Simple Questions and Short Answers

Don't know how to use a machine? Looking for efficient setups? Stuck in a mission?

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Loewchen » Thu Dec 21, 2017 3:50 pm

hreintke wrote:Any hint on where I have a mistake in this setup ?

Inserter only interact with a train in automatic mode if it is stopped in a station.
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 4501
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby hreintke » Thu Dec 21, 2017 4:15 pm

Hi,

My idea was that the train was stopped in the station.

Solved it now by manual add some fuel, after a roundtrip the refuel worked as expected.

My assumption now is that the fuel shortage occured second(s) after leaving the station -> It only looks like it is in the station but actually it is not.
hreintke
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
 
Posts: 71
Joined: Mon Sep 04, 2017 6:52 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby ManaUser » Fri Dec 22, 2017 11:36 pm

What's a reasonable number of labs (running continuously) to shoot for when trying to finish up all the non-infinite research? Notably nukes are still to be done. That 5000 looks intimidating.
ManaUser
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
 
Posts: 77
Joined: Sat Aug 12, 2017 9:41 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Zavian » Fri Dec 22, 2017 11:47 pm

ManaUser wrote:What's a reasonable number of labs (running continuously) to shoot for when trying to finish up all the non-infinite research? Notably nukes are still to be done. That 5000 looks intimidating.


As many as the rest of your factory can keep fed ? (If your flask production is keeping up, then adding labs is cheap and easy, once your flask production is no longer keeping up, scaling everything else up can take a while).
Zavian
Filter Inserter
Filter Inserter
 
Posts: 982
Joined: Thu Mar 02, 2017 2:57 am

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby ManaUser » Sat Dec 23, 2017 12:14 am

I to clarify, I'm talking about expanding science pack production for that last push to finish off the expensive stuff. "Number of Labs Running" just seemed like a good way to quantify it. Perhaps that was a mistake, now that I think about it, this would depend on how much you've upgraded research speed (if any) and what modules you use in your labs. So let me rephrase.

How many Science Packs of Per Minute (of each type) should I shoot for if I'm trying to finish off all the non-infinite research?
ManaUser
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
 
Posts: 77
Joined: Sat Aug 12, 2017 9:41 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Zavian » Sat Dec 23, 2017 12:42 am

ManaUser wrote:I to clarify, I'm talking about expanding science pack production for that last push to finish off the expensive stuff. "Number of Labs Running" just seemed like a good way to quantify it.

Well I could tell you that I'm doing 0.75 flasks per second atm, and will upgrade to 1.25 flask/sec once I get new smelting outposts and rocket production up and running. After that I plan to rebuild for 15.4 flasks/sec, but that probably won't be done before I start on infinite mining productivity research.

If you build 5 red, 6 green 12 blue science assemblers using mk 2 assemblers you get 0.75 flaks/sec. Upgrade then to mk3 assemblers and you get 1.25 science/sec. If I recall correctly 0.75 flasks/sec will feed about 21-22 labs with max lab speed research, and 1.25 will feed 35-36. 2.5 would be double that obviously. So pick a goal and build as big as you want/you can be bothered feeding. At 1.25/sec 5000 will take 66 mins. Not really that long if you are busy building/expanding.
Zavian
Filter Inserter
Filter Inserter
 
Posts: 982
Joined: Thu Mar 02, 2017 2:57 am

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby ManaUser » Sat Dec 23, 2017 12:48 am

Alright, thanks. That gives me some hard numbers are a starting place at least.
ManaUser
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
 
Posts: 77
Joined: Sat Aug 12, 2017 9:41 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby PacifyerGrey » Sat Dec 23, 2017 10:38 am

ManaUser wrote:Alright, thanks. That gives me some hard numbers are a starting place at least.

I can tell that 2/sec (recipe wise) is a good way to go. It will scale to 2.5/sec with Assembler 3.
However the real problem is in high tech flasks which consume pretty damn many resources especially blue circuits.
PacifyerGrey
Filter Inserter
Filter Inserter
 
Posts: 945
Joined: Wed Jun 29, 2016 10:02 am

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby ManaUser » Wed Dec 27, 2017 1:02 am

PacifyerGrey wrote:
ManaUser wrote:Alright, thanks. That gives me some hard numbers are a starting place at least.

I can tell that 2/sec (recipe wise) is a good way to go. It will scale to 2.5/sec with Assembler 3.
However the real problem is in high tech flasks which consume pretty damn many resources especially blue circuits.

Yes, I found that out. Number 3 (blue) and Production science packs can be a hassle, but High Tech puts them to shame. The amount of copper and iron it consumes is amazing.
ManaUser
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
 
Posts: 77
Joined: Sat Aug 12, 2017 9:41 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Zavian » Wed Dec 27, 2017 4:03 am

Yeah the problem is not how big do I build, but also how much can I keep fed. Which is why my initial answer was "As many as the rest of your factory can keep fed?"
Zavian
Filter Inserter
Filter Inserter
 
Posts: 982
Joined: Thu Mar 02, 2017 2:57 am

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Nefael » Wed Dec 27, 2017 8:25 pm

Hi,

I though the buffer chest would have priority over the requester but my stuff seems to be equally divided between every requester and buffer chest. Did I miss something ?g
Nefael
Manual Inserter
Manual Inserter
 
Posts: 4
Joined: Wed Dec 27, 2017 8:20 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby orzelek » Thu Dec 28, 2017 12:14 am

Nefael wrote:Hi,

I though the buffer chest would have priority over the requester but my stuff seems to be equally divided between every requester and buffer chest. Did I miss something ?g

It's a bit work in progress.
Devs are planning to upgrade it - details are in last FFF:
https://www.factorio.com/blog/post/fff-222
orzelek
Smart Inserter
Smart Inserter
 
Posts: 3234
Joined: Fri Apr 03, 2015 10:20 am

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Planks » Mon Jan 01, 2018 2:30 pm

Is it intended that productivity modules become relatively irrelevant in late game mining?

