Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Don't know how to use a machine? Looking for efficient setups? Stuck in a mission?
Post Reply
sparr
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1086
Joined: Fri Feb 14, 2014 5:52 pm
Contact:

Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by sparr » Fri Apr 26, 2019 7:06 pm

Image

There must be at least one rule about signal placement that I haven't figured out yet, because everything I know says that not only one but all three of the spaces along this rail should be valid for signals (two of which would also be valid for the adjacent straight rails).

User avatar
DaveMcW
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 2749
Joined: Tue May 13, 2014 11:06 am
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by DaveMcW » Fri Apr 26, 2019 9:26 pm

Some more data points.

signals.gif
signals.gif (295.87 KiB) Viewed 442 times

Mr. Tact
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 433
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:37 pm
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by Mr. Tact » Fri Apr 26, 2019 9:57 pm

Yeah, I have never completely understood this behavior either. In most cases it seems to be a situation of you need to be able to place a signal on both sides of the track, but there are exceptions.
Professional Curmudgeon since 1988.

zOldBulldog
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1091
Joined: Sat Mar 17, 2018 1:20 pm
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by zOldBulldog » Sat Apr 27, 2019 9:41 am

Signals go on the right side of the direction of travel and have to have a free space to place them. If travel is unidirectional or there is no space to put it... then it will prevent you.

More than that I can't tell from the screenshots.

sparr
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1086
Joined: Fri Feb 14, 2014 5:52 pm
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by sparr » Tue May 14, 2019 6:23 pm

The weird part is that whatever was preventing some signals over here wasn't also preventing their opposite signal: viewtopic.php?p=429911

Selvek
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 221
Joined: Fri May 06, 2016 4:04 am
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by Selvek » Tue May 14, 2019 6:43 pm

What happens if you continue that diagonal section with more straight track, rather than curves? I wonder if it has something to do with the curves encroaching on it.

sparr
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1086
Joined: Fri Feb 14, 2014 5:52 pm
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by sparr » Tue May 14, 2019 6:57 pm

DaveMcW wrote:
Fri Apr 26, 2019 9:26 pm
Some more data points.
The weirdest part here is that only the diagonal rail exhibits the "must have both sides clear" behavior. Notice that the orthogonal rails gain and lose signal positions based on the diagonal rail, even when their own opposite signal spot is occupied.

Bauer
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 247
Joined: Fri May 05, 2017 12:48 pm
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by Bauer » Wed May 15, 2019 6:30 am

And only rail segments block the placement of signals. If you block one side with another building (e.g. a power pole), you can still place the signal on the other side.

sparr
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1086
Joined: Fri Feb 14, 2014 5:52 pm
Contact:

Re: Why can't I place a rail signal on this diagonal rail?

Post by sparr » Tue May 21, 2019 9:58 pm

Bump. I'd really like to understand this so I can do more planning and less trial/error in my rail layouts. Also so I can explain it on the wiki for others.

Post Reply

Return to “Gameplay Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users