[0.17.69] FPS Problems with many sprites on screen under Linux

Anything that prevents you play the game properly. Do you have issues with paying for the game, downloading it or properly running it on your computer? Let us know here.
Post Reply
peet1993
Inserter
Inserter
Posts: 25
Joined: Fri Sep 01, 2017 8:46 pm
Contact:

[0.17.69] FPS Problems with many sprites on screen under Linux

Post by peet1993 »

Hi,

I have problems under Linux with FPS when there is a lot if stuff going on on screen. When I zoom out, FPS tanks in Multiplayer but UPS stays the same. In Singleplayer, both go down alongside as seen in the screenshot. When I zoom fully in, everything is fine. I find it confusing because
1) The Update Time is at 13ms, so it should be able to run 60 UPS. But that might be an averaging problem of the debug stuff, no idea
2) The rendering is "Waiting for Updates" so might really be a problem with low UPS.
3) My GPU is not doing really much and the simulation thread is also only at 60% utilization.

As you can see, I even increased priority of the factorio process which didn't help.

Log of zoomed-in screenshot:
factorio-previous.log
(4.61 KiB) Downloaded 27 times
Log of zoomed-out screenshot:
factorio-previous.log
(4.75 KiB) Downloaded 25 times
Attachments
2019-09-22_16-07.png
2019-09-22_16-07.png (2.95 MiB) Viewed 526 times
2019-09-22_15-45.png
2019-09-22_15-45.png (3.56 MiB) Viewed 526 times

peet1993
Inserter
Inserter
Posts: 25
Joined: Fri Sep 01, 2017 8:46 pm
Contact:

Re: [0.17.69] FPS Problems with many sprites on screen under Linux

Post by peet1993 »

Some more information:

I got an 6600k 16GB of 2667MHz RAM and a GTX 1060. Driver is the Nvidia binary blob 430.40.
I tested the same under Windows 10 1809, Driver version 436.30. The same thing happens there.
I get the impression that my PC just can't keep up with the save and I'm understanding something wrong :D

peet1993
Inserter
Inserter
Posts: 25
Joined: Fri Sep 01, 2017 8:46 pm
Contact:

Re: [0.17.69] FPS Problems with many sprites on screen under Linux

Post by peet1993 »

Even more info:

I was suspicious and tried to profile what is happening.
Seems like my system is brutally memory bound (what a surprise in factorio :D), it seems most time is taken by rendering.

Totally me guessing stuff about code I don't know anything about:
I'd guess that that is the renderer so its probably just a performance "issue" with the render preparation and my system really just can't keep up. This leads to dropping FPS in MP to not get behind the server in terms of updates.

I'll leave the info here as it might help you in some way but I don't think its reasonable to expect any help with that "problem" :D
Also, the savegame is uploaded here (didn't get attached in the original post because too large): https://www.dropbox.com/s/2kv0las9xmzro ... 2.zip?dl=0
Attachments
summary.png
summary.png (139.12 KiB) Viewed 505 times
analysis.png
analysis.png (223.33 KiB) Viewed 505 times

Post Reply

Return to “Technical Help”