware of that. However, if you bunch them up you don't have any place to put the power lines, and you end up with drills that aren't all the same distance from the core. When that happens, the rate must necessarily be lower, because those closer to the core will have fewer opportunities to actually be in use; they'll be blocked by ore coming from drills further up the line. On the other hand, it's probably moot because of the way the game prefers one lane over the other at the T junctions.

Also, the amount of _time_ that a particular deposit lasts is irrelevant; there is a fixed amount of ore in one, and mining it more slowly doesn't extend it. Although I didn't measure the precise rate, I've smelted 50k plates just in an hour or two of testing. My next test will be to ramp that up and try to use it at full speed. I hope the first-level feeders will unblock once I get enough forges.

User avatar
Ilnor
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 64
Joined: Thu Mar 07, 2013 1:14 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by Ilnor » Mon Mar 18, 2013 11:20 am

You need more than 1 belt as an output
And it needs to be a faster belt

Since you chose to only use 1 belt you're limited by the capicity and speed of that belt

With an iron deposit that big i'm betting you can do 3-5 outputs and keep the belts packed as full as the one you got coming out
http://www.twitch.tv/ilnor
I try to stream often ! Follow the stream to get e-mails when i go live

bosebuck375
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 19
Joined: Tue Aug 19, 2014 5:04 am
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by bosebuck375 » Thu Aug 21, 2014 5:59 pm

You don't need such a sophisticated design. A bunch of miners around a winding conveyor belt should do just fine. No T-Intersections; all you have to deal with is the corners.
Attachments
Factorio Mine.jpg
Factorio Mine.jpg (220.4 KiB) Viewed 10651 times

User avatar
darkminaz
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 71
Joined: Mon Aug 04, 2014 6:23 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by darkminaz » Thu Aug 21, 2014 7:58 pm

aside from the fact that i kinda wonder where you got so mutch ore on your map
seems quite unproductive to only have 1 line + having that one line in slow belts.

16 mines + speed modules are usually way more then enough to fill a single line up.

i'm mostly happy if i can place down more then 6 on single ore spot.

User avatar
-root
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 651
Joined: Tue Jul 01, 2014 11:24 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by -root » Thu Aug 21, 2014 9:49 pm

Check the dates gentlemen.

These designs are a long way out of date.

User avatar
darkminaz
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
Posts: 71
Joined: Mon Aug 04, 2014 6:23 pm
Contact:

Re: Fractal mine for super-high output

Post by darkminaz » Fri Aug 22, 2014 7:30 am

sorry didn't check that someone did dig out a corpse ..

Post Reply

Return to “Show your Creations”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users