My baseline mining bonus from research is 272% and each productivity 3 is only a further 10% additive (for a total of 302%), rather than multiplicative which would be 354%

However, the pollution and speed debuffs hit just as hard
Planks
Burner Inserter
Burner Inserter
 
Posts: 12
Joined: Thu Dec 08, 2016 12:41 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby ManaUser » Tue Jan 02, 2018 10:38 pm

Planks wrote:Is it intended that productivity modules become relatively irrelevant in late game mining?

My baseline mining bonus from research is 272% and each productivity 3 is only a further 10% additive (for a total of 302%), rather than multiplicative which would be 354%


Just to point out the obvious, they might irrelevant for mining drills, but you can use them other places.
ManaUser
Long Handed Inserter
Long Handed Inserter
 
Posts: 77
Joined: Sat Aug 12, 2017 9:41 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby gerogaga » Sat Jan 06, 2018 2:07 pm

Question: (about the circuit system) Can you do this: if belt 1 is empty then belt 2 is enabled? Thanks for the answer(s):)
gerogaga
Manual Inserter
Manual Inserter
 
Posts: 1
Joined: Sat Nov 25, 2017 8:12 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Kayanor » Sat Jan 06, 2018 2:25 pm

gerogaga wrote:Question: (about the circuit system) Can you do this: if belt 1 is empty then belt 2 is enabled? Thanks for the answer(s):)

That's probably the easiest solution to your problem:

Simply build two parallel belts and connect them with a splitter.
Just before the splitter, connect two belts directly with some circuit wire (red or green). This should look like this:
Image

To tell the upper belt to not operate until the lower belt is empty, set this as it's condition:
Image

On the other transport belt, you need to turn it into read operation. Make sure to select "Hold" as operation mode, else it won't work:
Image

Result: If the lower belt is empty, the upper one will start to operate and feed the chest on the right:
Image
User avatar
Kayanor
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 546
Joined: Sat May 10, 2014 7:20 am
Location: Thuringia, Germany

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby porcupineslug » Sun Jan 07, 2018 7:57 am

hello all, loving the new changes
game version 0.16.15 (no mods)

we started a 3 man pvp game but are playing all as allies for the time being, a 4th friend wanted to join but they were assigned to the green 1 team by default.
they wanted to start up their own base etc, so i ran the following commands:

/c game.create_force('Blue 4')
/c game.players['billy'].force=game.forces["Blue 4']

which seemed to work, then i ran all the combos of these 2 to get everyone allied up:

/c game.forces['Blue 4'].set_cease_fire('Green 1', true)
/c game.forces['Blue 4'].set_friend('Yellow 3', true)

now things seem to be working, the only question i have is there a way to add the "Blue 4" team onto the built in diplomacy menu (we are not running any mods), as it is now only the initial 3 teams are shown (green 1, purple 2, yellow 3)

thanks
porcupineslug
Manual Inserter
Manual Inserter
 
Posts: 1
Joined: Sun Jan 07, 2018 7:46 am

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby dede » Tue Jan 09, 2018 5:52 pm

I just started sooooooo.... basic question

Version 0.15.40

Science pack 1.
It s writing 5 sec to create but in the assembling machine 1 it needs 10 secondes. (i measured it IRL on my phone)
What do I miss?

Thank you.
dede
Manual Inserter
Manual Inserter
 
Posts: 1
Joined: Tue Jan 09, 2018 5:41 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby Loewchen » Tue Jan 09, 2018 6:20 pm

dede wrote:I just started sooooooo.... basic question

Version 0.15.40

Science pack 1.
It s writing 5 sec to create but in the assembling machine 1 it needs 10 secondes. (i measured it IRL on my phone)
What do I miss?

Thank you.

The crafting speed of 0.5: https://wiki.factorio.com/Assembling_machine_1
Loewchen
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 4501
Joined: Wed Jan 07, 2015 5:53 pm

Re: Simple Questions and Short Answers

Postby mp0011 » Tue Jan 09, 2018 9:08 pm

[16.6]

How to force train to WAIT if next scheduled stop is disabled? Skipping it has no sense to me...

I have simple schedule:
> train stop A) - GET STUFF
> train stop B) - HOLDER STATION
> train stop C) - DROP STUFF Many stations with conditions, (train stop enabled = need resources)

I want train to wait at station B until station C is ready (without wiring entire map...), not return to station A, just to stop there for a second, back to Holder, and so on in a loop :/
mp0011
Fast Inserter
Fast Inserter
 
Posts: 215
Joined: Mon Mar 20, 2017 1:17 am

PreviousNext

Return to Gameplay Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests