[posila][for 0.17][0.16.36] Can't start Factorio after alt-tab during loading

[posila][for 0.17][0.16.36] Can't start Factorio after alt-tab during loading

Postby jack/cartesiandaemon » Sat Apr 14, 2018 4:00 pm

Occasionally when I'm starting Factorio 0.16.36 on windows, it pauses on the loading screen at 40% for a while. It seems to always recover if I wait, but if I alt-tab to another application during that time, then it hangs and I have to let windows kill it.

Thereafter, if I run it again, it fails to start with error message "Error" "Initialization failed. Error code: 01".

If I try running it multiple times, it still fails. Killing the steam services with task manager doesn't help. Restarting the computer made it all ok again.

As best as I can tell, the problem has occurred every time I alt-tab when it get temporarily stuck at 40% (at leasts 3-4 times) Alt-tabbing any other time hasn't ever present any problem (even during the loading screen at 40%, if it's not paused there). Every time the problem happened I needed to restart my PC, but restarting has always fixed it.

This is not presenting a problem for me (I just don't do that), so I'm not interested in a fix/workaround, I don't expect it to be important, but I'm reporting it just in case it's useful, and I'm happy to help if there's anything I can do. I know most likely this is a dup and/or something idiosyncratic about the graphics on my laptop, but I couldn't find anything by searching the forum so I'm reporting it just in case.

I believe the logs are from the time it hanged and I had to kill it, and the next time I ran it and it failed to start (but I'm not 100% sure).

(Thank you again, I am enjoying Factorio so much!)
Attachments
factorio-previous.log
(3.08 KiB) Downloaded 8 times
factorio-current.log
(5.32 KiB) Downloaded 6 times
jack/cartesiandaemon
Manual Inserter
Manual Inserter
 
Posts: 2
Joined: Wed Apr 11, 2018 9:51 am

Re: [0.16.36] Can't start Factorio after alt-tab during loading

Postby posila » Mon Apr 16, 2018 1:43 pm

Thanks for the report.
It shouldn't be problem in 0.17 once we finish update of our rendering framework. It is not done yet, so I'll move it to Assigned for time being.
posila
Factorio Staff
Factorio Staff
 
Posts: 2510
Joined: Thu Jun 11, 2015 1:35 pm


Return to Assigned

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest