Page 4 of 5

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jun 16, 2017 3:38 am
by impetus maximus
would just like to add a couple of things.

the 'classic' lane balancer in the OP is flawed.
pulling from one half of the output will not always pull from both halves of input.

here is a few of better solutions.
compact.single.belt.png
compact.single.belt.png (101.43 KiB) Viewed 2526 times
bufferless.png
bufferless.png (141.83 KiB) Viewed 2526 times
and one without underground exploit. credit goes to our very own Jackalope ;)
20170614210057_1.jpg
20170614210057_1.jpg (155.53 KiB) Viewed 2526 times
also... gif makers, it's 2017! find another way to show your animations.
it saddens and hurts me to see the forum bandwidth you are using.
upload a video, or webm somewhere for god's sake.

Re: Splitter not working properly

Posted: Mon Aug 07, 2017 9:00 pm
by jasdjensen
tzwaan wrote:Hmm, seems like I've found a repeatable pattern
Image
tzwaan, would you be willing to share a blueprint for this?

Thanks!

Re: Splitter not working properly

Posted: Sun Sep 10, 2017 8:15 am
by fireball
jasdjensen wrote:
tzwaan wrote:Hmm, seems like I've found a repeatable pattern
tzwaan, would you be willing to share a blueprint for this?

Thanks!
Posted by himself:
https://www.reddit.com/r/factorio/comme ... er_sorter/

Re: Splitter not working properly

Posted: Sun Sep 10, 2017 8:47 am
by impetus maximus
fireball wrote:
jasdjensen wrote:
tzwaan wrote:Hmm, seems like I've found a repeatable pattern
tzwaan, would you be willing to share a blueprint for this?

Thanks!
Posted by himself:
https://www.reddit.com/r/factorio/comme ... er_sorter/
still don't see a blueprint.

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Dec 29, 2017 10:30 am
by Burny
Sorry for reviving this thread.

I was trying to figure out how sorting with splitters work, but I can't get it to work at all.
Is it possible that Factorio v0.16 broke it?

If I am not mistaken, this is the exact same splitter sorter setup as tzwaan has come up with, but it doesn't seem to work with the new patch (at least for me).
tzwaan wrote:I improved the 2 belt throughput version to make it even more compact.
Image
Image

HD version:
https://gfycat.com/BaggyAdolescentBass

Blueprint String:

Code: Select all

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

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Dec 29, 2017 10:48 am
by Koub
There has been a serious change in belt (and probably splitter) mechanics. The previous trick was a random consequence of the belt/splitter mechanics that was not explicitely intended, thus it is not guaranteed it will still work with 0.16 and onward.

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Dec 29, 2017 12:17 pm
by Zeblote
Koub wrote:There has been a serious change in belt (and probably splitter) mechanics. The previous trick was a random consequence of the belt/splitter mechanics that was not explicitely intended, thus it is not guaranteed it will still work with 0.16 and onward.
I'd be really happy if that nonsense stopped working, because then they can finally fix the splitters with the same things on both sides.

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Dec 29, 2017 1:27 pm
by The Eriksonn
My take on this splitter sorter works almost perfect with 0.16 exept it derped when uupdating and i had to reset all the settings in it.

Apart from that it filters >90% of all items correct, if it only comes in one type of item it is 100%. Fixed it with a few filter inserters to remove any mislabeled items...

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Dec 29, 2017 2:00 pm
by Caine
The Eriksonn wrote:Apart from that it filters >90% of all items correct, if it only comes in one type of item it is 100%.
Now I am wondering what is going wrong in those remaining 10%. Do you have an example of how or where it fails?

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Dec 29, 2017 5:06 pm
by The Eriksonn
It fails when the belts coming in are Close to fully compressed and the inputs are somewhat random.

I am using it for my adaptable furnace design to filter the iron/copper to different trains, a few items slip through when it switches ore type, but the filter inserters will easily deal with it.

Can provide Pictures tomorrow if i remember...

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jan 05, 2018 11:57 am
by teleksterling
Burny wrote:
If I am not mistaken, this is the exact same splitter sorter setup as tzwaan has come up with, but it doesn't seem to work with the new patch (at least for me).
tzwaan wrote:I improved the 2 belt throughput version to make it even more compact.

Image
Hi there,

I believe, as with all of these sorters, you still always need to prime them by inserting, your case, four iron or four ore, in between the two columns of four splitters (one in front of each splitter). It may still not work in 0.16, but if definitely won't work without priming.

Re: Splitter not working properly

Posted: Thu Jan 11, 2018 2:30 am
by Burny
I just spent the last few days figuring out splitter sorters and now finally got them to work!
Some splitter sorter blueprints leak a few items here and there, I guess that is because of the compressed input and the changed way of sideloading, but here are my results:

As teleksterling wrote, you first have to prime certain splitters (the ones that have a combinator in front, in my videos) - you drop a piece of iron ore and you are good to go!
I was able to come up with a few designs, I even got the one from tzwaan to work.

https://youtu.be/bC3OsD0h2J8

https://youtu.be/oLEwrswzZgg

An iron ore filter:
Image

Sadly (and happily?!) a new patch (0.16.16) arrived 9 hours ago. I loaded up my savegame of splitter sorters and they all broke. :(
RIP

Re: Splitter not working properly

Posted: Thu Jan 11, 2018 9:16 am
by Caine
Burny wrote:Sadly (and happily?!) a new patch (0.16.16) arrived 9 hours ago. I loaded up my savegame of splitter sorters and they all broke. :(
RIP
Yep, this feature was intentionally removed. Probably for the better, but let us take a moment of silence for the loss of this awesome art of old-school splitter sorting.... :cry:

Re: Splitter not working properly

Posted: Thu Jan 11, 2018 11:46 pm
by Zeblote
Finally! Splitters work properly with the same stuff on both sides!

Image

:D :D :D

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jan 12, 2018 12:36 am
by Zavian
Well there is now the issue isn the picture in this post, viewtopic.php?f=3&t=56444&start=40#p333454 which is less than desirable, at least in my opinion.

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jan 12, 2018 3:57 am
by Zeblote
Zavian wrote:Well there is now the issue isn the picture in this post, viewtopic.php?f=3&t=56444&start=40#p333454 which is less than desirable, at least in my opinion.
- Why do you have mixed materials in the same belt lane? copper goes up, iron goes down, fixed.
- It's extremely unrealistic to have a belt with perfectly alternating materials on it.

So I'd consider that issue (which you can fix) much less of a problem than ugly splitting of a compressed belt (which you could not fix)

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jan 12, 2018 11:33 am
by Zavian
I always found the old "ugly splitting of a compressed belt" was mainly a cosmetic issue. I can't recall it ever causing any actual problems. If supply exceeds demand, then eventually one of the output lane will backup to the splitter at which point the splitter will start sending down the other lane. Even if that doesn't happen, each of the output belts are still carry exactly half the input belt, the fact that all the output is on one lane of the belt shouldn't cause problems unless you are sideloading into a underground, and hence blocking one of the lanes. (If you are sideloading that way, well that's potentially a design issue. In this case it will also cause that output lane to block up to the splitter, and the splitter will very quickly start sending stuff down the other lane. So again I don't see the problem).

Do you have a image of the old "ugly splitting of a compressed belt" actually causing a real problem?

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jan 12, 2018 11:51 am
by Zeblote
Zavian wrote:Do you have a image of the old "ugly splitting of a compressed belt" actually causing a real problem?
Yeah, the problem is that some of my belts were ugly. I find visual quality to be more important than some belt sorting tricks that I'd never have a use for.

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jan 12, 2018 11:56 am
by Zavian
Zeblote wrote:
Zavian wrote:Do you have a image of the old "ugly splitting of a compressed belt" actually causing a real problem?
Yeah, the problem is that some of my belts were ugly. I find visual quality to be more important than some belt sorting tricks that I'd never have a use for.
Just insure that supply exceeds demand and belts will backup and you shouldn't have a problem.

Re: Splitter not working properly

Posted: Fri Jan 12, 2018 4:40 pm
by Caine
Zavian wrote:Just insure that supply exceeds demand and belts will backup and you shouldn't have a problem.
Except the opportunity cost problem. Backed up belts prevent you from spending those resources elsewhere in the factory.