Version 0.13.1

Information about releases and roadmap.
User avatar
FactorioBot
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 377
Joined: Tue May 12, 2015 1:48 pm

Version 0.13.1

Post by FactorioBot »

  • Changes
    • Added /demote to demote players from admins
  • Bugfixes
    • Fixed crash when shift right clicking furnace fuel slots. (27125)
    • Fixed not being able to rename train stops. (27129)
    • Fixed stack filter inserters taking too many filters when building them by fast replace. (27147)
    • Fixed automatic insertion of satellites into rocket silos.
    • Fixed flamethrower not unlocking on loading old saves in 0.13.
    • Fixed map corruption and possible crashes when damaged stone rocks migrated from 0.12 saves got destroyed in 0.13. (172634)
    • Fixed that saving a map could crash under some circumstances. (27226)
    • Fixed that locomotives were not moving enough in reverse.
    • Fixed that --create didn't work with just a filename. (27139)
    • Fixed that disabled and invalid mods were still marking the game as modded for the achievements.
    • Fixed headless server crashed when launched with closed stdin. (27158)
    • Fixed that stack transfering (shift clicking) armor off your player could end up deleting the armor if you lost inventory space. (172689)
    • Fixed the watch your step achievement.
    • Fixed downloading mods crashed the game (27109).
    • Fixed that starting with modded game still activated achievements from steam. (27313)
    • Fixed the kick message. (27310)
    • Fixed technology effects translation of worker robot storage and speed.
    • Fixed crash when the game tries to remove old version of mod that is unpacked directory instead of a zip package. (27176)
    • Fixed that max player count was ignored when joining multiplayer game.
    • Fixed that attempting to connect with 0.12 client to a 0.13 server wouldn't display the proper error message for the client and would display "unknown message type received" for the server. (27322)
    • Fixed too large capacity of internal pipe in flamethrower turret. (27315)
    • Fixed inserters and belts connected to circuit network turning on for one tick when something is disconnected or fast replaced in from the network. (27251)
    • Fixed that the technology description didn't wrap when it was too long, which also made the research button unreachable. (27106)
    • Fixed that there were walls over water in the tight spot scenario. (27344)
    • Fixed that can_build_entity command didn't check tile collisions.
    • Fixed that the Research Finished text could flash too fast sometimes. (27170)
    • Fixed that failed attempt to determine public IP address crashes the headless server (27166).
    • Fixed graphical issue with lights when light render quality was set to low. (27312)
    • Fixed steel chests getting disabled when migrating 0.12 saves to 0.13 when the 0.12 save didn't have smart chests unlocked. (27208)
    • Fixed crash when using LuaForce::entity_build_count_statistics. (27348)
    • Possibly fixed hang when closing the Steam overlay on some Linux systems. (27275)
  • Modding
    • Added mandatory reversing_power_modifier property into locomotive prototype definition.
    • Changed the logistic-robot-storage and logistic-robot-speed modifiers to worker-robot-storage and worker-robot-speed
Use the automatic updater if you can (check experimental updates in other settings) or download full installation at http://www.factorio.com/download/experimental.

User avatar
brunzenstein
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1045
Joined: Tue Mar 01, 2016 2:27 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by brunzenstein »

Whoooow. That was fast.
Thank You

User avatar
MrFaul
Inserter
Inserter
Posts: 20
Joined: Sun Jul 19, 2015 10:36 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by MrFaul »

Still problems with the server browser.
It's unresponsive and crashes the game.
The strange German dude

toramo
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 5
Joined: Fri Apr 15, 2016 8:58 am
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by toramo »

Fixed not being able to rename train stops.
Fixed that the technology description didn't wrap when it was too long, which also made the research button unreachable.
Yeahhhhh !! so Fast !
Thank you !

User avatar
byte
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 3
Joined: Fri May 30, 2014 8:07 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by byte »

Hello, bug 27354 not fixed?

British_Petroleum
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 319
Joined: Tue Dec 23, 2014 7:21 am
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by British_Petroleum »

soooooo faaaast. You seem to be putting all those extra dollars to good use. Great work team! :D

User avatar
tehroach
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 128
Joined: Mon Feb 01, 2016 11:04 am
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by tehroach »

can we get more different color concrete

CBoon
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 5
Joined: Mon Jun 27, 2016 6:52 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by CBoon »

You also fixed 27136 didn't you? (Well at least it works for me now!) Great job guys!

BestMan
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Sun Apr 17, 2016 5:59 am
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by BestMan »

Bug 27106 hasn´t been fixed for me.
I´m playing with a resolution of 1920x1080 and fullscreen.

NOTE: When i play in windowed mode, make the screen smaller and maximize it again, the button is placed correctly.
Attachments
Game is Up-To-Date
Game is Up-To-Date
2.png (3.65 MiB) Viewed 23105 times
Button not completely visible
Button not completely visible
1.png (1.86 MiB) Viewed 23105 times

User avatar
stormforce770
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 15
Joined: Mon Mar 07, 2016 2:46 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by stormforce770 »

I can confirm that the fix for the Steam overlay in Linux works. Arch Linux x64, Intel GPU.

That was fast!

TheTom
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 185
Joined: Tue Feb 09, 2016 8:33 am
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by TheTom »

Little tip:

Do NOT Make me go to settings for experimetnal updates .... if the update is of the same minor release (0.13) and the current installed one is also experimental ;) Given that I update from 0.13.0 experimetnal it should offer 0.13.1 experimental without settings change.

Kuchikucha
Inserter
Inserter
Posts: 22
Joined: Sat Feb 27, 2016 2:47 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by Kuchikucha »

With the 0.13.1 appeared even FPS drops, without changing anything

I usually had 50/60 FPS, and with the 0.13.1 on a map updated from the 0.13.0 ( almost nothing built yet) it dropped to 2 to 4 FPS.
I know my graphic card is a bit weak, but it used to be more than OK to play with high usage of GPU Ram and Low quality graphcis

Graphic options didn't change. Any clue ?

kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 8059
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by kovarex »

Kuchikucha wrote:With the 0.13.1 appeared even FPS drops, without changing anything

I usually had 50/60 FPS, and with the 0.13.1 on a map updated from the 0.13.0 ( almost nothing built yet) it dropped to 2 to 4 FPS.
I know my graphic card is a bit weak, but it used to be more than OK to play with high usage of GPU Ram and Low quality graphcis

Graphic options didn't change. Any clue ?
Weird, what does the performance statistics say? (F5). What does the log say? Does it happen on new map?

User avatar
Klonan
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 5095
Joined: Sun Jan 11, 2015 2:09 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by Klonan »

TheTom wrote:Little tip:

Do NOT Make me go to settings for experimetnal updates .... if the update is of the same minor release (0.13) and the current installed one is also experimental ;) Given that I update from 0.13.0 experimetnal it should offer 0.13.1 experimental without settings change.


Minor experimental updates can still break a lot of things, which is why we don't push these updates to all experimental players

User avatar
brunzenstein
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1045
Joined: Tue Mar 01, 2016 2:27 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by brunzenstein »

The auto update problem is solved for the Mac as well as the mods installer works. Though it should give a warning that a restart is necessary after a mod was loaded and not close and open Factorio without notice. Bang!
It seems brutal, but it works as expected - chapeau!

Kuchikucha
Inserter
Inserter
Posts: 22
Joined: Sat Feb 27, 2016 2:47 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by Kuchikucha »

kovarex wrote:
Kuchikucha wrote:With the 0.13.1 appeared even FPS drops, without changing anything

I usually had 50/60 FPS, and with the 0.13.1 on a map updated from the 0.13.0 ( almost nothing built yet) it dropped to 2 to 4 FPS.
I know my graphic card is a bit weak, but it used to be more than OK to play with high usage of GPU Ram and Low quality graphcis

Graphic options didn't change. Any clue ?
Weird, what does the performance statistics say? (F5). What does the log say? Does it happen on new map?

A tried both a the old map ( from 0.13.0) and a newly generated map, FPS stay around 3.

On a new map i join a screenshots of the performance statistics, hoping they won't be too hard to read.Image

As for the long are you mentionning the " factorio-current.log "? If so here there are
factorio-current.log wrote: 0.000 2016-06-29 15:52:42; Factorio 0.13.1 (Build 22864, mac, steam)
0.000 Operating system: Mac OS X 10.9.5
0.000 Program arguments: "/Users/gauthier/Library/Application Support/Steam/steamapps/common/Factorio/factorio.app"
0.000 Read data path: /Users/gauthier/Library/Application Support/Steam/steamapps/common/Factorio/factorio.app/Contents/data
0.000 Write data path: /Users/gauthier/Library/Application Support/factorio
0.000 Binaries path: /Users/gauthier/Library/Application Support/Steam/steamapps/common
0.039 Graphics options: [FullScreen: true] [VSync: true] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Graphics quality: low] [Video memory usage: high] [Light scale: 37%] [Screen: 255] [DXT: false]
0.040 Available display adapters: 1
0.040 [0]: resolution 1440x900px at [0,0]
0.040 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [70, 72].
0.594 Initialised OpenGL:[0] NVIDIA GeForce GT 330M OpenGL Engine; driver: 2.1 NVIDIA-8.24.17 310.90.9.05f01
1.157 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
1.165 Loading mod base 0.13.1 (data.lua)
1.372 Checksum for core: 1399339455
1.372 Checksum for mod base: 2679425721
2.576 Initial atlas bitmap size is 8192
2.581 Created atlas bitmap 8192x5706
2.582 Created atlas bitmap 4096x912
52.014 Sprites loaded
52.014 Convert atlas 4096x912 to: trilinear-filtering
52.098 Loading sounds...
55.266 Custom inputs active: 0
55.381 Factorio initialised
65.344 Info Scenario.cpp:129: Map version 0.13.1-0
65.554 Checksum for script /Users/gauthier/Library/Application Support/factorio/temp/currently-playing/control.lua: 900459546
157.027 Steam API shutdown.
157.079 Goodbye
By the way i also tried to change the options, restart and put them back to what they were without improvement
Last edited by Kuchikucha on Wed Jun 29, 2016 2:04 pm, edited 2 times in total.

