[1.1.74] Connection to mod portal times out with many installed mods

Post your bugs and problems so we can fix them.
Post Reply
xfret
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 9
Joined: Sun Apr 11, 2021 10:40 am
Contact:

[1.1.74] Connection to mod portal times out with many installed mods

Post by xfret »

After installing enough mods to have 1738 items in my mod folder (this is the number of files, including separate versions of mods; the exact number of mods is much smaller), I can no longer connect to the Wube servers. No mods are active. After some time loading the multiplayer screen, I am met with the following error message:
Screen Shot 2022-12-31 at 3.33.29 AM.png
Screen Shot 2022-12-31 at 3.33.29 AM.png (149.04 KiB) Viewed 413 times
This also occurs when trying to connect to the mod portal from in-game. In previous versions of the game, I played with fewer mods, but had to restart the game whenever I changed my mod configuration in order to connect to multiplayer. That is, I would receive the above message if I attempted to join multiplayer games right after de-activating a mod, activating a mod, or changing a mod's startup settings. Restarting would fix the issue.

After downloading the 1738th file (from the in-game mod portal), my game froze. When I restarted it, no matter how many restarts I tried, it would not connect to the multiplayer or mod servers, displaying the above message. All other aspects of the game worked normally.

I also posted in this thread: viewtopic.php?f=49&t=104328

I also mentioned this on reddit, where it was suggested that a C-linked file limit might be the issue: https://www.reddit.com/r/factorio/comme ... alled_not/

I also tried re-installing factorio to no avail. After cleaning out some mods, though, the game ran normally.

I initially didn't think of it as a Wube problem, but rather a file-system problem, but after some time, I thought I might post here just to check (especially since it is strange that it only affects multiplayer).
Attachments
factorio-current.log
(30.36 KiB) Downloaded 19 times

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 12512
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [1.1.74]Too many mods installed prevents connecting to server, despite not being active

Post by Rseding91 »

I'm not able to reproduce the problem. Maybe it has to do with how many favorites you have? Or maybe it's OS specific? For me it fails (game won't start) around the 2043 mods in the mods folder. But below that it all works fine.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.


xfret
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 9
Joined: Sun Apr 11, 2021 10:40 am
Contact:

Re: [1.1.74]Too many mods installed prevents connecting to server, despite not being active

Post by xfret »

Rseding91 wrote:
Sat Dec 31, 2022 4:40 pm
I'm not able to reproduce the problem. Maybe it has to do with how many favorites you have? Or maybe it's OS specific? For me it fails (game won't start) around the 2043 mods in the mods folder. But below that it all works fine.
It's probably OS specific. I was having this problem before favorites were implemented and currently have none.

Rseding91
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 12512
Joined: Wed Jun 11, 2014 5:23 am
Contact:

Re: [1.1.74] Connection to mod portal times out with many installed mods

Post by Rseding91 »

My current theory is the CURL library for non-windows is using some file handle internally while downloading to-memory requests which fail due to the file handle limit being reached. I'm currently waiting for someone on the mac/linux team to test since I only have a windows machine to test with and it works fine for me when I test.
If you want to get ahold of me I'm almost always on Discord.

User avatar
NIronwolf
Inserter
Inserter
Posts: 37
Joined: Sat Jul 07, 2018 6:44 am
Contact:

Re: [1.1.74] Connection to mod portal times out with many installed mods

Post by NIronwolf »

xfret, in the meantime, if you want another method for playing lots of different mod packs you could split them up into different directories. I wrote up an article here: https://nironwolf.com/index.php/cat-hel ... n-factorio

Post Reply

Return to “Bug Reports”