Page 1 of 2

[Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 8:10 am
by redcrate
Hello,

After spending a lot of time regenerating maps to find one I like, I began to play, I did not like some of the paths I had chosen and figured why not just restart.

Unfortunately, restarting also regenerated the map instead of just starting me at the beginning of the same map and with starting resources.
I am unsure if this also changed the basic/resource/terrain/advanced settings I had chosen, or just the map layout.

My expected behavior of what restart would do is that it would preserve the map layout and settings and start you with the starting game resources/tech like in campaign play.

This occurs in both new game and scenario play.

Thank you,
Andy

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 8:55 am
by Dominik
I agree, it also surprised me.

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 9:49 am
by Bilka
Restarting does preserve the settings except for the seed, just like clicking regenerate in the map preview.

Opinion ahead: The point of restarting is that you get a new map. Otherwise you cant tell people with island spawns to just click restart. If you want the exact same map, just copy the map exchange string and generate a map with that.

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 9:50 am
by Klonan
Before the map preview, this was sort of nice behaviour, as you could just hit 'restart' and it would roll another seed

I suppose now it is not necessary to work like this, I would not be against changing this behaviour to restarting the same seed

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 10:23 am
by Zavian
Well even if everything looks good from the map preview, you can still have an unplayable island spawn. eg Image

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 10:37 am
by Jap2.0
Why not both :P ?

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 10:47 am
by mrvn
The restart could open the map preview with the current seed, Then if you didn't like it you click regenrate at the bottom for a new seed. Or you hit "Play again" (relabel the generate button) to play the same map again.

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 1:18 pm
by Loewchen
I would argue that restarting to get another seed is still way more common than restarting to get another try with the exact same map.

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 1:58 pm
by kitcat
Offering the choices “New map”, “Same map” and “Cancel” should be pretty simple, I think.

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 2:29 pm
by Aeternus
Roundabout way to solve it but you can view the map seed from any save I believe (at work so can't check). Then enter that seed into he map generator and you -should- get the same map again.

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 19, 2018 2:35 pm
by mrvn
Aeternus wrote:Roundabout way to solve it but you can view the map seed from any save I believe (at work so can't check). Then enter that seed into he map generator and you -should- get the same map again.
You have to save the current map, quit the map, go to load map, copy the map seed, cancel, go to new game, paste map seed and then generate the map.

Certainly much more work than a "Restart this map" button.

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 26, 2018 1:41 pm
by posila
The thing is, I think generating with new seed is more useful for button in the pause menu, but I acknowledge the label is misleading and the most people will think it will start over the exact same map. Especially since that is what happens in campaign and scenarios with pregenerated map.

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 26, 2018 1:45 pm
by mrvn
I think both cases are valid. But playing the same map again is way harder to do than playing a new map with the same settings. For the later you just quit, new game, generate. Not sure if that needs a shortcut.

Re: [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Apr 26, 2018 2:51 pm
by eradicator
Klonan wrote:Before the map preview, this was sort of nice behaviour, as you could just hit 'restart' and it would roll another seed

I suppose now it is not necessary to work like this, I would not be against changing this behaviour to restarting the same seed
You could make it a setting (possibly hidden in the config) "randomize-map-seed-on-restart=false".

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Tue Oct 02, 2018 8:17 pm
by Rseding91
Moved to Not a bug. That's what "Restart" is built to do: re-generate the map with the same settings but a new seed.

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Mon Oct 08, 2018 10:34 am
by mrvn
We still want a "play this map again" option though.

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Mon Oct 08, 2018 7:04 pm
by Rseding91
mrvn wrote:
Mon Oct 08, 2018 10:34 am
We still want a "play this map again" option though.
That's what the map exchange string is for.

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Mon Oct 08, 2018 8:37 pm
by epr
Personally, I would prefer the "Restart" option to keep the same map seed with an additional "Regenerate" button.

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Thu Oct 11, 2018 11:00 am
by mrvn
Rseding91 wrote:
Mon Oct 08, 2018 7:04 pm
mrvn wrote:
Mon Oct 08, 2018 10:34 am
We still want a "play this map again" option though.
That's what the map exchange string is for.
That requires saving, quiting, going into the load dialog, copying the map exchange string, going back, starting new game, copy the map exchange string and hitting generate.

Way too complex for something people expect the "restart" button to do in the first place.

Re: [Posila] [0.16.36] Restart regenerates the map layout.

Posted: Fri Oct 12, 2018 7:52 am
by eradicator
If the GUI is being updated anyway, why not add an extra option to the already existant confirmation dialoge when restarting?
dialogue.png
dialogue.png (70.3 KiB) Viewed 601 times