New disabled player - difficulty using keys to move

Don't know how to use a machine? Looking for efficient setups? Stuck in a mission?
Post Reply
LocknRol
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Tue Jan 15, 2019 12:51 am
Contact:

New disabled player - difficulty using keys to move

Post by LocknRol » Tue Jan 15, 2019 1:04 am

Hi bought the game today and I'm addicted. It's bloody brilliant. I have, however an issue. I am disabled and cannot easily use keyboard and mouse at the same time:. Having to use ASWD to move wee guy if difficulty for me. I wonder, is there a mod or some other way to get the guy to automatically follow my pointer, or click to move him. This could be a big barrier to me playing game to full effect.

Any help will be much appreciated. I know this game has potential to become a classic of epic proportions. I'd hate for my impairment (the use of one hand) to prevent my enjoyment of it.

Mr. Tact
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 370
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:37 pm
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by Mr. Tact » Tue Jan 15, 2019 3:06 am

A quick Google found this:

https://github.com/mirkow/factoriomousecontrol

I make no claims to how well, or if it even works.
Professional Curmudgeon since 1988.

User avatar
5thHorseman
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 570
Joined: Fri Jun 10, 2016 11:21 pm
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by 5thHorseman » Tue Jan 15, 2019 4:32 am

https://steamcommunity.com/app/427520/d ... 719255183/

I found this Reddit thread. If you have AutoHotKey installed (and if you're disabled I recommend it in general) then it will hit WASD when you put your mouse cursor at the appropriate edge of the board. You could probably rewrite it to do the same when you have the mouse in the appropriate quadrant and right click. Watch out though, make a dead zone or you'll walk around while mining :)

Also, you need to hit "e" a lot in this game. I'd suggest binding that to a mouse button, and if you don't already have one find a mouse with a lot of buttons on it so you can map a lot of keys to those buttons.
"So you completed the game with a spaghetti factory? Well I hand crafted a rocket and threw it into space with my bare hands!"

LocknRol
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Tue Jan 15, 2019 12:51 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by LocknRol » Tue Jan 15, 2019 9:11 am

I'm not having much luck with this. I have managed to get edge detection version to kind of work, but not the one that uses right mouse button. Do any of you have advice?

ratchetfreak
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 924
Joined: Sat May 23, 2015 12:10 pm
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by ratchetfreak » Tue Jan 15, 2019 10:54 am

Is a joystick an option? I believe there is native support for controllers in factorio.

Jap2.0
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1857
Joined: Tue Jun 20, 2017 12:02 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by Jap2.0 » Tue Jan 15, 2019 12:42 pm

If you don't have anything by this weekend, I'll see if I can throw something together in auto hotkey. (You are using Windows, correct? Unfortunately Auto Hotkey doesn't work on Linux.)
There are 10 types of people: those who get this joke and those who don't.

LocknRol
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Tue Jan 15, 2019 12:51 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by LocknRol » Tue Jan 15, 2019 2:07 pm

Thank you so much. Yes, I am using windows.

Koub
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 4028
Joined: Fri May 30, 2014 8:54 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by Koub » Tue Jan 15, 2019 9:07 pm

Have you ever considered to use such type of devices ?
https://www.google.com/search?q=nostrom ... QBA#imgrc=_

Note : it's the only one I know the name of, but I'm sure there are many brands that make such peripherals. If your disability is that you can use only one of your hands, maybe this could help ?
Koub - Please consider English is not my native language.

User avatar
darkfrei
Smart Inserter
Smart Inserter
Posts: 1670
Joined: Thu Nov 20, 2014 11:11 pm
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by darkfrei » Wed Jan 16, 2019 8:06 am

How about just teleport to the target place by the click with special in-game tool?

A little bit too cheatty, but no pathfinding is needed.

LocknRol
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Tue Jan 15, 2019 12:51 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by LocknRol » Wed Jan 16, 2019 5:42 pm

The gamepad looked interesting, but a quick google search reveals all keypads to be left handed. It is my left hand that is unusable. You have all been very kind trying to help me, but I am fed up buying games to discover that I am unable to play them. Recent examples include:

Elite dangerous
mutant - year zero
factorio

I really want to be able to play this game. I have assigned 'e' and 'r' to mouse and I am currently try to figure out keys to quickly grab and place things in furnaces, like i have seen in tutorial videos, but still i cannot quickly and easily move the wee guy. Tasks I see people accomplishing in minutes online take me upwards of an hour (first steps lvl 2 took me 3 hours to complete). I think that if the wee guy could closely follow my mouse pointer then part of my problem would be fixed. It would not however solve the problem that i cannot move and shot. I have to stop in order to fire my gun.

What is 'the special in-game tool'?

LocknRol
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Tue Jan 15, 2019 12:51 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by LocknRol » Wed Jan 16, 2019 7:36 pm


evopwr
Fast Inserter
Fast Inserter
Posts: 120
Joined: Fri Apr 28, 2017 1:45 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by evopwr » Wed Jan 16, 2019 9:38 pm

Really glad you found it!