Mr. Tact
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 456
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:37 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by Mr. Tact »

Train station placement can still be weird. I built a loading/unloading testing configuration. All I did was build a rail oval with unloading on one side and loading on the other like this:
load-unload test.jpg
load-unload test.jpg (274.57 KiB) Viewed 8607 times
Using a LLCCCC train I can place a station on the upper track such that the cargo wagons line up on the inserts, I can not do it on the lower. It's off by half a block somehow. However, I can place a station on the lower which will match up to the inserters with a LCCCC train....
Professional Curmudgeon since 1988.

kovarex
Factorio Staff
Factorio Staff
Posts: 8059
Joined: Wed Feb 06, 2013 12:00 am
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by kovarex »

Kuchikucha wrote:
kovarex wrote:
Kuchikucha wrote:With the 0.13.1 appeared even FPS drops, without changing anything

I usually had 50/60 FPS, and with the 0.13.1 on a map updated from the 0.13.0 ( almost nothing built yet) it dropped to 2 to 4 FPS.
I know my graphic card is a bit weak, but it used to be more than OK to play with high usage of GPU Ram and Low quality graphcis

Graphic options didn't change. Any clue ?
Weird, what does the performance statistics say? (F5). What does the log say? Does it happen on new map?

A tried both a the old map ( from 0.13.0) and a newly generated map, FPS stay around 3.

On a new map i join a screenshots of the performance statistics, hoping they won't be too hard to read.Image

As for the long are you mentionning the " factorio-current.log "? If so here there are
factorio-current.log wrote: 0.000 2016-06-29 15:52:42; Factorio 0.13.1 (Build 22864, mac, steam)
0.000 Operating system: Mac OS X 10.9.5
0.000 Program arguments: "/Users/gauthier/Library/Application Support/Steam/steamapps/common/Factorio/factorio.app"
0.000 Read data path: /Users/gauthier/Library/Application Support/Steam/steamapps/common/Factorio/factorio.app/Contents/data
0.000 Write data path: /Users/gauthier/Library/Application Support/factorio
0.000 Binaries path: /Users/gauthier/Library/Application Support/Steam/steamapps/common
0.039 Graphics options: [FullScreen: true] [VSync: true] [UIScale: 100%] [MultiSampling: OFF] [Graphics quality: low] [Video memory usage: high] [Light scale: 37%] [Screen: 255] [DXT: false]
0.040 Available display adapters: 1
0.040 [0]: resolution 1440x900px at [0,0]
0.040 Create display on adapter 0. Size 1280x720 at position [70, 72].
0.594 Initialised OpenGL:[0] NVIDIA GeForce GT 330M OpenGL Engine; driver: 2.1 NVIDIA-8.24.17 310.90.9.05f01
1.157 Loading mod core 0.0.0 (data.lua)
1.165 Loading mod base 0.13.1 (data.lua)
1.372 Checksum for core: 1399339455
1.372 Checksum for mod base: 2679425721
2.576 Initial atlas bitmap size is 8192
2.581 Created atlas bitmap 8192x5706
2.582 Created atlas bitmap 4096x912
52.014 Sprites loaded
52.014 Convert atlas 4096x912 to: trilinear-filtering
52.098 Loading sounds...
55.266 Custom inputs active: 0
55.381 Factorio initialised
65.344 Info Scenario.cpp:129: Map version 0.13.1-0
65.554 Checksum for script /Users/gauthier/Library/Application Support/factorio/temp/currently-playing/control.lua: 900459546
157.027 Steam API shutdown.
157.079 Goodbye
By the way i also tried to change the options, restart and put them back to what they were without improvement
Try turning off the texture compression and liner filtering for icons in graphics settings.

Kuchikucha
Inserter
Inserter
Posts: 22
Joined: Sat Feb 27, 2016 2:47 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by Kuchikucha »

I tried what you just advised + i rebooted my computer to cleanly empty the VRAM.
Seems to be back to the 55/60 FPS i used to have in older releases.

Thanks for the support! I'll let you know if i find anything else or it happens again.

angrynuns
Manual Inserter
Manual Inserter
Posts: 1
Joined: Wed Jun 29, 2016 4:05 pm
Contact:

Re: Version 0.13.1

Post by angrynuns »

Damn it game show me the performance. I need to know.
Attachments
steam eng bug.png
steam eng bug.png (1.38 MiB) Viewed 8467 times

Post Reply

Return to “Releases”