[0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Anything that prevents you play the game properly. Do you have issues with paying for the game, downloading it or properly running it on your computer? Let us know here.
stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

[0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

I am trying to run the game on Ubuntu 19.10 with Steam, but it fails to launch. 0.16.something launches fine, stable and above fail with the following error:

Code: Select all

ERROR: ld.so: object '/home/stavros/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
   0.000 Initializing Steam API.
Setting breakpad minidump AppID = 427520
Steam_SetMinidumpSteamID:  Caching Steam ID:  76561197990061127 [API loaded no]
/home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/bin/x64/factorio: symbol lookup error: /home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/bin/x64/factorio: undefined symbol: SteamInternal_ContextInit
What could be the problem? It completely fails to launch, it doesn't even create the ~/.factorio/ directory.


stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

Thanks, that's the same problem but it's unsolved.

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

Has anyone else run into this? It's making it impossible for me to play the game right now.

Zavian
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1605
Joined: Thu Mar 02, 2017 2:57 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by Zavian »

Well it looks like a steam error. Have you tried updating your steam install? (Also do you have a 64 bit version of steam installed? The error is talking about "wrong ELF class: ELFCLASS32", which makes me think that your steam install is 32 bit).

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 5067
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by posila »

What version of Steam Client do you have? (Help -> About Steam)
Only difference in 0.16 and 0.17 Steam integration is that we had to update Steam API libraries. Try to reinstall Steam Client.

According to this the failed gameoverlayrenderer.so preload happens before Steam launches the game process and is harmless error https://github.com/ValveSoftware/steam- ... t-12071567

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

I have the latest non-beta version (I can give you an exact version in a few hours). I did reinstall Steam, but the error persists.

The preload error is harmless indeed, the actual problem seems to be the last line, where it can't find the symbol.

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

Here's my version info(:

Code: Select all

  "runtime" : {
    "path" : "/home/stavros/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime",
    "version" : "0.20200318.2",
    "issues" : [
    ],

posila
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 5067
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by posila »

Well, I don't know how to help you at the moment. I'll send a Linux dev your way, as a workaround you can download non-Steam build from factorio.com (you need Factorio account linked with your Steam account)

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

Ah, I'll try that, thank you.

User avatar
wheybags
Former Staff
Former Staff
Posts: 328
Joined: Fri Jun 02, 2017 1:50 pm
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by wheybags »

Hello, I am the aforementioned linux dev :p
There will be an extra debug command in the next release that we can use to help debug this, but for now could you please post the output of the following commands?

Code: Select all

uname -a
ldd /home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/bin/x64/factorio
objdump -T /home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/lib/libsteam_api.so
md5sum /home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/lib/libsteam_api.so

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »


User avatar
wheybags
Former Staff
Former Staff
Posts: 328
Joined: Fri Jun 02, 2017 1:50 pm
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by wheybags »

Thanks for posting the above, but I wasn't able to figure out what was happening even still :(
However, the new debug flag is now present in v0.18.22.

Could I ask you to:
- Exit steam
- Start a new terminal, and run steam in it (so we can see the command line output)
- Start another new terminal, and run the following in it:

Code: Select all

/home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/bin/x64/factorio --debug-linux-dump-proc-maps-on-steam-init
- Steam should pop up a confirmation dialogue about running the game with a command line parameter, click accept
- Then pastebin the console output from both terminals

After that, I would ask you to repeat the process, but run the following command to launch factorio instead:

Code: Select all

/home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/bin/x64/factorio --debug-linux-dump-proc-maps
For the curious, this will dump /proc/$PID/maps to the log file, on steam init and on game start respectively. The /proc/$PID/maps file is a special file that will list what binaries are allocated to what chunks of virtual memory in the process, which will hopefully show us where the game is _really_ getting libsteam_api.so from.

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

wheybags wrote:
Mon May 04, 2020 10:04 am
Thanks for posting the above, but I wasn't able to figure out what was happening even still :(
However, the new debug flag is now present in v0.18.22.
Here you go: https://www.pastery.net/bppbpa+tvrjwe/

User avatar
wheybags
Former Staff
Former Staff
Posts: 328
Joined: Fri Jun 02, 2017 1:50 pm
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by wheybags »

I don't see the original error in that log anywhere (undefined symbol: SteamInternal_ContextInit). Actually, I don't think I see any errors?
Where did you get that error log from the first time, steam command line output?

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

Yes, I redirected stdout to a file and that was in it.

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »

Looks like the error wasn't in Steam's stdout because of the redirect. Here it is without:

https://www.pastery.net/gmhuta/

User avatar
wheybags
Former Staff
Former Staff
Posts: 328
Joined: Fri Jun 02, 2017 1:50 pm
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by wheybags »

Can you run the second command (/home/stavros/.local/share/Steam/steamapps/common/Factorio/bin/x64/factorio --debug-linux-dump-proc-maps) again, without the redirect, so I can see both stderr and stdout interleaved, instead of separated?

stavros
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 12
Joined: Wed Apr 22, 2020 2:17 am
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by stavros »


User avatar
wheybags
Former Staff
Former Staff
Posts: 328
Joined: Fri Jun 02, 2017 1:50 pm
Contact:

Re: [0.18.13] Game won't start on Linux Steam

Post by wheybags »

Bingo:

Code: Select all

7f07808c5000-7f07808d3000 r-xp 00000000 08:01 2917405                    /usr/lib/libsteam_api.so
Something has installed a bad (just old?) libsteam_api.so in your /usr/lib. That seems unusual, it would be nice to know how it got there.
Did you install it yourself, as a workaround for another game? (eg https://www.leadwerks.com/community/top ... dwerks-32/)
Anyway, removing it should fix the problem.

EDIT: attached a copy of the paste from the preceding post, because the original link will expire
Attachments
paste.txt
(36 KiB) Downloaded 28 times

Post Reply

Return to “Technical Help”