I'm going to post the script here, so it can't be lost, in case other people find it useful in the future,

;=============================================================
/*

FactoryAutoWalk.ahk
Made by Bazul
reddit.com/u/McBazul for comments or questions

Controls:
Home - Marks the centre of the screen in order to calculate your direction later.
Use this when hovering over your character.
End - Toggles autowalk on and off, for when you need to middle click in inventories
MButton - Hold down the scroll wheel (middle mouse button) somewhere on the screen
for your character to walk in that direction.
All it does is push WASD depending on which direction you click
Ctrl+ESC - Exits the script, just incase it breaks something and you need to stop it

*/
;=============================================================

^Esc::
ExitApp
return

;=============================================================

*MButton Up::
send {w up}{d up}{s up}{a up}
return

;=============================================================

~Home::

SetTitleMatchMode, 2
ifWinActive, Factorio
{
send {w up}{d up}{s up}{a up}
MouseGetPos, xCentre, yCentre
Toggled = true
SetTimer, RemoveToolTip, Off
Tooltip, MouseWalk Enabled - Centre: %xCentre%:%yCentre%, 100, 10
SetTimer, RemoveToolTip, 3000
}
return

;=============================================================

~End::

SetTitleMatchMode, 2
ifWinActive, Factorio
{
if(%Toggled% == false){
Toggled = true
Tooltip, MouseWalk Enabled, 100, 10
SetTimer, RemoveToolTip, 3000
}else if(%Toggled% == true){
Toggled = false
Tooltip, MouseWalk Disabled, 100, 10
SetTimer, RemoveToolTip, 3000
}
return
}

return

;=============================================================

~MButton::

SetTitleMatchMode, 2
ifWinActive, Factorio
{
while (%Toggled% == true)
{
while GetKeyState("MButton")
{
MouseGetPos, xPos, yPos
xMod := (xPos-xCentre)
yMod := (yPos-yCentre)

xAbs := Abs(xMod)
yAbs := Abs(yMod)

radrad := atan(yMod/xMod)
degdeg := (radrad*57.29578)-67.5

if (xMod < 0) {
degdeg := degdeg + 180
}

sector := floor(degdeg/45)+4

if ((xAbs + yAbs) < 100){
sector = 9
}

if (sector == 0){
send {w down}{d up}{s up}{a up}
} else if (sector == 1){
send {w down}{d down}{s up}{a up}
} else if (sector == 2){
send {w up}{d down}{s up}{a up}
} else if (sector == 3){
send {w up}{d down}{s down}{a up}
} else if (sector == 4){
send {w up}{d up}{s down}{a up}
} else if (sector == 5){
send {w up}{d up}{s down}{a down}
} else if (sector == 6){
send {w up}{d up}{s up}{a down}
} else if (sector == 7){
send {w down}{d up}{s up}{a down}
} else if (sector == 8){
send {w down}{d up}{s up}{a up}
} else {
send {w up}{d up}{s up}{a up}
}
}
; MButton
}
; Toggled
}
; WinActive

;=============================================================

RemoveToolTip:
SetTimer, RemoveToolTip, Off
ToolTip
return

;=============================================================

Mr. Tact
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 370
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:37 pm
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by Mr. Tact » Thu Jan 17, 2019 1:47 am

LocknRol wrote:
Wed Jan 16, 2019 7:36 pm
Got it! I ****ing got it:

https://www.reddit.com/r/factorio/comme ... ey_script/
Cool. Auto Hot Key has fixed a lot of things.
Professional Curmudgeon since 1988.

LocknRol
Burner Inserter
Burner Inserter
Posts: 6
Joined: Tue Jan 15, 2019 12:51 am
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by LocknRol » Thu Jan 17, 2019 5:52 am

Any idea how I create batch file that will run script followed by factorio exe? I have never made one

User avatar
5thHorseman
Filter Inserter
Filter Inserter
Posts: 570
Joined: Fri Jun 10, 2016 11:21 pm
Contact:

Re: New disabled player - difficulty using keys to move

Post by 5thHorseman » Thu Jan 17, 2019 7:34 am

LocknRol wrote:
Thu Jan 17, 2019 5:52 am
Any idea how I create batch file that will run script followed by factorio exe? I have never made one
Do you know how to run this batch file from a dos prompt? Do you also know how to run Factorio from a dos prompt?

If so, make a text file with 2 lines:

Code: Select all

call <what you type to run the batch file>
<what you type to run factorio.exe>
It will likely look something like:

Code: Select all

call c:\util\factorio_autohotkey.bat
c:\programs\factorio\factorio.exe
Note you "call" batch files, but just type exe's like you would at the dos prompt. Because Windows.
"So you completed the game with a spaghetti factory? Well I hand crafted a rocket and threw it into space with my bare hands!"

Post Reply

Return to “Gameplay Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests